Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Pariške ulice (foto HINA/EPA/FRANCIS PELLIER/DICOM)/MINISTRY OF INTERIOR

Što se događa u Europi:
Najefikasnije protiv ‘globalnog terorizma’ – ne gledati vijesti…

Pariške ulice (foto HINA/EPA/FRANCIS PELLIER/DICOM)/MINISTRY OF INTERIOR
Pariške ulice (foto HINA/EPA/FRANCIS PELLIER/DICOM)/MINISTRY OF INTERIOR

Pariške ulice (foto HINA/EPA/FRANCIS PELLIER/DICOM)/MINISTRY OF INTERIOR)

Što se događa? Vijesti koje dolaze iz europskih zemalja sve su čudnije, unatoč tragičnoj pogibelji Parižana. EU-metropole pune su okopnih vozila, teško naoružanih vojnika u punoj ratnoj opremi, barikada, blokada… Tako iz Bruxellesa upravo stiže vijest kako će danas sve stanice tamnošnje podzemne željeznice biti zatvorene, a to se odnosi i na neke tramvaje, kako kažu u Stibu, tamnošnjem javnoprijevozničkom poduzeću.

Kako se obrazlaže, razlog za to je što je Belgija podigla razinu terorističke uzbune na maksimalnu. zbog “neposredne” prijetnje.
– Na preporuku kriznog centra Unutarnje savezne javne službe, sve naše stanice podzemne željeznice ostat će danas zatvorene. Radi se o predostrožnosti – objavio je jutros Stib, uz napomenu kako će “u konzultacijama s kompetentnim vlastima i policijom odlučiti od danas do sutra hoće li se stanice ponovno otvoriti“.
– Stanovništvu savjetujemo da što više izbjegava mjesta gdje se okuplja puno ljudi poput šoping centara, koncerata ili stanice javnoga prijevoza – kazao je pak glasnogovornik kriznog centra belgijske vlade, prenosi HINA.
Ta vijest dolazi nakon sinoćnje u Parizu, pri kojoj je francuski Senat odlučio kako će u čitavoj državi tzv. izvanredno stanje potrajati čitava sljedeća – tri mjeseca. Što to znači za Francuze: zabranjena su im javna okupljanja, pa tako i najavljeni prosvjedi uoči globalne UN-ove konferencije o klimatskim promjenama COP21. Osim toga, na granicma se provodi stroža kontrola, a policajci mogu nositi oružje izvan dužnosti, te uhićivati bez sudskog naloga (!). To nije sve, na koncu, država može nesmetano kontrolirati i intervenirati u tiskane i elektroničke medije, kako objavljuju francuski novinari.
Dakako, paralelno je u Velikoj Britaniji upravo izglasan zakon koji obavještajnim službama i formalno dopušta potpunu kontrolu komunikacija svakog građanina, uključujući i kontrolu korištenja interneta u posljednjih godinu dana.
Kabulske ulice (foto: HINA/EPA/HEDAYATULLAH AMID)

Kabulske ulice (foto: HINA/EPA/HEDAYATULLAH AMID)

Objavljeno je jučer i kako se ‘meke’ granica među europskim državama više neće biti prohodne za europske državljane kao do sada, nego će pak kontrole biti onakve kakve su bile prije tvorbe EU-e. Uostalom, paralelno s time zemlje članice, uključujući Sloveniju i Mađarsku, u našem slučaju, već dulje vrijeme rastežu bodljikave žice i betoniraju zidove na našim granicama, što temeljito dovodi u pitanje ideju tzv. europskog zajedništva.
U UN-ovu Vijeću sigurnosti su pak izglasavanjem nanjovije rezolucije zatražili “od svih država da u skladu s međunarodnim zakonima, a posebno s poveljom UN-a, poduzmu sve potrebne mjere na teritoriju u Iraku i Siriji koji kontrolira IS”. Što to znači, opet nije baš najbistrije, pa se može shvatiti kako bi sve članice trebale objaviti rat fantomskoj državi. Doduše, čini se da tako nekako već i jest.
Eto, i Hrvatska povisuje svoje sigurnosne standarde, pa se tako Sigurnosno-obavještajna agencija spojila na javne kamere u Zagrebu, kako obavještavaju iz Grada Zagreba.
A što je s medijima? Začudo, središnje informativne emisije na nacionalnim televizijama posvuda, pa tako i u Hrvatskoj, nalikuju ratnim biltenima, više od polovice svojeg sadržaja posvećuju ‘borbi protiv terorizma’, ‘napadima na ISIS’, terorističkim napadima i onima koji njima nalikuju, terorističkim prijetnjama i onima koje bi to mogle biti, odlučnosti svjetskih državnika u uništavanju terorizma i sličnim parolama, snimkama bombardiranja s mora, iz zraka, vojske na ulicama europskih metropola i tome slično.
Prosječnom gledatelju učini se tada kako bi najefikasnije sredstvo u ‘borbi protiv globalnog terorizma’ bilo: ne gledati vijesti…
Uključujući ovu.
Europske ulice (ilustracija: HRT)

Europske ulice (ilustracija: HRT)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI