Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
POLITIKA
Ivan Klarin na dašnjoj konferenciji (Foto: Tris/H. Pavić)

Ivan Klarin:
‘Mirko Rašković od početka je imao tajni deal s HDZ-om’

Ivan Klarin na dašnjoj konferenciji (Foto: Tris/H. Pavić)
Ivan Klarin na dašnjoj konferenciji (Foto: Tris/H. Pavić)

Ivan Klarin na dašnjoj konferenciji (Foto: Tris/H. Pavić)

Iako po najnovijim anketama SDP stoji bolje nego ranije, za nas je ponavljanje izbora najgori scenarij. Potrošili bi 120 milijuna kuna za nove izbore, ali bez ikakve garancije da se sadašnja situacija ne ponovi – rekao je na konferenciji za novinare SDP-a saborski zastupnik i predsjednik šibensko-kninske županijske organizacije SDP-a Ivan Klarin.

– Iznimno mi je žao što Sabor jučer nije konstituiran. SDP i koalicijski partneri ispoštivali su kompletan dogovor koji smo dan ranije postigli s Mostom, da gospodin Podolnjak bude zajednički kandidat za predsjednika Hrvatskog sabora. Mi smo dan prije sjednice imali klub zastupnika SDP-a gdje smo dogovorili i gdje su svi izabrani zastupnici dali podršku Podolnjaku. Međutim, dogodilo se da ga HDZ nije želio podržati, iako je uvjet Mosta bio konsenzus. Zato Hrvatska ulazi u jedno neizvjesno političko razdoblje, što definitivno nije  dobro, a ni Ustav ne predviđa ovakve situacije. Očekujem od predsjednice Republike da sazove novi krug konzultacija i da se u nastavku prekinute sjednice pokuša doći do većine – rekao je Klarin.
Istaknuo je kako je važno da Sabor bude konstituiran, zato je o tome ovisi proračun za 2016. godinu. – Vrlo je opasno da se ne donese proraručun, najviše zbog naših građana, jer o tome ovise i plaće u javnom sektoru i mirovine, a da ne govorim o svim fondovima,svim programima koji su blokirani i trenutno se ne potpisuju – rekao je Klarin.
– Ako se vidi da se Sabor ne može konstuituirati, jedino što nam preostaje su novi izbori, koji bi se održali u prvom dijelu 2016. godine. To bi bilo iznimno loše, iznimno loša poruka – smatra Klarin.
Ustvrdio je da je SDP vrlo konkretno odgovorio na sve zahtjeve mosta, dok HDZ ne prihvaća jednu od glavnih reformi Mosta, o novom regionalnom preustroju Republike Hrvatske, smanjenju broja županija, gradova i općina. – To je glavno Mostovo predizborno obećanje, a time bi HDZ izgubio velik broj svojih župana, gradonačelnika i načelnika. Ukoliko se Most dogovori s HDZ-om, jasno je da time gubi svoje glavno predizborno obećanje – kaže je Klarin.
– Mi nudimo Mostu stabilnu vladu, nudimo reforme, sve one na koje smo pristali, uključijući i reformu lokalne i regionalne samouprave – rekao je Klarin.
Mirka Raškovića je okrivio za gubitak ne jednog, nego dvaju mandata koalicije Hrvatska raste. Osim što je, unatoč dogovoru SDSS-a sa SDP-om, svoj mandat prenio Domoljubnoj koaliciji, na terenu je glasače vrbovao da ne glasuju za SDSS-ovog kandidata na građanskoj listi u 9. izbornoj jedinici  Borisa Miloševića i tako je stranku, a time i koaliciju Hrvatska raste, onemogućio da dobije još jedan mandat. – Dogovor koji je bio postignut između SDP-a i SDSS-a kao koalicijskih partnera, da Milošević bude 14. na listi koalicije Hrvatska raste u 9. izbornoj jedinici, bilo je isključivo da SDSS dobije 4. zastupnika, ali opstrukcijama Mirka Raškovića na terenu, koji je dijelio svoje poznate ceduljice ljudima na koje ima utjecaj, ta stranka postigla je najgori dosadašnji rezultat u 9. izbornoj jedinici. Iako je znao da  kao kandidat SDSS-a u 12. izbornoj jedinici sigurno prolazi u Sabor, inzistirao je birači ne zaokruže Borisa Miloševića na listi Hrvatska raste u 9. izbornoj jedinici. Mirko Rašković od početka je imao tajni deal s HDZ-om – ustvrdio je Klarin.

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI