Neovisni novinarski portal
25.10.2020.
GOSPODARSTVO
Radnici pokrenuli stečaj TLM-a

Radnici pokrenuli stečaj TLM-a

Sindikalni čelnici Zdravko Burazer, Ozren Marijašević i radnici TLM-a stižu na sud (Foto: H. Pavić)

Sindikalni čelnici Zdravko Burazer, Ozren Marijašević i radnici TLM-a stižu na sud (Foto: H. Pavić)

U strahu da bi odugovlačenje otjeralo zainteresirane investitore Hrvatski sindikat metalaca je danas u ime radnika na Trgovačkom sudu u Šibeniku predao prijedlog za otvaranje stečajnog postupka TLM-Aluminium d.d-a.

 – Morali smo ovo učiniti umjesto onih koji su za to plaćeni. Zla sudbiona nas je na to prislilila. Očekivali smo da će državne institucije reagirati i da će poštivati zakon, ali na žalost zakone ne poštuju oni prvi. Jedino što nam preostaje je da sami pokrenemo stečaj nad vlastitim poduzećem, a sve u cilju i u dobroj volji da ovaj čin rezultira ponovnim pokretanjem proizvodnje i očivanjem radnih mjesta – rekao je predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer.
Predsjednik HURS-a Ozren Matijašević zbog nepokretanja stečaja prozvao je institucije, ali i imenom predsjednicu nagodbenog vijeća.
– Ovdje je na djelu jalovost, nestručnost i loše namjere institucija. Mogu prozivati institucije, ali ovdje je Svetlana Lazarević predsjednica nagodbenog vijeća koja nakon odbačene predstečajne nagodbe nije podnijela zahtjev za pokretanje stečaja. Izgubljeno je mjesec i pol dana, a još uvijek ga nije podnijela, iako je zakon jasan. Izrijekom kaže da u slučaju neuspješne predstečajne nagodbe u roku od osam dana podnosi zahtjev za pokretanje stečaja. Razlozi za stečaj su bolno prisutni, a kad je riječ o radnicima, samo u vrijeme kad se pokušavala postići predstečajna nagodba tim istim radnicima ostali su dužni deset milijuna kuna, na ime nesplaćenih plaća i drugih potraživanja – rekao je Marijašević, koji se boji da bi zbog odugovlačenja sa stečajem zainteresirani investitori, prije svih slovenski Impol, mogli odustati od ulaska u TLM i pokretanja proizvodnje.
U TLM Aluminiu d.d., bivšoj Tvornici valjanih proizvoda, je oko 450 radnika koji mjesecima ne rade i ne dobijaju plaću. Stečaj pokreću temeljem posljednje tri neisplaćene plaće. Radnici drugog dijela šibenskog TLM-a, Tvornica prešanih proizvoda, njih 150, više se i ne sjećaju kad su zadnji put dobili plaću. No, u ovom dijelu tvrtke predstečajna nagodba je uspjela.Trgovački sud - radnici TLM-a zatražili stečaj (Foto H. Pavić)  (4)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI