Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
KULTURA
Sjećanje na Milivoja Zenića: Kale, skale i bute u fotografiji

Sjećanje na Milivoja Zenića:
Kale, skale i bute u fotografiji

Večeras je u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ u Šibeniku otvorena izložba ‘Kalama, skalama, butama’.

Knjižnica 'Juraj Šižgorić' - Izložba Foto kluba u čast Milivoja Zenića (Foto H. Pavić) (1)

Četvrti je to put da članovi Foto kluba Šibenik izlažu fotografije u čast Milivoja Zenića, dugogodišnjeg ravnatelja Gradske knjižnice, koji je preminuo na današnji dan prije četiri godine.
– Milivoj je ravnao ovom Knižnicom niz godina. Bio je veliki ljubitelj  i poznavatelj knjige, tog temeljnog medija širenja znanja. Svoj je profesionalni život do kraja posvetio unapređenju knjižničarske djelatnosti, ne samo u svom gradu, nego i na nacionalnoj razini – rekao je u uvodnoj riječi današnji ravnatelj Vilijam Lakić.
– Pamtit ćemo ga najviše po dvije stvari: uspio se izboriti za prostor na Poljani, gdje se Knjižnica uselila nakon četiri desetljeća boravka u “plavom neboderu” te je pokrenuo izdavačku djelatnost. Milivoj Zenić imao je veliku intelektualnu znatiželju i široki raspon tema koje su ga zanimale, od prirodoslovlja, astronomije i fizike do umjetnosti, pa nekih novijih disciplina, poput glazbe, sporta, stripova… – kazao je Lakić.
Milivoj Zenić dobio je najviše priznanje u knjižničarskoj struci, Kukuljevićevu nagradu. Dobio je i odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos razvoju kulture Republike Hrvatske, i posmrtno dvije nagrade: nagradu Šibensko-kninske županije, zbog iznimnog doprinosa razvoju knjižničarske i znanstvene djelatnosti te Nagradu za životno djelo Grada Šibenika.
Knjižnica 'Juraj Šižgorić' - Izložba Foto kluba u čast Milivoja Zenića (Foto H. Pavić) (13)
Njegova treća i posljednja knjiga “Stari Šibenik – kalama, skalama i butama”, koja je doživjela već tri izdanja, bila je inspiracija članovima Foto kluba Šibenik da danas otvorenu izložbu.
– Na izložbi sudjeluje 18 članova našeg kluba. Uzeli smo stav da od svakog člana uzmemo jednu ili dvije fotografije, tako da je to jedan presjek individualnosti članova. S obzirom da je tema bila zadana naslovom Zenićevev knjgie, fotografi su se rukovodili ljubavlju prema svome gradu – naglasio je Zdenko Zjačić, predsjednik kluba.
Na izložbi u Gradskoj knjižnici svoje su radove izložili: Dino Bara, David Bijelić, Lars Fundberg, Mate Gulin, Višnja Juroš, Dragan Kolombo, Željko Krnčević, Zrinka Magazin, Ljiljana Padovan, Nikica Petković, Marko Samodol, Boris Stanić, Siniša Štrkalj, Miranda Trklja, Regina Vikario, Ana Vlahov, Zdenko Zjačić i Dragan Zrnčević.
Knjižnica 'Juraj Šižgorić' - Izložba Foto kluba u čast Milivoja Zenića (Foto H. Pavić) (4)

Zdenko Zjačić, Zdenka Bilušić i Vilijam Lakić

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI