Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
KULTURA / SCENA
Plakat

73 % prema istinitoj priči:
Kako je partizanski heroj-pjesnik Ljiljan pjevao i plesao u NDH talent showu Čimbenik X

Plakat
Plakat

Plakat

– Prva partizanska komedija u povijesti hrvatske kinematografije… Najveća komedija od ’45… Saznajte konačno pravu istinu o Drugom svjetskom ratu, NOB-u i NDH… – najavljuju filmsku ofanzivu krugovali i dalekovidnice diljem domovine.

Film Narodni heroj Ljiljan Vidić u režiji Ivana-Gorana Viteza od sutra kreće u nacionalnu distribuciju, a zasad je premijerno prikazan u Osijeku i Zagrebu.
– Ima li boljeg uvoda u doček Nove godine od onog u dobrom društvu uz urnebesnu komediju? Saznajte tko je pobijedio u Drugom svjetskom ratu, a tko u prvom hrvatskom talent showu; kako su u 40-ima izgledali šoping-centri, a kako razgovori za posao; koji je automobil Hitler poklonio Paveliću i kakve je mudre misli Tito zapisao u svojem nikad objavljenom priručniku za samopomoć – mami gledatelje filmska ekipa.
Talent show Čimbenik X

Talent show Čimbenik X

Otkrivaju i dio radnje:
– Mladog seoskog pjesnika Ljiljana Drugi svjetski rat raznosi po ključnim mjestima naše junačke prošlosti. Ljiljan dobija priliku upoznati svoje idole Vladimira Nazora i Ivana Gorana Kovačića, pridružiti se partizanskoj četi s odvažnim planom kako privesti rat kraju koji uključuje pobjedu na NDH talent-showu “Čimbenik X”, a susreti s Hrvatskim Intelektualnim Pokretom (HIP), Josipom Brozom Titom i Antom Pavelićem do kraja će razviti Ljiljanove pjesničke potencijale i učiniti od njega pjesnika i heroja, čiji je lik i djelo još uvijek uzor i današnjim generacijama… – kaže kratki sadržaj.
Kako kažu, komedija Narodni heroj Ljiljan Vidić prati četu partizana koja se, predvođena mladim pjesnikom, natječe na endehazijskom talent showu ‘Čimbenik X’: pobjednik osvaja nastup na Poglavnikovom domjenku te samim time i priliku da uz pjesmu, ples i pucnjeve okonča rat.

Riječko Art-kino Croatia film će premijerno prikazati u četvrtak 31. prosinca u 10 sati ujutro, nakon čega se u kinu sprema i novogodišnji doček u podne uz redatelja i scenarista filma. Istog dana, ali u 20 sati, redatelj i scenarist filma nazočit će premijeri u varaždinskom Kinu Galerija. Projekcija počinje u 20 sati, nakon čega slijedi razgovor s gostima i predstavljanje ekipe filma.
Inače, ova ‘najbolja komedija od ’45.‘ prikazivat će se od 31. prosinca u svim dvoranama Cinestar i Cineplexx kina, te od prvog dana 2016. godine u nezavisnim kinima u Velikoj Gorici, Valpovu, Daruvaru, Pakracu, Osijeku, Dubovniku, Splitu i Čakovcu. Film zatim stiže i u Đakovo, Sinj, Slatinu, Koprivnicu, Murter, Kutinu, Sisak, Vodice, Novsku, Zabok, Korčulu, Prelog, Našice, Bjelovar, Samobor, Poreč, Mali Lošinj, Rovinj i Pazin.
nhlljiljan22
U redovima partizana bore se glumci Kristijan Jaić, Stjepan Perić, Stojan Matavulj, Tena Jeić Gajski, Ljubiša Savanović i Ivan Đuričić. U ulozi Josipa Broza Tita nastupa Dragan Despot, dok Sile Osovine predstavljaju Dražen Čuček kao Ante Pavelić i Dražen Kühn kao Adolf Hitler. Uz redatelja Ivana-Gorana Viteza, autorski tim čine scenarist i autor songova Zoran Lazić, direktorica fotografije Tamara Cesarec, scenograf Mario Ivezić, kostimografkinja Ivana Zozoli Vargović, supervizorica maske Slavica Šnur, montažer Mato Ilijić, skladatelji Hrvoje Štefotić i Jelenko Hodak te producent filma Ivan Maloča (Interfilm). Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a hrvatski distributer filma je Blitz film i video produkcija.
Talent show

Talent show

Kako to biva, zbilja zna nadmašiti i najmaštovitijeg scenarista groteskne komedije. Tako je nedavnu markentiški zamišljenu najavnu šetnju glumaca Zagrebom kostimiranih u povijesno-filmske odore, već prekjučer zasjenila šetnja zbiljski slično kostimiranih osoba u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici, uokolo priređivanja mise zadušnice za Antu Pavelića. Bolji markentiški potez nisu mogli ni sanjati, od onoga kada je novoizabrani šef parlamenta poželio preimenoivati Hrvcatski sabor u ime koje se koristilo 1942. godine, u u povijesnom razdoblju koje je u najvećoj mjeri inspriralo scenariste i redatelja Narodnog heroja Ljlijana Vidića.
Radi li se uistinu o najvećoj komediji od ’45? Istinu ćemo, dijelom, doznati. Naime:
– Film je snimljen 73 % prema istinitoj priči – kažu u najavi filma.

 

nhlljiljanplakaz
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI