Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
KRONIKA 112
Milan Bandić na nekadašnjem predizbornom plakatu (foto Facebook)

Crna kronika:
Optužnica protiv Bandića i još 15-oro, potvrđena optužnica protiv Klemma, a Mamić ostaje u pritvoru

Milan Bandić na nekadašnjem predizbornom plakatu (foto Facebook)

Milan Bandić na predizbornom plakatu

Milan Bandić na predizbornom plakatu

Rubrika Kronika 112 danas je puna vijesti o pritvorima, te Uskokovim i drugim optužnicama protiv raznih poznatih osoba, gradonačelnika, pročelnika, poslovnih ljudi, čelnika udruge branitelja, nogometnih menadžera i ostalih. Evo, po redu:

Uskok je nakon dovršene istrage podigao optužnicu (poveznica) protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i još 15 osoba i dvije tvrtke koje sumnjiči u tzv. Aferi Agram, prvom u nizu slučaju protiv gradonačelnika koji Zagreb vodi više od 13 godina.
 Bandića i ostale Uskok tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem, utaje poreza ili carine, sprečavanja dokazivanja, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja na davanje lažnog iskaza, zlouporabu položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, objavljeno na je internetskoj stranici Državnog odvjetništva.
Uskokova optužnica (printscreen)

Uskokova optužnica (printscreen)

 Bandića se tereti za nezakonitosti u poslovanju s tvrtkom CIOS osumnjičenog Petra Pripuza i tvrtkom Bramgrad projekt Mranka Mihaljevića te da je zbog Uskoku spornog financiranja predsjedničke kampanje 2009. oštetio gradski i državni proračun. Također, terete ga i da je trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu. Osumnjičen je i da je koristio svoj službeni i društveni položaj a vezano za korištenje službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe.
 Na vrhu piramide osumnjičenih nakon Bandića se nalazi predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić te Pripuz, a slijede gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markušić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, Dragutin Kosić te direktor Plinare Ante Dodig.
Josip Klemm i Đuro Glogoški (Foto H. Pavić)

Josip Klemm i Đuro Glogoški (Foto H. Pavić)

Zagrebački Županijski sud u petak je potvrdio optužnicu protiv vlasnika zaštitarske tvrtke Klemm security i čelnika braniteljske Udruge specijalne policije Josipa Klemma kojega tužiteljstvo tereti da je od 2005. do 2007. iz svoje tvrtke, uz pomoć još nekih optuženika, izvukao gotovo tri milijuna kuna i pritom utajio čak 593 tisuće kuna poreza na dobit.
Optužnicu protiv Klemma i Leonarda Valenta sud je potvrdio nakon što su u listopadu njihovi suoptuženici Radovan Štetić, Hrvoje Zorovac, Tomislav Matanić i Silvio Golubovac priznali krivnju i osuđeni na temelju nagodbi s tužiteljstvom.
Najpoznatiji među Klemmovim suradnicima, Štetić, bio je jedan od osumnjičenih pripadnika tzv. Zagrebačke zločinačke organizacije iz 90-tih, koji je kasnije odgovarao i zbog prevare, osnosno izvlačenja novca u slučaju u kojem je jedan od osumnjičenih bio sin šefa zagrebačke policije Saša Burušić.
Tužiteljstvo Klemma tereti da je od veljače 2005. do ožujka 2007. kao odgovorna osoba tvrtke Klemm security, “osmislio način na koji će iz tog trgovačkog društva neosnovano obavljati isplate u svoju korist” pa je “nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa” svoje tvrtke na račune drugih trgovačkih društava koja su mu, prema ranijem dogovoru, izdavala račune za neobavljene usluge.
Josip Klemm za govornicom svečane akademije održane povodom 25. obljetnice Jastrebova (Foto: H. Pavić)

Josip Klemm za govornicom svečane akademije održane povodom 25. obljetnice Jastrebova (Foto: H. Pavić)

Štetić je tako, po tvrdnjama tužiteljstva, angažirao preostale okrivljenike da postanu direktori više poduzeća nakon čega su mu “izdavajući račune za nepostojeće usluge, pomogli u realizaciji postupanja” dogovorenog s Klemmom.
Štetić je, navodno, nakon toga osobno ili u dogovoru s optuženim direktorima suradničkih tvrtki podizao novac za fiktivne usluge i davao ga Klemmu koji je na taj način, prema tvrdnjama tužiteljstva, zaradio više od 2,8 milijuna kuna.
Tužiteljstvo nadalje tvrdi da je Klemm naložio i plaćanje računa za neobavljene usluge za još dva poduzeća pa je njegova tvrtka u konačnici oštećena za više od 2,9 milijuna kuna.
Zbog “neosnovanog knjiženja troškova po računima za neobavljene usluge” oštetio je i državni proračun za više od 593 tisuće kuna s osnove poreza na dobit, izvijestilo je ranije tužiteljstvo.
Istraga navodnih Klemmovih “financijskih malverzacija” pokrenuta je prošle godine, no on tada nije uhićen jer je u tužiteljstvu iznio tzv. aktivnu obranu, tvrdeći da se može osjećati krivim ako je svoju tvrtku oštetio neznanjem, ali da nikada ne bi oštetio državu.
Nakon podizanja optužnice u svibnju ove godine Klemm, tada jedan vođa prosvjeda hrvatskih branitelja u Savskoj ulici 66, Hini je kratko rekao da se “raduje optužnici” kojeg je protiv njega podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zbog zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju. Odbio je komentirati bilo što drugo vezano uz tu optužnicu.
Na koncu, dodajmo još i kako je Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda nakon saslušanja vještaka koji je radio procjenu – odbilo je prihvatiti 14 milijuna kuna vrijedne nekretnine koje je Zdravko Mamić ponudio kao jamčevinu za izlazak iz istražnoga zatvora.
Z. Mamić (foto HTV)

Z. Mamić (foto HTV)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI