Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
POLITIKA
Pločica na vratima (Foto: H. Pavić)

Dožupan Rašković odlazi u Sabor:
Tko će raditi njegov posao u Županiji do izbora novog?

Pločica na vratima (Foto: H. Pavić)
Pločica na vratima (Foto: H. Pavić)

Pločica na vratima Raškovićevog ureda u Kninu (Foto: H. Pavić)

Šibensko-kninski dožupan iz redova srpske nacionalne manjine i izabrani zastupnik s liste SDSS-a u 12. izbornoj jedinici Mirko Rašković između dvije funkcije izabrao je saborsku. U srijedu je o tome obavijestio Ured šibensko-kninskog župana, te će uskoro biti raspisani izbori kako bi pripadnici manjine izabrali novog zamjenika.

– Činom konstituiranja 8. saziva Hrvatskog sabora prestaje njegova dužnost zamjenika župana, o čemu je Mirko Rašković pismeno obavijestio župana Gorana Pauka. Nakon konstituirajuće sjednice Sabora Županija će o tome obavijestiti Ministarstvo uprave, koje će potom organizirati izbore – potvrdio nam je pročelnik Ureda župana Novica Ljubičić.

Iz Ministarstva uprave već je najavljeno da će Vlada u roku 90 dana od obavijesti raspisati izbore za dožupana iz redova srpske nacionalne manjine.

Izabrani saborski zastupnici koji su bili na funkcijama nespojivima s funkcijom saborskog zastupnika do danas u 10 sati morali su zastupnički mandat staviti u mirovanje ili, kao što je učinio Mirko Rašković, odustati od funkcije.
Unatoč odluci SDSS-a da kao mandatara podrži Zorana Milanovića i koaliciju Hrvatska raste, Mirko Rašković svoj potpis je dao Tomislavu Karamarku i Domoljubnog koaliciji. Nakon što se javno požalio na ucjene i prijetnje istupio je iz članstva stranke s kojom je osvojio saborski mandat. Čelnici SDSS-a Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac Raškovićev odlazak u konkurentski tabor nazvali su organiziranom pljačkom mandata i od institucija zatražili zaštitu. Iako SDSS traži od Raškovića da vrati mandat, a Uskok istražuje ucjene, prijetnje i pljačku mandata, to ga ne može spriječiti da sutra u Saboru položi prisegu.

Kako bilo, Šibensko-kninska županija na određeno vrijeme, najduže četiri mjeseca, ostaje bez jednog dožupana. Na pitanje kako će Županija funkcionirati bez zamjenika župana iz redova srpske nacionalne manjine pročelnik Ureda župana Novica Ljubičić kazao nam je da župan ima još dva zamjenika.

– Naše je da pošaljemo obavijest Ministarstvu uprave, a ono će dalje postupati po zakonom propisanoj proceduri – rekao je Novica Ljubičić, odgovarajući nerado na pitanje kako će se rasporediti poslovi koje je do sada obavljao Mirko Rašković. O tim poslovima, naime, u javnosti se teško išta u moglo čuti a ni Rašković sam o njima nije govorio.

– S obzirom na postotak pripadnika srpske nacionalne manjine u stanovništvu Šibensko-kninske županije, oni imaju pravo na jednog dožupana iz svojih redova – rekao je pročelnik Ljubičić.

Kako je srpska nacionalna manjina najbrojnija na području Grada Knina i okolnih općina dožupan Rašković imao je svoj ured u Kninu, u zgradi gradske uprave. U imovinskoj kartiti Mirka Raškovića može se vidjeti da je na ovom poslu imao bruto plaću od 23.900 kuna ili 14.500 kuna neto.  To je poprilična plaća za neveliki posao, pa je za očekivati da će na izborima za mjesto zamjenika župana biti nemali broj zainteresiranih.

Ova se vrata, kažu na porti, otvaraju dva puta mjesečno. a nekad i češće (Foto: Tris/ H. Pavić)

Ova se vrata, kažu na porti, otvaraju dva puta mjesečno. a nekad i češće (Foto: Tris/ H. Pavić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI