Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
POLITIKA
Je li županija sama sebi svrha? Nediljko Dujić: ‘Nismo tu samo zbog stranaka i sinekura’

Je li županija sama sebi svrha? Nediljko Dujić:
‘Nismo tu samo zbog stranaka i sinekura’

Županijska skupština (Foto H. Pavić) (5) Šibensko-kninska Županijske skupština danas je usvojila prijedlog proračuna za 2016. godinu u iznosu od 129.230.000 kuna, odnosno planirani prihodi su za 6.646.600 kuna ili šest posto manji u odnosu na proračun za 2015. godinu.

Usvojeni su i Prijedlog izmjena i dopuna proračuna Šibensko-kninske županije za 2015. i projekcija za 2016. i 2017. godinu, kao i  Odluka o izvršenju proračuna za slijedeću . Rasprava o proračunu nije bila ugodna, ali je on, očekivano,  glatko usvojen, sa 25 glasova za, osam protiv i jednim suzdržanim.
– Rashodi za tekuće poslovanje iznose 81,6 posto proračuna, rashodi za nabavu nefinancijske imovine čine 18,36 posto, što samo po sebi govori da je Šibensko-kninska županija samo servis za distribuciju sredstava prema krajnjim korisnicima. Zanimljivo da je u projekcijama za slijedeće tri godine svim upravnim odjelima smanjuje proračunska sredstva ili ostaju ista, a samo rastu Uredu župana, i po tome je jasno što je prioritet ove županijske vlasti – rekla je vijećnica HNS-a Vlatka Duilo.

Vlatka Duilo za govornicom (Foto: Tris/H. Pavić)

Vlatka Duilo za govornicom (Foto: Tris/H. Pavić)

‘Županijskim novcem do glasova’

–  Ured župana obuhvaća aktivnosti društvenog života sastoji se od obilježavanja značajnih datuma manifestacija, na rashode za promidžbu, pitam se čega, naravno i reprezentaciju, sponzorstva i pokroviteljstva, troškove svijeća, cvijeća, vijenaca. U 2014. rashodi za ovu namjenu iznosili su 830.000 kuna, što smo i tada smatrali da je previše, a u 2015. godini čak 1,09 milijuna kuna, što naravno nije slučajno, ako znamo da su u ovoj godini se održali parlamentarni izbori, pa je za pretpostaviti da se većim iznosima za sponzorstva i donacije naravno mogao priskrbiti koji glas više za HDZ. U 2016. ista stavka predviđena je sa 960.000 kuna.  Idemo dalje, novo vrijeme, isti ljudi, iste navike – zaključuje Duilo.
Na njene optužbe o trošenju županijskog novca za potrebe stranke odmah je odgovorio predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić.

Župan Goran Pauk (Foto: tris/H: Pavić)

Župan Goran Pauk (Foto: tris/H: Pavić)

– Paušalno iznosite kako je proračun u tekućoj godini rađen da bi HDZ od njega priskrbio sebi glasove na parlamentarnim izborima. Da li to znači da je Zoran Milanović zajedno s vašom strankom radio državni proračun da priskrbi sebi glasove koje je dobio? Ja u to ne vjerujem. HDZ, kategorički tvrdim, nije ni kune iz ovoga proračuna ni dobio ni potrošio kako bi dobio glasove u 9. izbornoj jedinici. Prema tome, ja vas molim nemojte paušalno ocjenjivati takve stvari. Stvaramo negativnu sliku o sebi u društvu, da smo mi ovdje samo da bi živjele naše stranke i mi uživali sinekure. To nije točno – rekao je Dujić, što je župan Pauk tek ukratko dopunio.
– Teško je odgovoriti na sve nabacano. Konkretni problemi jesu da nam je u županiji sve gore jer nam je sve gore u državi. To je jasno valjda svakome na ovoj grani. Sad tu ponavljati i stavljati samo sebe, nas ispred svega, tvrditi da je samo nama gore da bi se dobio kakav politički poen, nema puno smisla. Narodu je puna kapa ispraznih rasprava i nabacivanja blatom – rekao je Pauk.

Jadranka Blaće (Foto: Tris/H. Pavić)

Jadranka Blaće (Foto: Tris/H. Pavić)

 SDP-ova vijećnica Jadranka Blaće nadovezala se tvrdnjama kako predloženi proračun nije razvojan ni socijalan, te je odbacila pravdanje kako situacija u županiji loša zato što je loša u državi.

‘Goran Pauk će likvidirati županiju’

– Pa bilo je u ovoj državi i dobro. Bio je i HDZ na vlasti, nije uvijek bila recesija, a za ovu županiju je uvijek recesija. Pa moram reći na temelju ovog proračuna, ne da stagniramo, nismo više u recesiji nego u depresiji, nismo više u tunelu, vrtimo se u vrtlogu. Temeljem modela kako se vodi ova županija, na temelju njene administracije, njene stručnosti, vizije, projekcija… mi jedino možemo zaključiti da je ova županija sama sebi svrha ovih 20 godina. Svrha je sama sebi i svojoj administraciji. I danas se ne smijemo čuditi da postoje mišljenja koja su artikulirana u jedan vrlo ozbiljni politički stav da se postavi pitanje trebaju li postojati županije, jesu li opravdane. Mora se prići razmišljanju koje su opravdane. Ovo je jedna najslabija karika. Dragi moj župane, nadam se to neće dogoditi, ali bojim se da ćete biti zadnji naš župan, koji će biti upamćen po tome da je odveo županiju u likvidaciju i HDZ-u neće biti teško da je pripoji nekoj drugoj županiji – rekla je Jadranka Blaće.Županijska skupština (Foto H. Pavić) (1)

Predsjednik Skupštine Dujić zaključio je da Blaće očekuje da će se parlamentarni izbori ponoviti i njen je nastup za skupštinskom govornicom ocijenio jako dobrim političkim govorom u novoj predizbornoj kampanji. Župan Goran Pauk nije bio toliko dobrohotan.
– Politički pamflet iz davnih vremena ste pročitali. Najbolje da svi sada izađemo vani i opalimo jedan metak i završili smo priču. Katastrofa, toliko da možete lagati za ovom govornicom! Pa gdje ste vi uopće živjeli sve ove godine? Sram me je da jedan vijećnik može reći sve ovo o tijelu u kojem djeluje – odgovorio je Pauk.

Nema novca za novorođenčad

Vijećnik HNS-a Petar Mišura pokušao je, pak, s konkretnim prijedlozima, bez politiziranja. S obzirom da HDZ koji je u županiji na vlasti često ističe demografiju kao gorući problem, Mišura je predložio amandman na proračun, kao i prošle godine, po kojem bi se iz županijskog proračuna svako novorođeno dijete darovalo sa tisuću kuna, gdje je obrazložio i s kojih bi se stavki proračuna najbezbolnije moglo uzeti za to potrebnih 750.000 kuna. Preredložio je i da se 300 tisuća kuna da nerazvijenim gradovima i općinama za pomoć pri izradi dokumentacije za aplikaciju projekata na fondove EU, te sto tisuća kuna za dislocirani Studij energetike u Šibeniku. No, bez odjeka. Eto što je stabilna većina!

Vijećnik HNS-a Petar Mišura (Foto H. Pavić)

Vijećnik HNS-a Petar Mišura (Foto H. Pavić)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI