Neovisni novinarski portal
25.10.2020.
POLITIKA
Nezavisni vijećnik Stipe Petrina (Foto: Tris/H. Pavić)

Skupština šibensko-kninske županije u ozračju izborne kampanje:
Verbalni rat Stipe Petrine i Gorana Pauka

Nezavisni vijećnik Stipe Petrina (Foto: Tris/H. Pavić)

 

Šibensko-kninski župan Goran Pauk na današnjoj sjednici Skupštine (Foto: Tris/H. Pavić)

Šibensko-kninski župan Goran Pauk  (Foto: Tris/H. Pavić)

Šibensko-kninska županijska skupština, sazvana nakon tromjesečne apstinencije, u „knap“ sa zakonskim rokom, i s jedva nekoliko točaka dnevnog reda (dodjela koncesije), pretvorila se u pravu bojišnicu. Ništa čudno, pa svega je nekoliko dana do parlamentarnih izbora. Na ovoj bojišnici pravi verbalni rat vodila su dva stara politička neistomišljenika: župan Goran Pauk (HDZ) i nezavisni vijećnik Stipe Petrina (NL Stipe Petrine). Znak za početak ljutog boja, uoči skupštinskog zasjedanja, dao je Pauk, priopćenjem koje je sa županijske adrese uputio na račun Petrine, što je bila prava uvertira za bespoštedni duel za skupštinskom govornicom. Pauk je Petrinu diskreditirao zbog sukoba interesa, a Petrina uzvratio „zlim jezicima koji tvrde“ da je Pauk korumpiran.

Uoči Skupštine, Pauk je javno prokazao primoštenskog načelnika i nositelja liste MOST u 9. izbornoj jedinici, Stipu Petrinu, zbog sukoba interesa, a radi kojega je kažnjen s 10 tisuća kuna. Jer da je uz naknadu za „volontersko“ obnašanje dužnosti načelnika u Primoštenu u iznosu od oko šest tiskuća kuna, istodobno primao i vijećničku naknadu od 1955 kuna. Time je, kako je u priopćenju naveo Pauk, svjesno obmanjivao javnost jer je ranije potpisao kako neće za načelničku dužnost primati nikakvu naknadu. No, to nije sve. Pauk u istom priopćenju insinuira i da Petrina manipulira novcem županijskog proračuna koji pripada njegovoj Nezavinsoj listi temeljem osvojenih osam vijećničkih mandata. Jer, županijska administracija mjesecima pokušava od Petrine dobiti broj žiro-računa njegove političke stranke (Nezavisne liste Stipe Petrine) radi uplate pripadajućih sredstava, a umjesto računa stranke ( NL) županiji je dostavljen račun fizičke osobe ( Stipe Petrine). Pauk stoga u priopćenju dvoji je li s tim sredstvima Petrina trebao možda „premostiti“ nešto drugo ili nekoga drugog. Ta je aluzija za Petrinu bila pravi okidač.

– Neetično je, ali s obzirom na županov moral uobičajeno, da se institucija županije koristi u predizborne svrhe – počet će svoju rafalnu paljbu Petrina. U nastavku će podsjetiti na jednu spornu dodjelu koncesije na pomorskom dobru, prije dvije godine kada je Županijska skupština izglasala neusporedivo lošiju ponudu, od svega 6,7 milijuna kuna, dok je druga iznosila čak 20,3 milijuna kuna. No, županija se odlučuje za manju ponudu, a “zli jezici tvrde da je koncesionar milijun kuna uplatio na račun Nogometnog kluba Šibenik, a milijun dao na ruke županu Pauku”, rekao je Petrina, štoviše, imenujući i inkriminiranog koncesionara (S. S.).

– To tvrde zli jezici, to ne govorim ja, ja ne znam, ali tako govore – obrambeno će Petrina – ali s obzirom da se vodio sudski spor zbog te koncesije, pa je promijenila i vlasnika, pitam vas zbog čega to nije bilo na klupama vijećnika, zbog čega nemamo zapisnik o dodjeli te koncesije i zašto se županija odrekla gotovo 20 milijuna kuna – nizao je optužbe vijećnik, tvrdeći kako je županija nedvojbeno oštećena za višemilijunski iznos.

– Milijuni u džepu, milijuni u klubu, u ponudi…  Pa ja nisam u NK Šibenik već dvije godine. Skočić nije sponzor niti je to bio, da jest, ja sad ne bi bio ovdje. Uostalom – uzvratio je Pauk – možete uvijek podići tužbu kao što ste to činili i dosad i svaki spor od mene izgubili.

No, Petrina se nije dao zaustaviti.- Vaš je habitus laž, vi ste lažno odlikovani. Recite javno da niste nikad sudjelovali u akciji „obadva, oba su pala“, a sve ste stekli na toj laži. Ja se sa svojim ratnim putem ponosim, iako ste ga vi pokušali prije četiri godine dovesti u pitanje.

Petrina se nije mogao pomiriti ni s insinuacijom da neovlašteno manipulira novcem za stranku, što je njegovu stranačku kolegicu Iris Ukić Kotarac podsjetilo na „uskočku“ istragu prije dvije godine kada je, temeljem krivotvorine, Stipe Petrina bio kazneno prijavljen da koristi sredstva koja pripadaju stranci za svoju osobnu kampanju. – No sve je palo u vodu, ali sad nam je jasno tko je bio inicijator i falsifikator i hvala vam na tome – poručila je Ukić Kotarac županu.

Nezavisni vijećnik Stipe Petrina (Foto: Tris/H. Pavić)

Nezavisni vijećnik Stipe Petrina (Foto: Tris/H. Pavić)

– Ta vaša priopćenja i ta besramna zloupotreba županije u međustranačkim obračunima, to je dno dna. Meni to nikad nije palo na pamet. Ja sam 14 godina sve dužnosti obnašao bez ijedne lipe. I vi ste to omalovažili. Kao što ste 2011. omalovažavali moj ratni put. Vi ste pisali kaznene prijave protiv mene i od drugostupanjske komisije tražili da se preispita moj status HRVI. Za vas ja sam profesionalna, ljudska i moralna vertikala, vi nikad nećete doći ni blizu meni – govorio je Petrina, a na replikama ustrajavao Pauk.

– Gospodine Petrina, zli jezici tvrde da ste poludili kad ste na RTL-u vidjeli da vam ankete daju samo 2 posto i onda ste se odlučili udružiti s MOST-om. To zli jezici, kažu, ne ja – ironizirao je Pauk, dok je strasti neuspješno pokušavao smiriti predsjednik Skupštine Nediljko Dujić.

Skupština se sastala nakon puna tri mjeseca, a da nije bilo pročelnice Jadranke Fržop, kako je primjetio HNS-ovac Petar Mišura, koja je pripremila tih nekoliko koncesija, ne bi ni bilo dnevnog reda. Pa se doista postavlja pitanje, čemu služi županija – kazao je Mišura. A što jest jest, da nije bilo verbalnog dvoboja Petrina – Pauk sjednica bi završila i prije nego je počela. Jer, o dnevnom redu nitko ni slova nije rekao…

Slamićeva obrana antifašizma

Vijećnik Joso Slamić pokušao je predložiti kolegama da minutom šutnje odaju počast palim borcima NOB-e, zaslužnim za oslobođenje Šibenika 3. studenoga 1944., ali je izazvao njihov podsmjeh. –Nisam ni u jednoj stranci, izbori me ne zanimaju, ali 1945. je pobijeđen nacizam i fašizam, to ne zaboravite i ne smijite se – kazao je revoltirano.

Zanimao se i za porijeklo novca doniranog za HDZ-ovu kampanju, a osobito ga je intrigiralo županovih 29 tisuća doniranih kuna.

– Kao fizička osoba imam pravo uplatiti do 30 tisuća kuna i tu sam mogućnost iskoristio, uplatio sam svojoj stranci, svojoj domoljubnoj koaliciji, za budućnost ove zemlje i budućnost moje djece. U čemu je problem – htio je znati Pauk.

– Budućnost ove zemlje, kažete. Pa od popisa stanovništva 1991. do onog 2011. Hrvatska je izgubila 500 tisuća stanovnika. Da je imala prirast kao što je bio od 1948. do 1991. u Hrvatskoj bi nas danas bilo za 700 tisuća više. I to je ta budućnost gospodo – poentirao je Slamić.

– Imam rješenje, gospodine Slamiću. Najbolje je da se s vama i gospodinom Josipovićem vratimo u 1945. – dosjetio se Pauk, i ponovo izazvao Petrinu koji ga je završno „počastio“: Vi ste dno dna, jer vas je upravo Ivo Josipović zaštitio od kaznenog progona i njemu možete zahvaliti što ste ostali župan. Pa prije par mjeseci ste govorili da od plaće jedva kraj s krajem spajate, a sad donirate 29 tisuća kuna. Otkud to, možda od one koncesije?

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI