Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
POLITIKA
Izvanredni izbori u Murteru – Općinsko vijeće nije donijelo proračun za 2016.

Izvanredni izbori u Murteru – Općinsko vijeće nije donijelo proračun za 2016.

Predsjednica Općinskog vijeća Matea Bašić  (SDP) i njen zamjenik Mate Skračić (NL Mate Skračića)

Predsjednica Općinskog vijeća Matea Bašić (SDP) i njen zamjenik Mate Skračić (NL Mate Skračića)

Općinsko vijeće Općine Murter – Kornati na svojoj današnjoj sjednici odbilo je prihvatiti Proračun za 2016. godinu, što znači da će se Vlada u ovoj otočnoj općini imenovati povjerenika i da će se izbori ponoviti samo godinu dana prije njihova redovnog održavanja.

O činjenici da nema proračun za 2016. godinu Općina Murter – Kornati dužna je do 15. siječnja obavijestiti Ured državne uprave, nakon čega će Vlada na prijedlog Ministarstva uprave raspustiti Općinsko vijeće i razriješiti načelnika, te imenovati povjerenika koji će donijeti odluku o privremenom financiranju i u roku od mjesec dana raspisati nove izbore.

Općinskoj vlasti presudila je Nezavisna liste Mate Skračića koja je s SDP-om tvorila većinu u Općinskom vijeću, nasuprot HSS-HDZ-ovom načelniku Ivanu Božikovu.

– Općina posljednje dvije godine nije provodila odluke Općinskog vijeća i to je temeljni razlog našeg stava da ne podržimo proračun. Mi smo s tim u vezi Ministarstvu uprave uputili jedan dopis, gdje nam je pomoćnik ministra Boris Milošević između ostalog decidirano rekao da je uloga načelnika izvršavanje ili osiguravanje izvršavanja općih akata predstavničkog tijela. Vidno je da se to nije poštovalo. Ovo isto smo mogli učiniti još 2013. godine, ali smo imali nadu da će suradnja ići dobro, da ćemo gurati zajedničke projekte i da će općina ići naprijed. Dvije godine smo imali strpljenja, dali smo priliku, ali nakon što se više puta pokazalo da smo izigrani, shvatili smo da nema smisla duljiti. Ovako nešto je neodrživo i odlučilo smo to prekinuti, jer smatramo da Murter treba i može bolje, da građani zaslužuju bolje – rekao je vijećnik Mate Skračić pozivajući vijećnike da odbiju predloženi proračun.  Skračić je i ranije upozoravao i najavljivao da njegovi vijećnici neće prihvatiti proračun (POVEZNICA).

Sa četiri glasa za i šest protiv, očekivano, proračun Općine Murter-Kornati za 2016. godinu nije prošao.

Načelnik Općine Murter - Kornati Ivan Božikov (HSS-HDZ) (Foto: H. Pavić)

Načelnik Općine Murter – Kornati Ivan Božikov (HSS-HDZ) (Foto: H. Pavić)

 Općinski načelnik Ivan Božikov iznio je nakon sjednice svoje viđenje, te najavio kako će i on u ovoj situaciji zatražiti očitovanje Ministarstva uprave.

– Razlozi Općinskog vijeća za odbijanje proračuna, očito, nemaju veze s proračunom, s obzirom da na njegov prijedlog nije bilo primjedbi ni amandmana. Tobožnje neprihvaćanje proračuna za 2016. godine opravdava se tobožnjim neispunjavanjem prethodnog proračuna i time da je Ministarstvo uprave reklo da je uloga načelnika izvršavanje odluka Općinskog vijeća. Isto ministarstvo i zakon kažu da je općinski načelnik odgovoran za trošenje sredstava proračuna i ukoliko se traži da se sredstva troše mimo propisanih procedura i zakona obveza je načelnika tražiti pojašnjenja i u krajnjem slučaju se oglušiti. Najveći kamen spoticanja bila je rekonstrukcija famoznog puta na predjelu Vlake kojom se otvara nova perspektiva za vlasnike tamošnjih posjeda i stavlja se u funkciju građevinska zona stara 15 godina. Svojim odlukama Općinsko vijeće je taj proces prekinulo i tražilo je od mena kao načelnika isplatu novca pojedincima mimo zakona,  a sve na prijedlog od istog tijela imenovanog povjerenstva koje se direktno ili indirektno nalazi u sukobu interesa. Članovi povjerenstva Viktor Banov i Boris Kurkut  potražuju novac za zemlju i traže da se isplati bez vlasničkog lista. Mimo svojih ovlasti povjerenstvo je nametnulo i sudskog vještaka. Traže se cifre puno veće od onih koje je Općina do sada u sličnim slučajevima isplaćivala, a ja na to nisam mogao pristati – rekao nam je načelnik Božikov, odbacujući tvrdnje oponenata o stanju općinskih financija, konstatacijom da je općinska blagajna puna.

– Neizglasavanje proračuna politička je odluka s ciljem destabilizacije mene kao načelnika i Općine Murter – Kornati, jer što građani mogu očekivati kad Općinsko vijeće odbije dva najvažnija dokumenta, prostorni plan i proračun – rekao je Božikov. Izbora se, kaže, ne boji, ali smatra nepotrebnim da se u samo 12 mjeseci održe dva puta.

Općinsko vijeće Općine Murter - Kornati (Foto H. Pavić) (2)
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI