Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
POLITIKA
Bez dogovora: Petrov i Karamarko u Šibenku dva sata razgovarali kako će – razgovarati

Bez dogovora:
Petrov i Karamarko u Šibenku dva sata razgovarali kako će – razgovarati

Tomislav Karamarko (Foto H. Pavić) (1) Čelnici Mosta Božo Petrov i Ivan Kovačić danas su u Šibeniku dva sata razgovarali s čelnikom HDZ-a i Domoljubne koalicije, no sastanak nije donio nikakakav konkretni dogovor. Ukratko, barem prema onome što su rekli novinarima, Petrov i Karamarko u Šibeniku su se od 15 do 17 sati razgovarali kako će ubuduće razgovarati. I to već u ponedjeljak zajedno sa Zoranom Milanovićem.

– Meni je drago da sam saznao da je HDZ, odnosno Domoljubna koalicija, prije ovog sastanka potvrdila da će biti prisutna na ovom zajedničkom sastanku u ponedjeljak. Ono o čemu smo dodatno razgovarali je ono što se događalo posljednjih dva do tri tjedna i jučer vezano za konstituiranje Sabora. Moram reći da je meni iskreno žao što se Sabor
jučer nije konstituirao. Mi smatramo da se moglo i na onakav drugačiji način nego je to bilo zadnjih godina, ali vjerujem da se politička scena navikla da se prvo treba skupiti 76 mandata, da se na takav način ide prvo u formiranje vlade, zajedno s konstituiranjem sabora – rekao je u izjavi nakon sastanka Petrov, a novinari su inzistirali na zaključcima dvosatnog sastanka, eventualnom dogovoru dvaju stranaka.Božo Petrov (Foto H. Pavić) (2)
– Razgovarali smo, ne samo o zajedničkom sastanku koji će se dogoditi u ponedjeljak, što nam je izuzetno drago, nego i o problematici, o ključnim pitanjima kako u Hrvatskoj tako i u vanjskpolitičkim pitanjima. Ne može se to staviti u deset minuta. Zaključak jeste da će biti suradnja u ponedjeljak, da će biti zajednički sastanak, što je nama izuzetno drago. To je ono što smo mi priželjkivali od samog početka, u trenutku kada smo i ulazili u cijelu ovu političku priču.
Mi smo uvijek tvrdili da postoji mogućnost razgovora. Kako će ti razgovori na kraju ići, neznam, ali mi je drago da smo ih uspjeli pokrenuti – rekao je Petrov.

‘Nisam se sastao s Brkićem, a s Milanovićem sam telefonirao’

– Ja bih volio da se napravi taj zajednički sastanak, da se otvori taj politički dijalog, a onda će biti ono što će biti. Ja uvijek vjerujem da postoji mogućnost da se na kraju napravi konsenzus. Mogu samo reći da je zadnja dva sata proteklo konstruktivno, pozitivno i da je izražena želja da se napravi taj zajednički sastanak – ponavljao je novinarima Petrov, ne želeći otkriti nikakav konkretan detalj.
Na izravno pitanje novinara ustvrdio je da se u četvrtak nije susreo s glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem, dok se s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem čuo telefonski.
– Mi smo od samog početka vrlo transparentni. Reći ću to na način da smo mi jučer u trenutku kada sam razgovarao s gospodinom Milanovićem odmah javno objavili da je pristao doći na zajednički sastanak. Isto tako smo odmah javili da ćemo napraviti sastanak u Dalmaciji u poslijepodnevnim satima iz razloga jer u tom trenutku nismo znali iz
obveza gospodina Karamarka i naših obveza što će se i kad će se moći dogoditi. Mi ćemo vam uvijek reći i biti transparentni. Za nama ne trebaju trčati mediji. I bilo kakav sastanak mi ćemo uvijek objaviti i to prije nego se on dogodi. Nikakvih drugih sastanaka nije bilo niti će biti – rekao je Petrov.Božo Petrov (Foto H. Pavić) (1)

O eventualnim političkim pozicijama, kaže, nije bilo razgovora. – Mi cijelo vrijeme govorimo da se trebaju definirati druge stvari, a preuzimanje odgovornosti po određenim resorima može doći jedino usuglašavanjem i to zajedničkim. Dok se ne otvori priča o mogućem konsenzusu nema priče ni o bilo kakvim pozicijama – rekao je Petrov.
Na pitanje o proglašenju gospodarskog pojasa rekao je samo da Most smatra da se gospodarski pojas treba dogoditi, te da su to obje koalicije prihvatile.
– Drago nam je da se usuglasio s obje koalicije cijeli ovaj paket koji bi trebao biti plan onoga što će se raditi slijedeće četiri godine. Želio bih da građani prihvate da zadnja dva tjedna nisu bila oduglovlačenje. Ovo je prvi put da se napravio jasan plan što će se raditi iduće četiti godine. Dakle, svih zadnjih 20 godina uvijek se dogovaralo o pozicijama, a onda što će se dogoditi to ćemo vidjeti. Sada po prvi put postoji točno određeni plan i mislim da je to sto
puta konstruktivnije nego je bila ranija praka – rekao je Petrov.

Tomislav Karamarko daje izjavu nakon sastanka (Foto H. Pavić)

Tomislav Karamarko daje izjavu nakon sastanka (Foto H. Pavić)

Ni predsjednik HDZ-a nije otkrio više.
– Razgovarali smo o neuspješnom pokušaju da se konstituira Sabor, o sastanku u ponedjeljak koji će se održati. Nisu znali dok su dolazili ovdje da sam ja rekao da ću doći na taj sastanak. Ja mogu imati svoje mišljenje o tripartitnoj vladi i tom nekakvom zajedništvu za koje sam rekao da je po meni drveno željezo, ali ću ipak doći tamo jer želim
čuti, pa neka me probaju uvjeriti da je to nešto jako dobro, a pogotovo u onim provedbenom dijelu kako bi to izgledalo. Mora se čuti, mora se razgovarati, oko toga smo složni – rekao je Karamarko u izjavi nakon sastanka.
– Nikakvih ponuda nije bilo. To je ono što je zapravo dobro u ovoj situaciji kada nismo svi za stolom. Ono što je jako bitno, treba se složiti saborska većina, bez nje smo blokirani, ne možemo bez nje ništa, ne možemo saborske odobre izabrati, ne možemo pričati o mandataru, ne možemo pričati o vladi, tko prihvača u konačnici tu
strukturu. Prema tome, to je ono što je bitno i moramo vidjeti što prije. Mislim, da ovo sve skupa već predugo traje – rekao je Karamarko, a i kod njega su novinari inzistirali da pokuša reći koji su zaključci sastanka. Uzalud.
Na pitanje je li HDZ spreman podržati Mostovog predsjednika Sabora Karamarko je odgovorio neodređeno.
– Mi smo spremni na dosta toga što bude korisno da počnemo rješavati ove probleme. Dok se već 20 dana bavimo ovim problemom kako konstituirati Sabor i tko će s kim, uopće ne pričamo o gospodarstvu. O tome da su tisuće i tisuće radnih mjesta ugašene u međuvremenu, da su tisuće i tisuće nvih mladih iselile iz Hrvatske. To je ono što mene
doista progoni i zato sam raspoložen i dužnost mi je da razgovaram. Nije bilo riječi o podjeli nekekavih sinekura, funkcija, dužnosti itd. – rekao je Karamarko.T. Karamarko (Foto H. Pavić)

– Zaključak je da ćemo razgovarati u ponedjeljak, da ćemo tada možda biti konkretniji. Mene zanima kako će to izgledati tamo, gospodin Milanović, ja i gospodin Petrov. Osnovni problem je da vijeme ide i to nije dobro – rekao je Karamarko.  – Ne dajem ja ponude. Pa nisam ja trgovac – rekao je na ponovljeno pitanje o eventualnim razgovorima o sastavu buduće Vlade. – Još jednom sam saslušao njihove argumente zašto tripartitna vlada, a oni su saslušali mene zašto ja mislim da to nije dobro i da to nebi moglo funkcionirati. Ali evo, moj pomak prema tom rješenju je da ću u
ponedjeljak doći na taj sastanak – rekao je Karamarko. Ako dođe do novih izbora, kaže, HDZ je na njih spreman i opet će pobijediti.

‘HDZ je relativni pobjednik i imamo ambicije’

– Ali ne želimo nove izbore. Želimo da napokon počnemo raditi, funkcionirati, da konstituiramo ovaj sastav Sabora. Novi izboru koštaju 120 milijuna, a nemamo pravo na razbacivanje – rekao je predsjednik HDZ-a.
I on je ustvrdio da se Brkić i Petrov jučer nisu sastali. Karamarko je na kraju je priznao da ne bi rado Mostu prepustio
mjesto predsjednika Sabora.
– To ovisi o razgovorima. Moramo ipak čuvati dignitet naše stranke koja je relativni pobjednik. Mi imamo isto tako nekakve preferencije i mi imamo isto nekakve ambicije što se toga tiče. Prema tome, sve ćemo staviti na stol – rekao je Karamarko.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI