Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
KULTURA
"Hendrixov most"

Pokrenuta inicijativa za preimenovanje Željezničkog mosta u Hendrixov

"Hendrixov most"

Zagrepčanima se vratio slavni grafit, a sad se otišlo i korak dalje…

"Hendrixov most"

“Hendrixov most”

Dok predizborna prepucavanja već tjednima bacaju narod u depresiju, dublju nego u kakvoj je inače, neočekivane ga stvari znaju razveseliti. Nitko naravno nije znao koliko Zagrepčanima – pa ni oni sami – znači bezazleni natpis na Željezničkom mostu, sve dok jednog jutra nije nestao.
Grafit „Hendrix“, čiji se autor definitivno izložio pogibelji dok ga je stvarao, prebojan je krajem prošle godine, kada je Željeznički most, kojega stariji Zagrepčani zovu i „Zeleni most“, renoviran. Desetljećima je „Hendrix“ visio nad Savom, sprijateljivši se sa svima koji su prelazili rijeku od Savske prema Novom Zagrebu. Tek kad je nestao, postali su ga svjesni(ji). I počeo im je nedostajati.
Preko svježe zelene boje prvo je osvanuo grafit „Kiki i Micko“, pa je most prefabran opet, pa je dobio zaštitare, onda je ušao u pop-kulturu preko Vatrinog „Tanga“, a nedavno se „Hendrix“ vratio na staro mjesto. Umjetnik opet nepoznat. I poprilično neustrašiv. Shvatio je to i gitarist njujorške rock grupe Living Colour, Vernon Reid, koji je 2004., na koncertu u obližnjem Pauku posvetio jednu pjesmu upravo hrabrom anomimnom autoru originalnog grafita.
Novi „Hendrix“ razveselio je ljude, mlađe naravno. Stariji se, u anketi portala Zagreb.info, zgražaju zbog devastacije javne imovine i u pravu su koliko i stariji koji su prije prije pedeset godina tvrdili da je glazba Jimija Hendrixa – đavolja. Uostalom, koje ime bolje zvuči: Željeznički most ili Hendrixov most?
Ako ste priklonjeniji drugoj opciji, priključite se Facebook inicijativi: Preimenujmo Željeznički most u Hendrixov most. I požurite, navodno već postoji plan da idućeg, poslijeizbornog ponedjeljka „Hendrixa“ zamijeni natpis „Žanko“.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI