Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Krađa identiteta Zelene Istre: Ne nasjedajte na podmukle manipulativne pokušaje anonimnih politikanata

Krađa identiteta Zelene Istre:
Ne nasjedajte na podmukle manipulativne pokušaje anonimnih politikanata

U Zelenoj Istri, jednoj od najaktivnijih i najdugovječnijih civilnih udruga u državi ljutiti su jer je jedna politička grupacija koristila njihovo ime i logotip na svojim promidžbenim predizbornim plakatima. Podsjetimo, prije nekoliko dana dogodilo se nešto slično: na brzinu, jedva mjesec dana prije izbora, osnovana je stranka koja je ukrala ime Zelenom forumu, mreži 44 nevladine udruge za zaštitu okoliša iz cijele Hrvatske, na što su ekolozi reagirali vrlo energično. Slično su reagirali i Zelenoistrijanke i Zelenoistrijani, pa evo njihova priopćenja:

Zelenoj Istri jučer je dostavljena fotografija letka na kojem se imenom i starim logotipom Zelene Istre lažno potpisuje napad na izborni program Socijaldemokratske partije, odnosno Plomin C na ugljen. Letak je, prema saznanjima Zelene Istre, dosad distribuiran u Pazinu i Puli. Ovom prilikom se jasno ograđujemo od navedenog letka i obavještavamo javnost o tome da Zelena Istra ni na koji način ne sudjeluje u predizbornoj (anti)kampanji bilo koje od političkih stranaka. Naime, Zelena Istra je nestranačka udruga građana. Građanke i građane zato upozoravamo da ne nasjedaju na podmukle manipulativne pokušaje anonimnih politikanata, koji očito ne prezaju od krivotvorenja i lažnog predstavljanja da bi ušićarili koji vaš glas više, pritom iskorištavajući ime, rad i ugled Zelene Istre.
Javnosti je poznato da se Zelena Istra protivi projektu izgradnje novog bloka termoelektrane na ugljen koji bi nepotrebno ugrozio okoliš i zdravlje građana Istre. No, u našoj borbi za te vitalne interese lokalne zajednice nikada nismo pravili razlike između političkih stranaka te smo jednako kritični bili prema onima koji projekt guraju, kao i prema onima koji pitanje Plomina C i zdravlja građana tek povremeno i prigodno iskorištavaju u lovu na glasove te se tako olako poigravaju zdravljem i životima građana, koji time postaju tek brojevi na biračkim listama i pijuni u borbi za moć i fotelje političkih elita.

zel istra

Imajući u vidu takvo funkcioniranje političkog sustava predstavničke demokracije i nebrojena iskustva iznevjerenih predizbornih obećanja, iluzorno je očekivati da će građani svoje interese, kao i interese budućih generacija, uspješno obraniti pasivnim pristupom, odnosno pukim davanjem svojeg glasa nekoj stranci.
U borbi za obranu društva i okoliša, javnog interesa i zajedničkih dobara te ostvarivanje društvene pravednosti, od toga koju će listu zaokružiti na nedjeljnim izborima, neizmjerno je bitnije da se “obični ljudi” aktiviraju te sami postanu nezaobilaznim političkim subjektima, kako bi u pravoj demokraciji i moralo biti. Bez obzira “tko je na vlasti”, građanke i građani su ti koji trebaju definirati, a po potrebi i braniti, javni interes. Ovo mogu jedino ako se organiziraju u svojim zajednicama – selima, gradovima, četvrtima i radnim mjestima.
Upravo zbog želje i potrebe da podrži takve, građanske inicijative “odozdo” te vjerno i beskompromisno brani javni interes, Zelena Istra smatra bitnim u svojem djelovanju očuvati nezavisnost od političkih i stranačkih struktura.
O incidentu ćemo izvijestiti Državno izborno povjerenstvo, ali i ostale nadležne institucije. Ovim putem pozivamo sve koji imaju saznanja o materijalima ili izrađivaču i distributeru materijala na kojima se Zelena Istra lažno potpisuje da se jave na broj telefona 052 506 065 ili mailom na udruga-zelena-istra@pu.t-com.hr.

zel istra 1

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI