Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
KULTURA / UKRATKO
ZFF – U Veneciji nagrađeni film “Belladonna” premijerno u Zagrebu (Hina)

ZFF – U Veneciji nagrađeni film “Belladonna” premijerno u Zagrebu (Hina)

Nakon prve nagrade na venecijanskom festivalu, film Belladonna je pogledala i hrvatska publika.
Belladonna, scena...

Belladonna, scena…

ZAGREB, (Hina) – Film “Belladonna” Dubravke Turić, koji je na ovogodišnjoj Mostri proglašen najboljim kratkometražnim filmom u sekciji “Horizonti”, premijerno je prikazan u nedjelju u zagrebačkom kinu Tuškanac, u sklopu programa “Kockice” Zagreb Film Festivala (ZFF).

– Nakon Venecije film se sada prvi put prikazuje pred hrvatskom publikom i drago mi je što je to upravo na ‘Kockicama’ ZFF-a –  rekla je za Hinu Dubravka Turić, koja osim režije potpisuje scenarij i montažu svog prvijenca.
– Film je emotivan i jak, gađa u poseban senzibilitet što je prepoznato u Veneciji – komentirala je redateljica uoči premijere svoj uspjeh na prestižnom festivalu, gdje joj je film prikazan u programu posvećenom otkrivanju novih kinematografskih trendova i redateljskih imena.
– Ta nam je nagrada jako važna, vidjet ćemo koliko će donijeti novih ponuda za festivale, no zasad ‘Belladonna‘ ide u Španjolsku, Poljsku i Srbiju –  napomenula je Turić, koja se filmom profesionalno bavi proteklih dvadesetak godina – kao montažerka je radila na više od dvadeset filmova, a kao scenaristica u više televizijskih serijala.
Radnja njezina kraktometražnog filma prati tri žene koje se slučajno sreću u čekaonici oftamološke klinike, gdje najmlađa od njih, osluškujući razgovor druge dvije, saznaje o tragedijama koje su im se dogodile tijekom rata. Ono što čuje od nepoznatih žena njezinu dotadašnju ravnodušnost pretvara u osjećaj bliskosti. Glavne uloge tumače Aleksandra Naumov i Nada Đurevska, a u ostalima su Lana Barić, Dražen Kuehn i Anita Matković.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI