Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
KULTURA
Vrti se Zagreb Film Festival: ‘Na Islandu ima puno više ovaca nego ljudi’

Vrti se Zagreb Film Festival:
‘Na Islandu ima puno više ovaca nego ljudi’

- Želio sam napraviti film o posebnoj vezi Islanđana i ovaca, one su jako važne u našem društvu i ovaj je film posvećen njima - rekao je Hakonarson.
Maskote ZFF-a u akciji (foto: ZFF)

Maskote ZFF-a u akciji (foto: ZFF)

ZAGREB (Tris/Hina) – Islandski kandidat za Oscara, film “Ovnovi” otvorio je u kinu Europa Zagreb Film Festival (ZFF), koji ove godine traje devet dana, do 22. studenog. Film “Ovnovi” pobijedio je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, u sekciji “Izvjestan pogled”, osvojivši žiri jedinstvenim prikazom izolirane islandske divljine u kojoj žive dva brata, prisiljena da nakon niza godina, zbog ‘viših razloga’, prekinu međusobnu netrpeljivost.

Uoči projekcije, videoporukom se okupljenima obratio redatelj “Ovnova” Grimur Hakonarson, poručivši im kako je za njega to izrazito osoban film, s obzirom da je kao dijete pomagao djedu na farmi s ovcama.
– Želio sam napraviti film o posebnoj vezi Islanđana i ovaca, one su jako važne u našem društvu i ovaj je film posvećen njima – rekao je Hakonarson, objasnivši kako je na Islandu puno više ovaca nego ljudi – 800 tisuća ovaca, naspram 320 tisuća ljudi.
Zagrebačku publiku pozdravili su u kinu Europa glavni glumci tog filma, Sigurður Sigurjonsson i Theodor Juliusson, kao predstavnici kinematografije koja je, unatoč malom broju stanovnika, sve uspješnija na svjetskoj filmskoj sceni, a pojedini je mediji nazivaju i “Hollywoodom na sjeveru”.
Tradicionalno, na otvorenju je dodijeljena godišnja nagrada Albert Kapović, koju je ove godine primila producentica Vanja Andrijević, čija producentska kuća Bonobostudio ustrajno promiče hrvatske animirane i eksperimentalne filmove. Vanja Andrijević radi skromno i tiho te neumorno promiče hrvatske kratke filmove, ne samo svoje producentske kuće, nego i ostale, nesebično dijeleći svoja iskustva s ostalima, rekla je Vanja Sremec u ime Hrvatske udruge producenata, koja dodjeljuje tu nagradu.

zagrebfilmfestival387

Na otvorenju je prikazano i zagrebačkog publici dosad nepoznato djelo “Zagabria”, najstariji filmski zapis Zagreba, iz 1911. godine. Projekcija tog nedavno pronađenog filma, održala se uz glazbenu pratnju pijanista Marka Petrovića.Direktor festivala Boris T. Matić podsjetio je kako je ZFF na jednom od prijašnjih izdanja prikazao tek pronađeni kratkomeražni film o Zagrebu Oktavijana Miletića iz 1941.
– Posrećilo nam se i ove godine, a naš je stalni suradnik Leon Rizmaul pronašao pravi biser, najstariju sačuvanu snimku Zagreba iz 1911 –  rekao je.
Rizmaul je objasnio kako je film prvi put vidio na beogradskom Festivalu nitratnog filma, snimila ga je talijanska filmska kuća, a pronađen je slučajno u nizozemskom filmskom institutu Eye, gdje je dospio iz osobne arhive čovjeka koji je čuvao sve što je ikada kupio ili nabavio.
Trinaesto izdanje Zagreb Film Festivala do 22. studenog donosi ukupno 109 filmova, od Skandinavije do Oceanije, od čega u glavnom programu po dva filma s Islanda, dva iz Češke, dvije hrvatske manjinske koprodukcije, dva filma iz Južne Amerike i pet nacionalnih kandidata za Oscara. Glavni i devet popratnih programa, te niz posebnih projekcija održat će se u kinima Europa i Tuškanac, Zagrebačkom plesnom centru, Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu KIC i na Akademiji dramske umjetnosti.
Ovdje možete pronaći program ZFF-a.
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI