Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
POLITIKA
Ognjen Lapov i pobjedničkim peharom (Foto: Tris/H. Pavić)

Opet Jezerani:
‘Turu-Buru’ šampioni su natjecanja ‘Big Game Lignja Tisno 2015’

Ognjen Lapov i pobjedničkim peharom (Foto: Tris/H. Pavić)
Marin Klarin, Ante Pirija Šnaps i kapetan Ognjen Lapov (Foto: Tris/H. Pavić)

Šampioni: Marin Klarin, Ante Pirija Šnaps i kapetan Ognjen Lapov (Foto: Tris/H. Pavić)

U organizaciji ŠRD ‘Tišnjanski most’ sinoć je u Tisnom na Murteru održan još jedan Veliki lov na lignje. U lignjolovnom natjecanju ‘Big Game Lignja – Tisno 2015.’ ove je godine sudjelovalo ukupno 15 ekipa, od kojih je tek jedna odustala zbog snažnog vjetra koji je brodice punio morem.

U akvatoriju od otoka Murtera do Ljuca, Dražemanskog, Maslinika i Kukuljara, od 15  sati do 20 sati 14 ekipa je ulovilo  77 liganja teških ukupno 10 830 grama. Rezultat ovogodišnjeg Velikog lova na lignje je nešto slabiji u odnosu na prošlu godinu, kada su 22 ekipe ulovile 151 lignju ili ukupno 22,8 kilograma, ali to je pripisano lošem vremenu.

Pobjedu su opet odnijeli Jezerani, ovaj put ekipa ‘Turu-Buru’ u brodu Ti 613 s kapetanom Ognjenom Lapovom. On, Marin Klarin i Ante Pirija Šnaps ulovili su 21 lignju tešku ukupno 3,016 kilograma, ulov kojeg je sudačka ekipa predvođena sucem Zoranom Mijatom na preciznoj vagi morala mjeriti u dva puta.

Ognjen Lapov i pobjedničkim peharom (Foto: Tris/H. Pavić)

Ognjen Lapov s pobjedničkim peharom (Foto: Tris/H. Pavić)

– Nema nekog posebnog recepta za pobjedu. Nikad ne možeš znati hoćeš li uloviti ili nećeš, ali ako si uvijek na moru, vodiš računa o brodu i opremi, i ako to uistinu voliš, šanse su ti veće. Ne treba podcijenjivati znanje ni iskustvo, kao ni osjećaj u prstu i refleks, ali svakako te mora i sreća pratiti – rekao nam je kapetan Lapov.

Turu-Buru su osvojili i nagradu za najveću lignju ulovljenu na ovom susretu. Primjerak koji je izvadio Ante Pirija Šnaps bio je težak 506 grama.

Najveća lignja susreta u rukama Marina Klarina (Foto: Tris/H. Pavić)

Najveća lignja susreta u rukama člana ekipe ‘Turu-Buru’ Marina Klarina (Foto: Tris/H. Pavić)

Drugo mjesto osvojili su Tišnjani, ekipa naziva ‘Klipa’ koju čine otac i sin Ante i Andrija Berak u brodu Ti 1184. Oni su ulovili dest liganja teških 1484 grama. Na trećem mjestu su opet Tišnjani, ekipa Kamarino u brodu Ti 408. Kapetan Josip Šimat, te njegovi lignjolovci Ruža Marov i Ivica Perina Bumbar ulovili su sedam liganja teških 1124 grama.

Jedina Ženska ekipa, ‘Tri sipe’ u brodu Ti 124, opet je neslavno završila natjecanje. S ulovljenom jedva jednom jedinom lignjom teškom samo 64 grama Maša Stegić Pirjak, Zorana Gulam Marov i Ivana Šimat  morale su napustiti natjecanje sat vremena prije njegova završetka. Potpuno mokre i promrzle, odlučile su ovaj put javno progovoriti o uzrocima poraza. Govore uz široki osmijeh, ali jasno je da u svakoj, pa i ovoj šali ima puno istine.

'Kapitalni' ulov ekipe 'Tri sipe' - Maša Stegić Pirjak s lignjom od 64 grama (Foto: Tris/H. Pavić)

‘Kapitalni’ ulov ekipe ‘Tri sipe’ – Maša Stegić Pirjak s lignjom od 64 grama (Foto: Tris/H. Pavić)

– Ivani Šimat (supruzi trećeplasiranog Josipa Šimata) muž je dao najmanji i najslabiji brod iz svoje flote, tako da su nas valovi čitavo vrijeme zapljuskivali i gotovo nas potopili. Moj suprug (četvrtoplasirani Mate Mesko koji je ulovio sedam liganja teškoh 1090 grama) dao nam je tri zamršena peškafonda, tako da smo većinu vremena izgubile pokušavajući osposobiti ribolovni pribor – rekla nam je Maša Stegić Pirjak.

Lignje se love na dubini većoj od 20 – 25 metara, a one su dobile sidro s konopom od samo 20 metara, tako da se nisu mogle usidriti ni na jednom mjestu gdje ima lovine. Nikakvu štetu im nije napravio samo suprug Zorane Gulam Marov, ali ona drži da je to samo zato jer je on iz Pirovca i nema pojma o moru i lignjama, pa nije ni sudjelovao u natjecanju i njihovom ‘opremanju’. ‘Tri sipe’ razmišljaju kako bi ovo sportsku manifestaciju prijavile pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić i traže da se u propozicije natjecanja ugrade mehanizmi koji će osigurati iste šanse za pobjedu i ženama i muškarcima, barem u pogledu plovila i ribolovne opreme.

'Tri sipe' (+ Ruša Marov) nisu uživale u pobjedi, ali jesu u lignjama (Foto: Tris: H. Pavić)

‘Tri sipe’ (+ Ruža Marov) nisu uživale u pobjedi, ali jesu u lignjama (Foto: Tris: H. Pavić)

– Imaju tri kantuna kuće, a još bi i brod! – kažu u svoju obranu muški lignjolovci, kojima ipak nije bilo pravo što je razotkriveno njihovo nesportsko ponašanje.  Za sad se ovaj prigovor iznosi u šali, ali gotovo je sigurno da će ih slijedeći put muževi bolje opremiti za lignjolov.

Sudionici susreta 'Big Game Lignja Tisno 2015.' (Foto: Tris/H. Pavić)

Sudionici susreta ‘Big Game Lignja Tisno 2015.’ (Foto: Tris/H. Pavić)

 

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI