Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
KOMENTARI / POLITIKA
Predsjednikovanje: Sastanak ‘na vrhu’, a ni ‘ž’ o kilometrima bodljikave žice

Predsjednikovanje:
Sastanak ‘na vrhu’, a ni ‘ž’ o kilometrima bodljikave žice

Osim toga, novinarima nisu bila dopuštena niti pitanja, kako se ne bi desilo da dvoje državnika ne uznemiravaju s pitanjima o žici.
kitarović pahor

Idila na Pantovčaku (foto predsjednica.hr)

– Predsjednica Republike Hrvatske predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, brine se za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti te odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske – kaže za sebe predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović na svojim internetskim stranicama predsjednica.hr. 

Nadajmo se da predsjednica RH dobro obavlja navedeni posao. Ipak, iz priopćenja njezinih službi nakon današnjeg državničkog susreta ‘na vrhu’ sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom u Zagrebu to se ne može utvrditi. Naime, u jeku jednog od većih skandala u novijoj povijesti između Slovenije i Hrvatske, u kojem slovenska vojska i dalje razvlači kilometre bodljikave žice uzduž granice s Hrvatskom, te, kako je utvrdilo hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova, žičanu ogradu dijelom postavlja i na hrvatski teritorij, tome na današnjem sastanku s prvim Slovencom naša predsjednica RH nije posvetila osobitu odnosno nikakvu pažnju. Bodljikava žica na hrvatskom teritoriju i brojne slovenske uniforme na granici su im, sudeći prema izvještaju sa sastanka, bili najmanje bitni.

Sastali se jer im dolaze gosti

– Predsjednica Grabar-Kitarović osvrnula se na nedavne događaje na hrvatsko-slovenskoj granici te kazala kako se s predsjednikom Pahorom složila da se ne smiju dopustiti nikakvi incidenti koji bi narušili prijateljske odnose dviju država, a da se o svim potezima koji se poduzimaju te o svemu što se događa mora otvoreno razgovarati – zaključeno je posve uopćeno, dok cjelokupna javnost dobro zna kako su se incidenti već dogodili.
No ni spomena žica i vojnih postrojbi, kao da je to najnormalnija pojava između dviju punopravnih članica EU-e. Ali, zašto su se onda uopće sastali? Evo zašto: veseli su jer predstoji svečani događaj – uskoro im u goste stižu gosti iz SAD-a i EU-e.
Slovenska vojska postavlja bodljikavu žicu na granicu s Hrvatskom. Na fotografiji slovenski vojnici postavljaju žicu. foto HINA/ Daniel KASAP / dk

Slovenska vojska postavlja bodljikavu žicu na granicu s Hrvatskom. Na fotografiji slovenski vojnici postavljaju žicu. foto HINA/ Daniel KASAP / dk

– Na slijedeći sastanak Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni koji će se održati 25. studenoga ove godine u Zagrebu sudjelovat će, kao poseban gost američki potpredsjednik Joe Biden. Isto tako, uz potpredsjednika Bidena očekuje se sudjelovanje predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska – objašnjava se.
A onda se diplomatski oštroumno dodaje kako je ‘predsjednica Grabar-Kitarović kazala kako je namjera Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni poticati euroatlantske integracije jugoistoka Europe, ali isto tako i poticati dobrosusjedske odnose i suradnju’. Ima još:

Sutra stiže Du Qinglin, član Tajništva Centralnog komiteta Komunističke partije Narodne Republike Kine

– Dolazak visokih dužnosnika, posebno potpredsjednika Bidena, koji upravo tim povodom dolazi u Europu, u Zagreb, kao i dolazak drugih lidera i dosadašnjih partnera upravo pokazuje i svjedoči o tome kako se o budućnosti jugoistočne Europe ne odlučuje više negdje drugdje nego ovdje. Ne razgovara se o nama nego se razgovara s nama – naglasila je predsjednica Republike.
To što se ‘ne razgovara o nama nego s nama‘ valjda predstavlja veliki uspjeh hrvatske vanjske politike. No o bodljikavoj žici opet ni ‘Ž’. Osim toga, novinarima nisu bila dopuštena niti pitanja, kako se ne bi desilo da dvoje državnika ne uznemiravaju s pitanjima o žici. No to možda nije čudno, budući da predsjednicu RH nije posebno zanimalo ni podizanje graničnih zidova i žice, te najžešća verbalna paljba prema Hrvatskoj s mađarske strane iz usta tamnošnjeg čelnika Viktora Orbana. Možda je hrvatsko stajalište o tome iznešeno kroz četverodnevni boravak predsjednice RH u Mađarskoj, i to u o vrijeme proslave Dana neovisnosti RH.
No možda ćemo više o sporu sa Slovenijom doznati sutra, nakon što predsjednici RH u goste primi Dua Qinglina, člana Tajništva Centralnog komiteta Komunističke partije Narodne Republike Kine (CPC) i potpredsjednika Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke savjetodavne konferencije (CPPCC).
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI