Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
SCENA
Guns N' Roses

Guns N’ Roses u originalnoj postavi dolaze na Coachella festival

Guns N' Roses

Osim nastupa na Coachelli, u planu je i stadionska turneja.

Guns N' Roses

Guns N’ Roses

Čuda se događaju, ali ovo je čudo nad čudima. Vijest je prvo objavio portal Billboard, a potom i svi ostali. Axl i Slash, dva najposvađanija tipa na svijetu, stati će jedan do drugoga na pozornici, prvi put nakon 17. srpnja 1993. i koncerta u Buenos Airesu.
Vijest, dakle, glasi: Guns N’ Roses nastupit će na čuvenom kalifornijskom festivalu Coachella Music & Arts, koji će se dogoditi u svibnju 2016. Bend također pregovara i o 25 koncerata na američkim stadionima, a turneja bi trebala početi 6. svibnja u Las Vegasu. Zna se i cijena – bend traži tri milijuna dolara po nastupu, a ulaznice će se prodavati za najmanje 250 dolara. Sitnica.
Priče o reunionu Gunsa redovita su godišnja pojava u svjetskim medijima, a tako je izgledalo i ovoga puta kada su portali prenijeli nedavnu izjavu Slasha o njegovoj „otvorenosti za suradnju“. No, izgleda da nikad bliže ponovnom okupljanju nisu bili. Osim Axla Rosea na mikrofonu i Slasha na gitari, pretpostavlja se da bi „originalna postava“ podrazumijevala Duffa McKagana na basu, Izzyja Stradilna na ritam gitari i Matta Soruma na bubnjevima, budući da je izvorni bubnjar Steven Adler pretrpio težak moždani udar i zauvijek objesio palice o klin.

Za one koji su prespavali kraj osamdesetih i početak devedesetih, ili se možda tada nisu ni rodili, samo nekoliko natuknica: prvijenac grupe „Appetite for Destruction“ prodan je u 30 milijuna primjeraka i do danas je ostao najprodavaniji debitantski album u povijesti. Gunsi su bli najveći bend u svemiru, a ubrzano su se počeli raspadati tijekom snimanja obimnog albuma „Use Your Illusion“. Svađa je bila javna i brutalna, a šanse za ponovno okupljanje bile su manje od čak i od reuniona ABBA-e. Bonus zanimljivost: zbog kontroverzne slike na omotu albuma koja implicira silovanje, ploča „Appetite for Destruction“ povučena je iz prodaje da bi se ubrzo pojavila u dućanima s novom naslovnicom. Svuda, osim u bivšoj Jugoslaviji. Stoga ovdašnjici vlasnici ovog LP-ja mogu sasvim dobro utržiti svoj primjerak na e-Bayu.
Ne treba se previše čuditi što su se Gunsi odlučili vratiti baš na Coachelli. Taj festival ima dugu povijest uspješnog nagovaranja bendova na ponovna okupljanja: Rage Against the Machine (2007), My Bloody Valentine (2009), Pulp (2012), Outkast (2014)…

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI