Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
LJUDI / POLITIKA
Suđenje Horvatinčiću: Tko je kriv za smrt nautičara – sinkopa, brod ili novinari?

Suđenje Horvatinčiću:
Tko je kriv za smrt nautičara – sinkopa, brod ili novinari?

Tomislav Horvatinčić u pratnji odvjetnika dolazi na sud (Foto: Tris/H. Pavić)

Tomislav Horvatinčić  stiže na sud u pratnji odvjetnika Branka Baice, Veljka Miljevića i Velimira Došena (Foto: Tris/H. Pavić)

Presuda Tomislavu Horvatinčiću, koji je u kolovozu 2011. godine kod Primoštena svojom 15-metarskom motornom jahtom Santa Marina brzinom od 25 čvoriva s uključenim automatskim pilotom pregazio 12-metarsku talijansku jedrilicu i usmrtio supružnike Marinellu Patella Salipetro (61) i Francesca Salpietro (63), bit će donesana u srijedu.

Sudsko vijeće Općinskog suda u Šibeniku pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe na današnjem roćišti je odbilo prijedlog DORH-a za još jednim, kontrolnim nadvještačenjem, kao i prijedlog obrane da se kao dokaz prihvati korespodencija s obitelji poginulih koja bi  potkrijepila dvojbene tvrdnje Tomislava Horvatinčić da im je nudio materijalno obeštećenje, te je suđenje nastavljeno iznošenjem završnih riječi optužbe i obrane.

Mijenjanje iskaza i proturječna vještačenja

– Optužnica je u cijelosti i nedvojbeno dokazana – rekla je općinska državna odvjetnica Irena Senečić i zatražila od suda da Horvatinčića proglasi krivim. Upozorila je kako je okrivljenik mijenjao iskaze, od toga da je za nesreću krivio upravljački sustav broda, pa onda nesvjesticu, te kako postoji niz proturiječnosti i pristranosti u vještačenjima koje je sud prihvatio kao dokaze, koja su kao takva po njoj neprihvatljiva. Apsurdnim je nazvala tvrdnje vještaka da je jedrilica nije smjela poduzeti propisane manevre za izbjegavanje sudara i da se sudar ne bi dogodio da nije bilo zakašnjele reakcije nautičara.
– Ako bi se prihvatila obrana da je okrivljenik u trenutku nesreće doživio vazivagalnu sinkopu, kratkotrajan gubitak svijesti koji se medicinski ne može predvidjeti niti naknadno dokazati, to bi bio opasan preseden. Ubuduće bi svi okrivljenici u svim postupcima mogli tvrditi da su u trenutku nesreće izgubili svijest, a DORH će morao dokazivati da nije tako bilo – rekla je Senečić.

‘Iznenada’ i ‘neočekivano’

Odvjetnik Ognjen Frangeš, pravni zastupnik oštećene obitelji Salpietro, je primijetio kako se u ovom slučaju, barem prema obrani, previše toga dogodilo ‘iznenada’ i ‘neočekivano’. Tako je ukazivao na proturječnosti tvrdnji obrane da je upravljački sustav ‘Santa Marine’ ‘iznenada’ i ‘neočekivano’ zakazao, a naknadno su donijeli dokumentaciju i doveli svjedoke koji su tvrdili da se to često događalo, ‘iznenadna’ i ‘neočekivana’ je bila Horvatinčićeva nesvjestica, a naknadno je obrana donijela dokumentaciju i medicinska vještva koja dokazuju da je s obzirom na njegovo zdravstveno stanje tako nešto bilo normalno, da je talijanska jedrilica, dok je prema njima jurio brzinom većom od 26 čvorova, izvela ‘iznenadan’ i ‘neočekivan’ manevar izbjegavanja, koji je zapravo bio onakav kakav propisuje Pravilnik o izbjegavanju sudara na moru…Tomislav Horvatinčić (Foto H. Pavić) (1)

Frangeš je, najblaže rečeno, izrazio i sumnju u iskaze Horvatinčića i svjedokinje Anice Dilber Đerđe, koja je u trenutku nesreće bila s njim na brodu, s obzirom da su tijekom istrage i sudskog postupka u više navrata mijenjani i prilagođavani strategiji obrane.
Horvatinčićevi odvjetnici Branko Baica, Veljko Miljević i Velimir Došen tvrde, pak, da je riječ je o stjecaju nesretnih okolnosti, a da su mediji unaprijed osudili njihova branjenika i utjecali na DORH. – Kada se saznalo o kome je riječ, stvorena je klima odmazde. Optuženik je proglašen ubojicom, bahatom osobom, tajkunom… Javno mnijenje stvorilo je svoje stajalište i tome je podlegao i DORH. Horvatinčić nikad nije osuđivan. On se od skromne obitelji uzdigao i to ljudima smeta. On je humanitarac koji pomaže od svog novca, ali to nitko ne želi čuti – rekao je Baica.

‘Krivi su mediji’

Po njemu, okolnosti na moru u trenutku nesreće nisu bile takve da su zahtijevale poseban oprez. – Do sudara je došlo zbog skretanja jedrilice oštećenika u desnu stranu, čime je presjekla kurs gliseru. Ta je radnja bila pogrešna. Ne želimo okriviti oštećenike koji su žrtve, ali sud mora utvrditi istinu – rekao je Branko Baica. On je pohvalio sud jer nije podlegao slici u medijima da Horvatinčić pokušava pobjeći od odgovornosti.

– Obrana je dokazala razlog neubrojivosti kod okrivljenog zbog gubitka svijesti koja je mogla trajati i do 50 ili 60 sekundi. Kod Tome Horvatinčića je dokazana privremena duševna neubrojivost i sud je dužan Horvatinčića osloboditi – rekao je odvjetnik Miljević, dok je Došen kazao kako je nepobitno utvrđeno da Horvatinčić nije imao obvezu poduzeti ništa u upravljanju jahte, a da to nije ni mogao jer je bio bez svijesti. I on je ustvrdio da su Talijani poduzeli krivi manevar koji je bio fatalan. Sam Horvatinčić je na kraju još jednom iskazao svoje žaljenje i sućut obitelji stradalih, prije svih njihovom sinu Federicu Salpietru, koji je suđenje pratio u sudnici. Opet je isticao i svoju spremnost da materijalno obešteti obitelj poginulih nautičara.

Federico Salpetro (Foto H. Pavić)

Federico Salpetro (Foto H. Pavić)

Federico Salpietro je u izjavi novinarima nakon suđenja tvrdnje Tomislaba Horvatinčića nazvao – lažima.

– Ima li ovaj čovjek potporu hrvatske politike? U slučaju da ima, to je jako opasno za sve, a ne samo za mene osobno. Nikad s njim nisam razgovarao, nikad nas nije kontaktirao, a mislim da je to i bolje. Svima je jasno što se dogodilo. Je li dista riječ o čovjeku? On lažljivac, jer tvrdi da su mu istovremeno otkazale komande broda i da nije bio pri svijesti i druge stvari. Bilo bi ljudski da je priznao krivnju, ali on nije čovjek. Stalno laže – rekao je na rubu plača Federico Salpietro. – Nikada nam nije ponudio ni eura obeštećenja za nesreću koju je skrivio i u kojoj smo izgubili roditelje. Naprotiv, on nas je tužio i traži da mi njemu platimo više od 200.000 eura štete koju je imao na brodu – rekao je mladi Talijan.

Presudu će sutkinja Maje Šupe, predsjedateljica sudskog vijeća, izreći u srijedu s početkom u 11 sati.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI