Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
KULTURA / POLITIKA
Bageri odsjekli sv. Nikolu od kopna

Bageri odsjekli sv. Nikolu od kopna

Bageri na sv. Nikoli (Foto H. Pavić)

Bageri na sv. Nikoli (Foto H. Pavić)

Bageri već danima uklanjaju nasip s južne strane kliješta tvrđave sv. Nikole u Šibeniku. Do danas je uklonjeno više od pola brda materijala deponiranog kod ranijih raščišćavanja utvrde, a upravo se ruše i uklanjaju novovijeke pregrade unutar utvrde.

Kako je za današnjeg obilaska rekao župan Goran Pauk, radovi će potrajati koji dan duže od predviđenog 31. prosinca. Kasne jer je tvrđava sv. Nikole kulturno dobro nulte kategorije, predloženo za upis na UNESCO-vu listu kulturnih dobara, zbog čega se moraju izvoditi s najvećom mogućom pažnjom i uz dozvole stručnjaka iz nadležnih institucija. Bageri i ostali alati dopremljeni su morskim putem, a brodovima se i odvozi sav materijal, što dodatno usporava posao. Po uklanjanju nasipa do tvrđave više nije moguće doći kopnenim putem.

– Ukoliko se pronađu nekadašnja vrata na prilazu s kopnene strane koja su zazidana, ona će ponovno biti otvorena. Do tada će kao jedini ulaz u tvrđavu funkcionirati vrata s njenog pristaništa – rekao je Goran Pauk.

Za uklanjanje deponiranog materijala, građevine u kliještima i pregrada unutar tvrđave iz ovogodišnjeg županijskog proračuna izdvojeno 1.180.000 kuna, a za daljnje radove u slijedećoj godini predviđeno je još milijun kuna. Zbog uobičajene složenosti planiranja i izvođenja radova na kulturnim spomenicima župan Pauk nije mogao reći kada će tvrđava sv. Nikole biti ponovno otvorena za posjetitelje.

– Ona zapravo nikad nije bila otvorena za posjete. Svi koji su je dosad posjećivali činili su to na vlastitu odgovornost – rekao je Pauk.

Župan Goran Pauk i bageri na tvrđavi sv. Nikole (Foto: Tris/H. Pavić)

Župan Goran Pauk i bageri na tvrđavi sv. Nikole (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI