Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Izbori 2015 (foto TRIS/H. Pavić)

Zastupnici imaju još 20 dana za okupljanje – DIP konačne rezultate izbora poslao Ustavnom sudu

Izbori 2015 (foto TRIS/H. Pavić)
Izbori 2015 (foto TRIS/H. Pavić)

Izbori 2015 (foto TRIS/H. Pavić)

ZAGREB, 23. studenoga 2015. (Hina) – Državno izborno povjerenstvo (DIP) donijelo je u ponedjeljak odluku o konačnim službenim rezultatima izbora za Hrvatski sabor i poslalo ih Ustavnom sudu.

 Nakon što smo objavili potpune službene izborne rezultate nije bilo prigovora niti žalbi na ranija rješenja, izvjestio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin, nakon čega je Povjerenstvo glasovanjem donijelo odluku o konačnim izbornim rezultatima.
 Konačni službeni izborni rezultati dostavljaju se Ustavnom sudu, koji u skladu sa svojim obvezama treba provjeriti cijeli izborni postupak i ako nađe da je sve bilo u skladu s Ustavom i zakonom, utvrđuje to svojom odlukom. Kad ta odluka bude dostavljena DIP-u, objavljuje se u Narodnim novinama.
 Ako Ustavni sud to obavi danas, DIP je rezervirao objavu u Narodnim novinama od utorka, 24. studenoga, rekao je Hrvatin, dodajući kakoje do sada bilo uobičajeno da Ustavni sud slijedi “tempo” DIP-a.
 Objavom u Narodnim novinama počinje teći rok od 20 dana u kojem se Hrvatski sabor treba okupiti na prvom zasjedanju. Naime, Ustav propisuje da se prvo zasjedanje Sabora održava najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI