Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
KULTURA
Riječ, ritam i druženje: Dani slavljenja knjige u Šibeniku

Riječ, ritam i druženje:
Dani slavljenja knjige u Šibeniku

Dva šibenska kulturna projekta, Fotopoetika i Sajmich, ulaze u klub Azimut s višednevnim programom posvećenom knjizi.

Snježana Klarić (Foto H. Pavić)

Snježana Klarić, idejna začetnica i organizatorica projekta ‘Sajmich – sajam riječi, ritma i druženja’ u šibenskom klubu Azimut (Foto: Hrvoslav Pavić)

U početku bijaše Fotopoetika, kulturna udruga u kojoj su, prije dosta godina, sestre Maja i Dijana Klarić spojile svoje umjetničke izričaje: poeziju i fotografiju. Tako su nastale fotopoetske razglednice, peotski plakati, bedževi, bookmarkeri, a s vremenom su pod imenom udruge organizirale i razne manifestacije, poput  “Art Attack”, “Šumski pjesnici”, “Aime Cesaire na žalu Martinske”. Zadnji program u nizu bit će “Sajmich – sajam riječi, ritma i druženja”.
Sajmich je, pak, popularni šibenski sajam rukotvornina, kojega je godinama organizirala novinarka Snježana Klarić, idejna začetnica i organizatorica najavljenih događanja u Azimutu koji će početi 14. prosinca.
– Moj prvotni plan bio je da vratim “Sajmich”, barem nazivom, među ljude, jer već dvije godine nisam napravila sajam rukotvorina. Palo mi je na pamet da “Sajmich” bude posvećen knjizi i to u Azimutu. Trebalo je to biti razmjena rabljenih knjiga, što zapravo nije nikakva novost u Hrvatskoj, no vlasnici Azmuta to su dodatno “zakomplicirali”. Počele su se nizati ideje, pa smo od jednodnevne manifestacije došli do višednevnog programa, odnosno od 14. prosinca pa do daljnjeg – rekla je Snježana Klarić za TRIS.
Ako sve bude išlo po planu, na “Sajmichu – sajmu riječi, ritma i druženja” bit će spojena tri susjedna grada, Zadar, Šibenik i Split, što će uključivati promocije knjiga i književnika, čitanje slam poezije i glazbene programe. Knjige će se moći donositi i razmjenjivati tijekom radnog vremena Azimuta (u klubu će stajati polica s knjigama na koju će posjetitelji svakog dana moći ostaviti svoju knjigu te zauzvrat uzeti onu koja im se svidi), glavnina programa bit će navečer, a cijelom projektu podršku je dala i Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić”.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI