Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
POLITIKA
Čeka se rasplet: Most se ruši u Raškovićima

Čeka se rasplet:
Most se ruši u Raškovićima

Preko ovig mostića svaki dan nekoliko puta prelazi 20-ak djece iz Rašković i drugih sela

Preko ovig mostića svaki dan nekoliko puta prelazi 20-ak djece iz Raškovića i drugih sela

Mirko nije jedini Rašković za kojeg se ne zna može li sigurno prijeći na onu stranu na koju bi želio, niti je  Most Bože Petrova jedini kome prijeti pucanje. Preko rijeke Butižnice, u Raškovićima kraj Knina, ima jedan most kojem godinama prijeti urušavanje tako da stanovnici sa strahom preko njega prelaze.

Most se posljednjih tjedana svaki dan spominje kao glavni akter rješenja političke krize i nezaobilazni element kod sastavljanja saborske većine. Najprije 19, pa 15 zastupnika Mosta nezavisnih lista ne silaze s naslovnica novina, portala, iz programa radija, televizija i čeka se da se raziđu ili odluče nekome prikloniti. Ili, pak, da daljnjim inzistiranjem na povratku u jednopartijski sustav izazovu nove izbore. Tako je definicija mosta Hrvatskog leksikografskog zavoda, kao građevine za prijelaz preko prirodnih ili umjetnih zapreka, sastavljenog od donjeg i gornjeg ustroja…, potisnuta daleko u drugi plan. I Mirko Rašković, šibensko-kninski dožupan i jedan od tri zastupnika SDSS-a izabranih na manjinskoj listi u 12. izbornoj jedinici, koji se najprije predsjednici požalio na političke prijetnje i ucjene, pa se ispisao iz stranke, jednako kao i Most posljednjih dana zaokuplja pažnju javnosti. Ima Mirko problem s čak dva mosta… Jer,  niti je Most jedini kojem prijeti pucanje niti je Mirko jedini Rašković koji ne može sigurno prijeći na onu stranu na koju bi želio.  Preko rijeke Butižnice u Raškovićima kraj Knina ima jedan most kojem godinama prijeti urušavanje tako da stanovnici sa strahom preko njega prelaze, ili ga naprosto zaobilaze… Možda je to formula i za ovaj drugi – Most.

Urušeni nosač mosta

Urušeni nosač mosta

– Most je sagrađen još davne 1954. godine i sve je bilo u redu dok prije desetak godina Hrvatske vode nisu krenule čistiti korito. Tok rijeke na tom mjestu je proširen, uklonjeno je korjenje stabala, koje su mještani bili posadili da štiti upornjake, a bujice su nastavile loš posao. Most se svaki dan malo pomalo urušava. Godinama se molimo Hrvatskim vodama i Gradu Kninu da nešto poduzmu. Pa taj most je jedini u blizini i svaki dan ga prelaze djeca kad idu na igralište. Kad krenu bujice odnijet će nam jedinu vezu sa drugom obalom, a o nesreći kakva se može dogoditi bojim se i misliti – rekao nam je jedan od nesretnih stanovnika Raškovića, koji se zbog političkih konotacija spominjanja ovog prezimena i mogućih posljedica ne želi ni predstaviti, a kamoli fotografirati.
Iz Ekološke udruge ‘Krka’ u Kninu saznajemo da su se oni kod Grada i Hrvatskih voda založili za moguće rješenje problema, no za sada bez konkretnog rezultata. Iz gradske uprave, pak, saznajemo da oni čekaju odgovor Hrvatskih voda kako bi nešto zajednički poduzeli.
– Grad Knin se u više navrata obraćao Hrvatskim vodama po pitanju mosta preko rijeke Butižnice u zaseoku Raškovići kod Knina čija je stabilnost narušena uslijed erozivnog djelovanja rijeke, pa kako je regulacija vodotoka u nadležnosti Hrvatskih voda molili smo ih za pomoć u rješavanju ovog problema, ali od njih još uvijek nismo dobili službeni odgovor. S obzirom da je na lokaciji mosta voda svojim erozivnim djelovanjem odnijela velik dio zemljišta uz korito rijeke, kako bi se obala zaštitila od erozije potrebna je izrada „obaloutvrde“ pa je Grad Knin u svibnju ove godine Hrvatskim vodama uputio dopis u kojemu je predložio da se zajednički financira izrada projektne dokumentacije kojom bi se obuhvatila i sanacija mosta i izgradnja „obaloutvrde“, te se nadamo da će Hrvatske vode prihvatiti naš prijedlog – stoji u odgovoru službenice za informiranje Grada Knina Sanje Lozančić.
Nadamo se da će odgovor Hrvatskih voda Gradu Kninu i odgovor na novinarski upit koji smo im poslali o namjerama vezanim za sanaciji mosta u Raškovićima stići prije nego ga bujica odnese. I barem malo prije nego Most pukne ili dogovori kakvu koaliciju.

Božo Petrov i Mirko Rašković za sada se ne izjašnjavaju o mostu koji muči Raškoviće

Božo Petrov i Mirko Rašković za sada se ne izjašnjavaju o mostu koji muči Raškoviće

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI