Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
IZDVOJENO / POLITIKA
Pahor, Biden i nimalo ustavna slovenska zastava (Foto: Damir Senčar - HINA)

Slovenski mediji:
Hrvati su na rusku zastavu nalijepili slovenski grb!

Pahor, Biden i nimalo ustavna slovenska zastava (Foto: Damir Senčar - HINA)

Tijekom ovotjednog bilateralnog susreta Pahor-Biden u zagrebačkom hotelu Biden bila je izvješena zastava koja nije odgovarala slovenskom Ustavu.

Pahor, Biden i nimalo ustavna slovenska zastava (Foto: Damir Senčar - HINA)

Pahor, Biden i nimalo ustavna slovenska zastava (Foto: Damir Senčar – HINA)

Na marginama sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa, u zagrebačkom hotelu Westin dogodio se bilateralni susret slovenskog predsjednika Boruta Pahora i američkog potpredsjednika Joea Bidena. Dio slovenskih medija zagledao se u zid iza njihovih leđa i zaključio: “U Zagrebu je bila stavljena ‘lažna’ slovenska zastava. Kao da je netko uzeo rusku zastavu i na nju prilijepio prevelik slovenski grb”, pisao je, primjerice, portal Nova24tv.si, koji je tekst prvotno naslovio “Sramota: Hrvati na rusku zastavu nalijepili slovenski grb”, da bi ga, nešto kasnije, preimenovao u “Za rusku zastavu sa slovenskim grbom krivi su Amerikanci, ali im Pahor to ne zamjera”.
Na njihov upit, Ured slovenskog predsjednika krivnju nije bacio na Hrvatsku već na SAD, ističući da bilateralni susret nije organizirao hrvatski protokol, već američki. “Sudjelovanje američkog dopredsjednika na takvom sastanku i stavljanje potpisa na Zajedničku izjavu je veliki politički uspjeh. Američki dopredsjednik je na susret sa slovenskim predsjednikom došao na slovenski poziv u dobroj vjeri i ne zamjeramo mu slučajni propust sa slovenskom zastavom”, prenosi portal Nova24tv pomirljivo priopćenje iz Ureda predsjednika.
Prema članu 6. slovenskog Ustava, slovenska zastava je bijelo-plavo-crvene boje, svaka boja zauzima trećinu zastave, a grb se nalazi u gornjem dijelu, tako da je jedna njegova polovica u bijelom, a druga u plavom polju. Odnosno, točno ovako:

big_slovenska_zastava

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI