Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
KULTURA
Tri redatelja (foto: Julien Duval/HAVC)

U kinu je bolje:
Život je truba, hedonističko zbivanje, ‘zgodni ekstremizam’ i digitalizacija

Tri redatelja (foto: Julien Duval/HAVC)

 – U kinu je bolje… – tvrde u HAVC-u, s čime će se složiti mnogi, s obzirom na aktualne lokalne i globalne prilike u tzv. realnom svijetu.
Stoga su pod geslom ‘U kinu je bolje!’ u dvorani Müller zagrebačkog kina Europa predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra javnosti predstavili domaće filmove koji u narednim mjesecima dolaze na kino repertoar. Riječ je o komedijama Život je truba Antonia Nuića, Narodni heroj Ljiljan Vidić Ivana-Gorana Viteza i ZG80 Igora Šeregija, javljaju iz HAVC-a.

U HAVC-u su optimistični i najavljuju sve bolje dane za hrvatski fim, a ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar kaže kako film Zvizdan Dalibora Matanića, nakon uspjeha po festivalima diljem svijeta, ostvaruje vrlo dobar rezultat u kinima, te da će tri naslova koja dolaze privući još veći broj gledatelja.
– Počelo je s dobrom pričom Zvizdana, a nastavlja se s uzbudljivim i silno zabavnim naslovima. U velikim i malim, korporativnim i privatnim nezavisnim kinima vlada mir, dobar ton, toplo je, nema televizijskih vijesti ni loših informacija, ali zato će biti obilje naših dobrih filmova – reče Hribar.

‘Život je veselo hedonisičko zbivanje’

Rea Rajčić iz Hrvatskog audiovizualnog centra ukazala je kako se u suradnji s Mrežom nezavisnih kinoprikazivača krenulo u decentralizaciju premijera domaćih naslova pa će najavljeni filmovi uz zagrebačku imati i lokalne premijere u gradovima u kojima su naporima HAVC-a i Ministarstva kulture digitalizirane i obnovljene stare kinodvorane. Na žalost, ne u baš svakom gradu, jer neke lokalne vlasti, primjerice šibenske, nisu bili zainteresirane niti su se sjetile popularnog pojma digitalizacije (kino-dvorana za svoje građane).
Tri redatelja (foto: Julien Duval/HAVC)

Tri redatelja (foto: Julien Duval/HAVC)

– Smatramo kako je ovo put da domaći filmovi komuniciraju direktno sa svojom publikom, da im se približe, da daju na važnosti Mreži i da potvrde bitnu činjenicu, da se filmska publika ne nalazi isključivo u glavnom gradu – kazala je Rajčić.
Kao što je Zvizdan u prvom tjednu distribucije obišao pet gradova, tako će i prvi u nizu najavljenih filmova koji stiže u kina – Život je truba Antonia Nuića, obići pet hrvatskih gradova. Film u distribuciju kreće 3. prosinca, a ekipa Trube će nakon premijere 1. prosinca gostovati u Rijeci, Daruvaru, Čakovcu, Samoboru i Bjelovaru. Film prati mladi zagrebački par – opuštenog jazz trubača Buru (Bojan Navojec) i njegovu suprugu Janu (Iva Babić) te njihove obitelji.
Život je truba pokazat će da je život jedno veselo hedonističko zbivanje ako ga odlučimo tako doživjeti – ustvrdio je Nuić.

‘Zgodan miks hrvatskih i srpskih ekstremista’

Iza Nuićevog filma, na repertoar 31. prosinca stiže “najveća komedija od 1945.”, Narodni heroj Ljiljan Vidić u režiji Ivana-Gorana Viteza. Ova komedija smještena u Drugi svjetski rat donosi priču o mladom seoskom pjesniku Ljiljanu kojeg obuzme ratni vihor te se pridružuje partizanskoj četi s odvažnim planom kako privesti rat kraju.
– U foršpan nismo stavili najbolje fore. Koliko će film igrati u kinima ovisit će o publici – zaključio je Vitez.
Na proljeće 2016. u kina stiže i debitantski dugometražni film Igora Šeregija ZG80. Ova navijačka komedija, kako je žanrovski svrstana, svojevrsni je prednastavak Metastaza, vodi gledatelje u Beograd krajem 80-ih godina prošlog stoljeća gdje susreću nešto mlađeg Krpu, Kizu, Deju, Filipa i neke nove likove koji ih prate na gostovanje Bad Blue Boysa u Beogradu.
– Devedeset posto filma odvija se u Beogradu i prati gostovanje Dinama kod Crvene zvezde. To je jedan zgodan miks hrvatskih i srpskih ekstemista na jednom mjestu – kazao je Šeregi.
Ljubav prema filmu ide i preko želuca, pa se, izuzev projekcija domaćih filmova, u prilog afirmaciji istih, spremaju se i besplatni obroci koji će skuhati filmski redatelji. Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), strukovna udruga koja okuplja redatelje i scenariste, napunilo je dvadeset godina postojanja, pa 2. prosinca u zagrebačkom kinu Europa organiziraju besplatne projekcije filmova, ali i prigodan rođendanski domjenak  (vidi više) na kojem će svoja kulinarska umijeća pokazati upravo redatelji, a toj predstavi su dali i naziv: Rođendan kod redatelja! .

kino1

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI