Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
KULTURA / POLITIKA
Ivan Goran Vitez – Redatelj koji je prorekao oslobađanje Gotovine, ‘živi zid’, ‘šatoraše’…

Ivan Goran Vitez – Redatelj koji je prorekao oslobađanje Gotovine, ‘živi zid’, ‘šatoraše’…

Vitez

– Godinu dana prije nego što je pušten general Ante Gotovina iz Haaga, ja sam napisao sinopsis u kojemu Vjeku Šoštara, kao nekog generala, potpuno iznenada puštaju iz Haaga i on dolazi u Hrvatsku inkognito, desni krugovi ga uzimaju k sebi, on se nešto nevoljko ponaša – i na HAVC-u mi je to odbijeno, rekao je gostujući kod Aleksandra Stankovića u “Nedjeljom u 2” redatelj Ivan Goran Vitez.

I kad se to nakon godinu dana doista dogodilo, nije mogao vjerovati. Sve je, kaže, bilo u njegovu sinopsisu: i Živi zid koji se ne zove tako, “šatoraši”, demonstracije na Markovu trgu.

– Godinu dana prije nego što je on (Gotovina) izašao iz zatvora, ja sam to napisao, ali za to tada nije bilo sluha. Da se to tada odobrilo, to je moglo biti snimljeno, moglo je biti aktualno. Kada radite film kod nas, uvijek morate razmišljati što će biti pet godina unaprijed – kaže Vitez.

Zbog svojeg specifičnog humora poznat je kao enfant terrible hrvatskog filma koji je oduvijek je imao problema.
Iako je na filmu od malih nogu, upisao je režiju, a ne glumu, no svojim diplomskim filmom “Pomor tuljana” nije dobio prolaz. Akademija ga je smatrala etički dvojbenim zbog nasilnih scena.
Zabranjen mu je i dokumentarni film o Pulskom filmskom festivalu, potpuno različit od uobičajenih festivalskih kronika. Zbog prikazivanja površnosti, nekompetencija i raspojasanosti, akteri su se potrudili da ostane neprikazan. Zgodno je napomenuti i da je montažer htio ostati anoniman, tipično za milje gdje se nitko nikome ne želi zamjeriti.

Kontroverze je izazvao i srednjometražni film “Posljednja pričest”, u kojem svećenika pedofila na drugi svijet šalje žrtvin otac. Film je nagrađen na Zagrebačkom filmskom festivalu.
Poznat je između ostalog po svojoj serije “Zakon!”, emitiranoj na HTV-u 2009.
U međuvremenu, Ivan Goran Vitez asistira na nebrojnim setovima filmova, spotova, serija. Dugometražni prvijenac “Šuma summarum” zato i izgleda kao ‘film s iskustvom’. Crnohumorni komentar tranzicijskog društva stekao je kultni status, no u kinima nije sjajno prošao, gledatelji su ga otkrivali polako i naknadno.
Iako je u prošlosti imao problema, njegov najnoviji film “Narodni heroj Ljiljan Vidić” stiže na velika vrata, kroz talent show Čimbenik X.
“Narodni heroj Ljiljan Vidić” je komedija koja prati četu partizana, koji se prijavljuju na endehazijski talent show imenom Čimbenik X, čiji pobjednik nastupa kod Poglavnika, na domjenku, na koji navodno dolazi i Führer sam, i  onda se nadaju se da će tako u jednom potezu kroz pjesmu ples i pucnjavu okončati Drugi svjetski rat.
Film dolazi u kina (31.12.) kao tempiran, u vrijeme kada su podjele na lijeve i desne, crvene i crne iznimno aktualne, a današnje izdanje ‘Nedjeljom u dva’ može se uvijek pogledati među ‘Emisijama na zahtjev’ na internetskim stranicama HRT-a (POVEZNICA).

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI