Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
“Treći put” već sprema drugu klauzuru: Plitvice MOST-ove “duhovne okrijepe”

“Treći put” već sprema drugu klauzuru:
Plitvice MOST-ove “duhovne okrijepe”

Božo Petrov - Most (Foto FB) (2)Što će donijeti MOST-u, a što Hrvatskoj dvodnevna plitvička klauzura? Most će dobiti na vremenu i pojačanom „društvenom životu“, a Hrvatska na pojačanoj postizbornoj nervozi. Jer, Božo Petrov i njegovo šareno društvo već su dogovorili da će nakon ovotjednih paralelnih razgovora s HDZ-om i SDP-om, opet na Plitvice. Na novu klauzuru i novu “duhovnu okrijepu” iza koje otvaraju drugu fazu pregovora. Za “reformsku vladu”. O kojoj će odlučiti, kao i u svakoj stranci, veli Ivan Kovačić, većina. Pritisak javnosti na Most je popustio, a „treći čovjek“ odlučio uzeti vremena koliko bude potrebno. Dok se ne iscrpi protivnik i interes javnosti za konačni ishod ove trakavice koja možebitno vodi u nove izbore. Ili na početak priče o „projektu Petrov“ kao „projektu HDZ-a“, kako je to svojedobno znao reći Stipe Petrina, prije negoli se i sam popeo na Most… Jer, i na klauzuri se znalo čuti: Pa HDZ nam je već spreman dati mandatara. Božo Petrov za premijera! Sjajno!

Prva MOST-ova ponuda, formiranja tzv. vlade nacionalnog jedinstva u kojoj bi državom upravljali zajedno HDZ i SDP s partnerima, a Most bio medijator i eventualni mandatar, bez puno premišljanja je odbačena. Tomislav Karamarko ne želi sjesti za isti stol sa Zoranom Milanovićem. A i šta bi taj, koji je gospodarski upropastio Hrvatsku, kako veli Karamarko, radio u novoj vladi. Dakle, za njega je ta opcija bespredmetna. Ni Milanović na nju ne daje ni pet para. Objektivno, ona je ili naivna ili kamuflažna. Teško je vjerovati da Boži Petrovu, lideru MOST-a, nije palo na pamet da za „veliku koaliciju“ Karamarko i Milanović njega ne trebaju. Uostalom, i neki članovi MOST-a tvrde da se forsiranjem toga „troglavog konglometara“ samo kupovalo vrijeme. No, dojam je da Božo Petrov i njegova sljedba i dalje mamuzaju istog konja, čuvajući svoju kvazihomogenost, jer su svjesni da će MOST biti miniran onog trenutka kad „izabere stranu“.

Petrina bi prije vratio mandat nego koalirao s HDZ-om

Stipe Petrina (Foto: Tris/H. Pavić)

Stipe Petrina (Foto: Tris/H. Pavić)

Kako izgleda, nema sumnje da primoštenski načelnik Stipe Petrina neće paktirati s HDZ-om. To je, kako saznajemo, otvoreno kazao i kolegama u MOST-u, već u startu. Štoviše, da tkogod ne bi pomislio kako optira za drugu stranu jer ona ima više potpisa, pa na taj način čuva saborski stolac, javno je kazao da je spreman svoj mandat predati zamjeniku. Za Tris je nedavno izjavio kako nije jedini koji tako razmišlja. U tom slučaju, HDZ od MOST-a neće imati puno koristi. Zato je potrebno sačuvati kompaktnost, a ona se najbolje izgrađuje- za stolom i trpezom. Druženjem. Tako se najbolje „dricavaju krive Drine“…
Dragu Prgometa su ekspresno isključili iz svog društva nakon njegovog „soliranja“ s čelnikom koalicije Hrvatska raste Zoranom Milanovićem. Po modelu Karamarkovog obračuna s Jadrankom Kosor. Bez prava na obranu. Čak i Petrina, koji je u trenutku saznanja da je Prgomet „tajno“ vodio pregovore s Milanovićem u afektu izjavio kako je to „dno dna“, drži munjeviti odstrel uglednog člana inkvizitorskim postupkom.
– Meni nije smetalo što je Prgomet otišao na razgovor s Milanovićem, nego što je mene za to vrijeme pravio majmunom. Njegov nedolazak na sastanak MOST-a opravdan je njegovim navodnim zdravstvenim problemima, čovjeku je loše pa se otišao kući istuširati. Tako su nam rekli. A to nije korektno. Tko brani Prgometu da vodi pregovore, ali neka ne manipulira ljudima- kaže Petrina.
Drago Prgomet prva je žrtva velike izborne žetve Most-a koja je ovaj stranački hibrid, a zapravo više pokret, potpuno zatekla. Pitanje je bi li baš Petrina mogao biti drugi „otpadnik“ s MOST-a. Djeluje, kažu neki u timu Bože Petrova, kao remetilački faktor. No, ni preostalih 17 zastupnika nije, uvjeravaju nas u MOST-u, homogeno…

Petrov i Lovrinović znali za Prgometov “tajni razgovor” ?

Prgomet nije jedini čovjek iz MOST-a koji tvrdi da njegovi razgovori s Milanovićem nisu bili tajni. Navodno su za to znali i Petrov i Lovrinović. Govori se, čak da je Prgomet žrtva „namještaljke“ obavještajnih službi. Ali ne Milanovićeva. Nego Karamarkova, jer Prgometovo prokazivanje najviše njemu odgovara.
Ako je točno da su Petrov i Lovrinović znali za Prgometov „tajni susret“, zbog čega su odglumili šok i nevjericu, zašto su to zatajili ostalim kolegama i doveli ih u situaciju da vjeruju kako je posrijedi izdaja, nož u leđa Boži Petrovu… Možda zato jer je to bio jedini način da Petrov spriječi priključivanje MOST-a lijevom bloku kojemu je u ovom „nezavisnom klubu“ sklon dio članova. Oni će, nažalost, biti snaga dekonstrukcije Most-a. Jer ne žele „kolaborirati“ s HDZ-om ni pod koju cijenu.
Kako su Tris-u izjavili neki članovi ove fragilne inicijative s navodnom ambicijom „trećeg puta“, trebalo bi vidjeti kad se sastalo Nacionalno vijeće MOST-a na kojem je izglasana odluka o Prgometovom izbacivanju. Prema kojem je to Pravilniku odlučeno? Tko je odredio strukturu Nacionalnog vijeća, temeljem kojeg dokumenta? Uostalom, u Statutu MOST-a, kažu, nema tijela koje se zove Nacionalno vijeće…

Slom “nezavisnih”

Je li MOST projektiran radi suzbijanja rasta nabujale nezavisne scene koja želi promjene, a neki, koji misle da imaju monopol na ovu državu, promjene baš ne priželjkuju? Samo, Most je dobio neusporedivo više negoli su očekivali. Vjerovalo se da to neće biti više od 3-4 mandata, ali sasvim dovoljno da se uguši pokret nezavisnih. Postizborno „nesnalaženje“ Bože Petrova i vodstva pokreta, koje je eskaliralo Prgometovim izgonom iz MOST-a, slomit će nezavisne i paralizirati na bar 15 idućih godina, tvrde nezadovoljni „mostaši“, napominjući kako im već sada mnogi dobacuju da su se pokajali što su im ikad dali glas.
Ambiciozni metkovski gradonačelnik, prije dvije godine je na lokalnim izborima pobijedio neretvanskog „kralja mandarina“ Jambu, i nakon 16 godina njegova apsolutističkog vladanja svrgnuo ga s vlasti. Kako li je u tome uspio? A na parlamentarnim izborima 8. studenoga 2015.u vlastitom gradu Petrov je poražen od Domoljubne (HDZ) koalicije. Zar to nije paradoksalno?
MOST je ipak veći od Bože Petrova. Danas je to očigledno.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI