Neovisni novinarski portal
21.1.2021.
POLITIKA
Ilustracija - Hrvatski sabor je češće prazan

Imamo (li) osmi saziv Sabora(?)

Ilustracija - Hrvatski sabor je češće prazan

sabor_prazanHoće li sutra biti konstituiran Hrvatski sabor? Po prvi put u 25 godina hrvatskog parlamentarizma Sabor se saziva bez artikulirane vladajuće većine. Vodi li to u izvanredne izbore? Hoće li prof. Robert Podolnjak, jedan od vodećih ljudi platforme Most, biti izabran za predsjednika Sabora? Sveučilišnog profesora na Katedri za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, prof. Podolnjaka spreman je podržati SDP, kako je dogovoreno na današnjem sastanku na Iblerovom trgu gdje su se sastala izaslanstva koalicije Hrvatska raste i Mosta. Moguće je da takav prijedlog prihvati i HDZ, iako je predsjednik stranke, Tomislav Karamarko, već javno nominirao akademika Željka Reinera kao HDZ-ova kandidata za šefa Sabora. No, o tome će, najavio je Karamarko, HDZ odlučiti sutra, prije same sjednice Sabora. Kako bilo, „mostaši“ su neumoljivi, kandidirat će prof. Podolnjaka jedino kao kompromisno rješenje, pod uvjetom da to obje velike koalicije prihvaćaju, HDZ-ova i SDP-ova. A rokovi cure…

Što će se sutra događati, tajanstveno je izjavio nakon razgovora s HDZ-om i SDP-om Božo Petrov, vidjet ćemo. Dakle, dogovora zapravo nema. Ali ima ispitivanja zastupnika na policiji i USKOK-u zbog trgovine mandatima, prijetnji, ucjena, o čemu se zadnjih dana intenzivno, javno prepucavalo i kontaminiralo hrvatski politički prostor. Najegzemplarniji je slučaj bivšeg SDSS-ova zastupnika Mirka Raškovića koji je zbog prijetnji i pritisaka, kako je tvrdio, zatražio čak zaštitu predsjednice Republike. U međuvremenu je istupio iz SDSS-a, a danas je podnio i ostavku na dužnost šibensko-kninskog dožupana, ali koja stupa na snagu s danom konstituiranja Sabora. Rašković igra na sigurno. No, to ga diskvalificira sa sutrašnje sjednice na kojoj neće imati pravo glasa jer je u nespojivoj funkciji dožupana sve dok se Sabor ne konstituira.

Petrov neće, Podolnjak traži konsenzus

Predsjednik SDP-a svojedobno je javno predložio Božu Petrova, lidera Mosta, za predsjednika Sabora, no, kako je to Petrov odlučno odbio, preformulirali su prijedlog i najavili spremnost da podrže prof. Podolnjaka ukoliko je to Mostu prihvatljivo, a ako ni to ne ide, tada će SDP predložiti Josipa Leku, aktualnog šefa Sabora.  Most, kako rekosmo, ideju podupire samo pod uvjetom da je podržava i HDZ. Zasad toliko. Dovoljno da se osmi saziv Hrvatskog sabora konstituira, a nakon toga pregovori bi se u ovom trolistu ( Domoljubna koalicija, Most, Hrvatska raste ) trebali nastaviti. Možda i dva mjeseca, veli Podolnjak. Valjda do iznemoglosti. Ili dok se netko ne sjeti da bi novi izbori bili pravednija i djelotvornija opcija od ove neartikulirane, iracionalne  situacije u kojoj su uoči sjednice Sabora još uvijek sve kombinacije otvorene.
Božo Petrov, baš kao ni Zoran Milanović i Tomislav Karamarko, nisu htjeli davati izjave nakon završnog razgovora pred prvu sjednicu Sabora. Petrov je tek rekao da žele „konsenzus reformske vlade“. I tako gotovo mjesec dana. Bez pomaka. Jer ni Karamarko ni Milanović, po dosadašnjim očitovanjima, nisu spremni sudjelovati u zajedničkoj vladi, a Most si je „vezao ruke“ izjavom potpisanom kod javnog bilježnika o tome da neće biti parcijalnog koaliranja ni s lijevom ni s desnom opcijom. Sve ili ništa! Čak je i predsjednica Republike iz Osijeka, gdje je stigla na proslavu Dana grada, pozvala na zajedništvo. No, pregovarači o modelu eventualne buduće tripartitne suradnje zasad mudro šute. Iz Mosta kažu, vidjet ćete sve sutra u Saboru. Čemu mistificiranje?

Novi izbori, pravednije i djelotvornije rješenje

Pod uvjetom da se sutra Sabor uspješno konstituira, i izabere predsjednika, Most dobija na vremenu za nastavak pregovaračke trakavice. A teško da bi i dodatna runda nešto značajnije promijenila. Jer, ako Most kani inzistirati na početnoj ideji „velike koalicije“ to je forsiranje pat-pozicije u kojoj demonstriraju svoju važnost, moć . A cilj bi svim sudionicima u ovoj postizbornoj groteski moralo biti formiranje vlade  kako bi se prihvatila ozbiljnog posla saniranja stanja državnih financija. Opcija je i manjinska vlada koju bi Most podupirao od prilike do prilike i držao je permanentno na uzdi. Što svakako nije spojivo sa stabilnom vladom kakva Hrvatskoj nužno treba.
Mnogi drže da su zbog svega novi izbori, iako vrlo skupa varijanta, ipak najbolje rješenje. Jer u ovakvim okolnostima svaka vlada, bilo lijeva ili desna, osim tzv. vlade nacionalnog jedinstva, ne može biti čvrsta niti održiva na duži rok. Za „jedinstvo“ nema ni volje ni sluha, a Most se zapleo u vlastitoj (ne)dosljednosti. Možda je stoga najbolje da birači ponovo podijele karte, ovog puta opreznije i funkcionalnije. Da se ne bi dogodilo da oni s najmanje mandata dezavuiraju i redefiniraju volju građana iskazanu na izborima…
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI