Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
POLITIKA
Pravosuđe – HND: Presuda protiv Novog lista i kolumnista Ciglenečkog – novi napad na slobodu medija

Pravosuđe – HND:
Presuda protiv Novog lista i kolumnista Ciglenečkog – novi napad na slobodu medija

pravda-e1448537497172U Hrvatskoj jedva prođe dan a da se ne pojave nove, uvjetno rečeno, zanimljivosti vezane uz rad pravosuđa ili njegove istaknute čimbenike. Tako danas Hrvatsko novinarsko društvo reagira na presudu vezanu uz tužbu medijski vrlo eksponiranog suca Ivana Turudića, odnosno presudu protiv Novog lista i kolumnista Dražena Ciglenečkog koji je u svojoj kolumnio u njegovom radu iznio svoje mišljenje, što mu je inače u opisu posla.

Presuđeno je da su novinar i njegova matična tiskovina ‘dužni solidarno platiti 150.000 kuna predsjedniku zagrebačkog Županijskog suda Ivanu Turudiću zbog povrede dostojanstva, časti i ugleda te jake duševne boli nastale objavom kolumne naslovljene ‘Turudić nanosi veću štetu nego Šešelj’ iz studenoga 2014.’. Osim toga, u roku od 24 sata od pravomoćnosti presude  Novi list u cijelosti mora ukloniti kolumnu, kao i Turudićevu fotografiju i sve komentare koji su objavljeni uz sporni članak.
Evo HND-ova priopćenja:
Hrvatsko novinarsko društvo smatra kako je nepravomoćna presuda Općinskog građanskog suda u Zagrebu da Novi list i njegov novinar Dražen Ciglenečki moraju solidarno platiti 150 tisuća kuna sa zateznom kamatom Ivanu Turudiću novi napad na slobodu medija i slobodu javnoga izražavanja.
Utuženi tekst pod naslovom “Turudić nanosi veću štetu nego Šešelj“, objavljen 27. studenoga 2014. godine autorska je kolumna u kojoj je novinar, dugogodišnji pratitelj i komentator političkih zbivanja u Hrvatskoj, iznio osobno mišljenje. Novinar u tom tekstu tvrdi da javno iznesene političke ocjene utjecajnoga suca imaju daleko veći i štetniji utjecaj na domaću javnost od izjava optuženika za ratne zločine iz susjedne države a nije usporedio Ivana Turudića sa Vojislavom Šešeljem.
Zabrinjava nas i činjenica da je tužitelj predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, dakle suda koji bi trebao odlučivati po žalbi na odluku suda koji je donio presudu u ovome slučaju. Također, dan nakon objave utužene kolumne Udruga hrvatskih sudaca (UHS) uputila je javni poziv HND-u da osudi taj tekst, a iako je sutkinja Perica Norac-Kevo koja je donijela prvostupanjsku presudu članica UHS-a nije prihvaćen zahtjev obrane za njenim izuzećem.
Na kraju, ali ne najmanje važno, nakon donošenje osuđujuće presude protiv Novog lista i Dražena Ciglenečkoga sutkinju koja je tako presudila Državno sudbeno vijeće unaprijedilo je imenovanjem za sutkinju Županijskog suda u Velikoj Gorici.
HND će o ovom slučaju obavijestiti novinarske međunarodne organizacije kao i one koje se bave zaštitom slobode izražavanja a u nastavku procesa kao prijatelj suda (amicus curiae) podržat će Novi list i kolegu Ciglenečkog.
Saša Leković, predsjednik HND-a

pravda-e1448537497172

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI