Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
UKRATKO
Centar 112 – nove prostorije i suvremena oprema

Centar 112 – nove prostorije i suvremena oprema

Brža pomoć građanima, lakši posao operaterima u novim prostorijama šibenskog Centra 112.

Brža pomoć građanima, lakši posao operaterima u novim prostorijama šibenskog Centra 112.

Centar 112

U Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Šibenik danas su predstavljene novouređene prostorije u kojima zajednički  rade Županijski centar 112 i Županijski operativni vatrogasni centar. U samo opremanje prostora i građevinske radove uloženo je oko 300 tisuća kuna. No najveće ulaganje je novi ICT sustav ,kako je prilikom predstavljanja novih prostorija, istaknuo  ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr.sc. Jadran Perinić.
– Novi sustav prije svega olakšava posao operaterima. Jednim klikom miša sada mogu riješavati pozive i alarmirati operativne  snage. U organizacijskom smislu novi sustav omogućava da sa događajima možemo upravljati iz svih  centara kojih je ukupno 21  tako da u slučaju preopterećenosti jednog centra, podršku može pružiti bilo koji drugi u Hrvatskoj-objasnio je Perinić.

IMG_5984

Dodatna motivacija za ulaganje u modernizaciju centara 112, kazao je Perinić, bio je i projekt Holistic financiran iz fondova EU. Riječ je o strateškom projektu  koji je usmjeren između ostalog i na stvaranje  modela integralne zaštite od šumskih požara. Projektom se predviđa u Hrvatskoj postaviti kamere u šumskim područjima svih priobalnih županija. Kamerama će se upravljati iz operativnih centara poput ovog šibenskog. To će omogućiti 24-satno protupožarno video i meteorološko motrenje uz automatsko prepoznavanje pojave požara.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI