Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
POLITIKA
Glogoški i društvo u Savskoj 66 završili “posao”: Spuštaj šator, gotovo je!

Glogoški i društvo u Savskoj 66 završili “posao”:
Spuštaj šator, gotovo je!

Đuro glogoški u šatoru pred Savskom 66 (Foto: H. Pavić)

Đuro glogoški u šatoru pred Savskom 66 (Foto: H. Pavić)

Savska 66 za koji dan neće više biti nikakav posebni politički toponim od kojega se mnogima diže kosa na glavi. Šator u kojemu je 412 dana „stolovao“ Đuro Glogoški, predsjednik udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata, i prijatelji, za koji dan bi trebao biti demontiran. Nema više nikakvog smisla. Nitko ih više ne spominje, nitko ni pogled prema njima da baci, a logistika se iscrpila. Političke elite nakon izbora suviše su zaokupljene vlastitim problemima, nema definirane parlamentarne većine, nema mandatara, prijeti opasnost od ponavljanja izbora…Pa tko će kod svega toga misliti jesu li prosvjednicima u Savskoj isporučeni kolači i sokovi?! Zima stigla, posjetitelji se prorijedili, šator prazan, zaboravljen i od onih koji su nekoć bili najbučniji. Zar nije bolje da se raziđu kućama?

Šator je svoju funkciju ispunio. Čak je i izbore dočekao, iako su prosvjednici obećavali da će biti uklonjen dočim se izbori raspišu kako ne bi bili optuženi za pristranost i navijanje. Ma gle ti njih?! Kao, bili su 412 dana sasvim nepristrani. Isključivo motivirani brigom za braniteljsku populaciju. Iako je njezin najnezaštićeniji dio u širokom luku Savsku zaobilazio. Uostalom, Glogoški, Klemm & com. predstavljali su tek mali dio branitelja, onaj premoćno veći, jer, ne zaboravimo da ih je u registru preko pola milijuna, nikada nije stao iza njihovih zahtjeva. A tražili su od prvog dana ostavku ministra branitelja Predraga Matića i njegovih prvih suradnika Bojana Glavaševića i Vesne Nađ. Mjesecima su vrijeđali i premijera i ministra, zasipali pogrdama i koječime, prijetili državnim pučem, pokušavali nasilno svrgnuti Milanovićevu vladu, blokirali glavne zagrebačke prometnice plinskim bocama, i sve se to toleriralo kako se, eventualnim institucionalnim djelovanjem, ne bi isprovocirali puno veći neredi.

Kampirali preko 400 dana, a zašto, ne zna se…

Pod šator im je dolazio bivši predsjednik Ivo Josipović, šef Sabora Josip Leko, a još u kampanji obišla ih je i aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Pohodili su ih oporbeni i vladajući političari, primljeni su u Hrvatskom saboru, u Vladi je s njima razgovarao premijer Zoran Milanović, ali šator je usprkos svim razgovorima ostajao i dalje. I tako 412 dana, a ni danas nitko zapravo ne zna što su Glogoški i suborci htjeli . Osim izazivanja nezadovoljstva građana spram legalno izabrane vlasti koju je sustavnim prosvjedom trebalo prokazati kao potpuno neosjetljivu prema braniteljima, a oni su „hrvatska nacionalna svetinja“, što znači da antihrvatska Milanovićeva vlada nimalo ne mari za „hrvatske svetinje“. No, vrijeme je učinilo svoje, a Đuro Glogoški pao u sjenu i zaborav, pogotovo kad je uhvaćen u laži. Pokazalo se, naime, da se ipak ne žrtvuje toliko koliko je javnost uvjeravao i da noći provodi u vili na Pantovčaku koja je samo za prijeku potrebu braniteljima na raspolaganju. Primjerice, kad zbog bolesti i liječničkih pregleda borave u Zagrebu …

Deur postao savjetnik, Glogoškom izmakla saborska fotelja

Neki su od upornog dežuranja u Savskoj 66 ipak profitirali. Ante Deur, jedan od vođa prosvjeda, desna ruka Đure Glogoškog, zbrinuo se, sasvim prikladno, na Pantovčaku, gdje je dobio savjetnički angažman od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Glogoškom je „nagrada“ izmakla, a samo što nije uvršten na listu HDZ-a u 4. izbornoj jedinici što bi mu osiguralo zastupničku sinekuru…

– U situaciji kad imamo hrvatske političare koji se ni oko čega ne mogu dogovoriti, pa niti kada su u pitanju hrvatski državni i nacionalni interesi, ne možemo očekivati ni da će razgovarati s nama- razočarano se žalio Glogoški najavljujući uklanjanje šatora. – S obzirom na ovaj politički cirkus koji trenutno gledamo u Hrvatskoj, razmišljamo da napustimo prosvjed- poraženo je priznao. Jer, jest poraz kad te napuste oni koji su te mobilizirali, instruirali, motivirali, poticali, logistički servisirali dok im je to trebalo. No, tko je mogao predvidjeti ovakav rezultat kad su građani godinu dana sustavno uvjeravani kako su izbori tek formalnost, jer HDZ je već pobijedio. Sada šator više ne pomaže…Savska 66 - 28. dan prosvjeda (8)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI