Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
POLITIKA
Opća bolnica Vukovar / foto HINA/ Damir SENČAR /ds

VUKOVAR:
50 tisuća ljudi u koloni sjećanja

Opća bolnica Vukovar / foto HINA/ Damir SENČAR /ds

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana,  u Vukovaru  je jutros započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 24-obljetnice stradanja tog grada u Domovinskom ratu.

Opća bolnica Vukovar / foto HINA/ Damir SENČAR /ds

Opća bolnica Vukovar / foto HINA/ Damir SENČAR /ds

Predvođeni članovima Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata te pripadnicima 204. brigade HV-a koja je branila Vukovar 1991. i članovima vukovarskih braniteljskih udruga, sudionici obilježavanja krenuli su u koloni sjećanja od bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Na putu do groblja kolona sjećanja  prošla je  i pored vukovarskog Vodotornja jednog od simbola agresije na Vukovar, a nedaleko kojega su vukovarske gradske vlasti, duž glavne ceste, postavile 210 metara dugi natpis s imenima i prezimenima 1145 branitelja i pripadnika Civilne zaštite stradalih u Vukovaru. Pored velikog broja građana i domoljuba pristiglih iz cijele Hrvatske, u Vukovaru su  predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović, brojni saborski zastupnici i ministri, predstavnici diplomatskog zbora, Katoličke crkve i ostalih vjerskih zajednica, predstavnici brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga i političkih stranaka.
Predsjednik Sabora Leko iz vukovarske je bolnice poručio da je žrtva Vukovara općehrvatski simbol slobode. ‘Vrijednost borbe Domovinskog rata, kao i vrijednost branitelja raste što se više odmičemo od toga datuma. Sloboda i demokracija su nenadoknadive vrijednosti’, istaknuo je Leko.
Na memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata  državna i druga izaslanstva položila  su  vijence i zapalila svijeće. Prva je to učinila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović,  a potom  predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko s izaslanstvom te izaslanstvo Vlade RH s premijerom Zoranom Milanovićem. Počast su odali i predstavnici Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije, 204. vukovarske brigade, Grada Vukovara, braniteljskih udruga, Grada Zagreba, Hrvatske zajednice županija, te gradova i općina prijatelja Vukovara. Nakon njih svoj je vijenac položilo i izaslanstvo HDZ-a na čelu s predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom, a za to vrijeme članovi Vlade otišli su s Memorijalnog groblja.

Gotovina u koloni

U koloni sjećanja, neslužbeno se doznaje, bilo je  najmanje 50 tisuća ljudi. Mnogi od njih u rukama su  nosili crvene ruže koje su, po dolasku na groblje položili na grobove branitelja. Mladi grada Vukovara, koji su u koloni sjećanja nosili 50-ak metara dugu zastavu, dolaskom na groblje položili su zastavu uz mramorne bijele križeve koji se nalaze pored središnjeg memorijalnog spomenika.  Bijeli križevi kojih je 938 simboliziraju isti broj žrtava ekshumiranih s toga mjesta nakon Domovinskog rata.
Molitvu na Memorijalnom groblju predvodio je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić. “Molimo za pokoj svih koji ovdje počivaju, za sve umorene i poginule, za put mira i napretka”, poručio je Puljić.
Kolona sjećanja danas je  prošla i Škabrnjom, selom u kojemu su 18. studenog 1991. godine pobunjeni Srbi uz pomoć snaga JNA pobili 84 Hrvata. U koloni je bio i general Ante Gotovina. – Ovo je postala tradicija, odajemo počast našim žrtvama. U njihovoj žrtvi izgrađena je naša država i demokracija, a demokracija je privilegija i odgovornost – rekao je general Gotovina.

 

Priča o gradu
Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam još jučer smatrao nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj. Vjerojatno bih odustao i od sebe sama, ali ne mogu. Jer, tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah? Kome ostaviti grad? Tko će mi ga čuvati dok mene ne bude, dok se budem tražio po smetlištima ljudskih duša, dok budem onako sam bez sebe glavinjao, ranjiv i umoran, u vrućici, dok moje oči budu rasle pred osobnim porazom?
Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko će Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac – netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema? Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa. Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi.
Siniša Glavašević (4. XI. 1960. – 19. XI. 1991.)

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI