Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
SCENA
Trickyjev projekt Skilled Mechanics

Tricky se vraća u Hrvatsku s čak dva koncerta!

Trickyjev projekt Skilled Mechanics

Točno 20 godina nakon objave epohalnog debi albuma ‘Maxinquaye’, izdanja koje je definiralo trip-hop žanr i proslavilo bristolski zvuk diljem svijeta, Tricky predstavlja svoj novi projekt Skilled Mechanics.

Trickyjev projekt Skilled Mechanics

Trickyjev projekt Skilled Mechanics

Bio je kraj lipnja 2009., dani kada najveći hrvatski rock festival, zagrebački INmusic, još uvijek nije reciklirao samog sebe i dovodio domaćoj publici imena od svjetskog značaj po prvi put. Zvijezda večeri bio je Moby, a Tricky je nastupao gotovo istovremeno na Nokia stageu nekoliko stotina metara dalje od glavne pozornice. Sinonim za trip-hop, glazbenik koji je imao prste u osnivanju Massive Attacka, pravim imenom Adrian Thaws, te je inmjuzičke večeri priuštio okupljenima duhovno iskustvo.
U maniri koncertne iskusnjare, Tricky (koji je prije koncerta satima šetao festivalom, slušajući druge bendove i fotografirajući se s fanovima) znalački je gradirao koncert. Prvi dio je bio gotovo pa improvizatorski, studijski session naizgled nezainteresiranog glazbenika. Nitko u publici nije kasnije sa sigurnošću mogao reći kada se dogodio trenutak potpune hipnoze, trenutak u kojem smo shvatili da se od pozornice i Trickyja više ne možemo odvojiti. Zalijepljeni za njegovu muziku, ubačeni u neki drugi svijet, iz transa nas je trgnula na brzinu proširena glasina da je umro Michael Jackson. Prokletstvo novinarskog posla tada se pokazalo u punom sjaju – opijeni Trickyjem, teškom mukom odvojeni od atmosfere koju je izgradio oko sebe i nas, žurili smo u redakciju objaviti svjetsku vijest broj jedan.
Konačno je došla prilika da Trickyjev koncert odgledamo do kraja. Tricky, objavljeno je jučer, dolazi u Hrvatsku na čak dva koncerta – u zagrebačkoj Močvari 3. prosinca te u splitskom Judinom drvu, 4. prosinca. Točno 20 godina nakon objave epohalnog debi albuma „Maxinquaye“, izdanja koje je definiralo trip hop žanr i proslavilo bristolski zvuk diljem svijeta, Tricky predstavlja svoj novi projekt Skilled Mechanics.
Trenutačno su dostupne informacije o ulaznicama samo za zagrebački koncert – u prodaju kreću u četvrtak, 5. studenog, po cijeni od 140 kuna. Na dan koncerta, 3. prosinca, za ulaz će trebati izdvojiti 160 kuna.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI