Neovisni novinarski portal
22.1.2021.
IZDVOJENO
Grad Šibenik omogućava Konzumu plaćanje komunalne naknade u – bonovima!

Grad Šibenik omogućava Konzumu plaćanje komunalne naknade u – bonovima!

Grad Šibenik Konzum

Zaposlenici šibenske gradske uprave, njih stotinjak, prije nešto manje od dvadesetak dana dobili su bonove za kupovinu u trgovačkom lancu Konzum u vrijednosti od po 400 kuna. To u gradskoj upravi, ne nazivaju božićnicama, već darovima u naravi. Osim što su u ostalim gradskim ustanovama ogorčeni su na činjenicu da oni nisu dobili bonove, vijest je i da je Konzumu na taj način omogućeno da račune za komunalnu naknadu plaćaju bonovima, što ostalim trgovačkim lancima ni građanima nije dopušteno. Za sad.

Istina, platežno sredstvo u Hrvatskoj je još uvijek kuna, a ne bon od Konzuma. To u gradskoj upravi ne spore, ali napominju da je riječ o kompenzaciji duga Konzuma za komunalnu naknadu u iznosu od 40.000,00 kuna. Konzum je od tog iznosa 39.600 platio bonovima, a 400  kuna je Ivica Todorić dao u gotovini.

No odgovor na pitanje od kojih će se sredstava namaknuti manjak u proračunu koji je nastao neplaćenjem, odnosno zamjenom za ‘naturu’ koja nije mogla biti predviđena u gradskom proračunu za 2015. godinu u Gradu ne znaju odgovor.

– Pitanje je potpuno nejasno. Dar u naravi se može isplatiti neoporezivo samo jednom godišnje u iznosu do 400 kn godišnje po zaposleniku, te predstavlja iznimku, a ne pravilo. Manjak iz prethodnih godina će se pokriti sukladno Odluci o planu pokrića u budućem razdoblju – kaže u odgovoru na upit Slobodan Tolić, v.d. pročelnika  Upravnog odjela za financije.

Nema odgovora ni na pitanje kad će ostale fizičke i pravne osobe, dužnici prema gradskom proračunu, dobiti mogućnost plaćanja dugova prema Gradu u naturi. Jer, sigurno bi i ostalim trgovačkim lancima, ali i obrtnicima kojima, primjerice, Grad ovršuje štekate zbog dugova za najam javne površine, bilo zanimljivo da mogu svoje dugove platiti bonovima za kavu, sokove, sendviče… –  Ako ne postoji dužničko-vjerovnički odnos, onda nema ni pretpostavke za kompenzaciju duga – kažu iz gradske uprave, potvrđujući sumnju da je Konzum doveden u povoljniji položaj prema svim ostalima i iz razloga jer je otezao s plaćenjem računa za komunalnu naknadu.

Za sada, osim Konzuma, u Šibeniku nitko nema pravo račune plaćati ‘u naturi’. Pretpostavka za takav oblik plaćanja je uspostava ‘dužničko-vjerovničkog odnosa’. Dakle, ne plaćajte račune Gradu, pa će vam biti ponuđeno da dug kompenzirate nekom svojom uslugom ili proizvodom.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI