Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
POLITIKA / UKRATKO
Petar Baranović optužio premijera: ‘Europski novac dijeli ljudima s kojima slavi rođendane’

Petar Baranović optužio premijera:
‘Europski novac dijeli ljudima s kojima slavi rođendane’

Petar Baranović na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: Tris/H. Pavić)

Petar Baranović na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: Tris/H. Pavić)

Petar Baranović, potpredsjednik Narodne stranke – REFORMISTI i nositelj liste koalicije ‘Uspješna Hrvatska’ u 9. izbornoj jedinici uputio je s konferencije za novinare u Šibeniku otvoreno pitanje premijeru Zoranu Milanoviću – ‘budete li mandatar slijedeće hrvatske vlade kanite li na isti način tretirati hrvatsku poljoprivredu, hrvatsko selo, kanite li s istim ljudima i dalje kreirati propast hrvatskog seljaka?’

– Ovo pitanje ima jasnu poruku i upućujem ga Milanoviću jer, kad je na polovini mandata postalo jasno da čovjek kojeg je odabrao nije sposoban voditi taj resor, daljnu odgovornost za sve suze u Slavoniji, za sve mlade koji su s putnim torbama s autobusnih i željezničkih postaja krenuli put zapadne Europe, snosi predsjednik Vlade – rekao je Baranović.
– Ova vlada nije isključivi krivac za propast hrvatskog sela, ali je u ove četiri godine pokupila dobar dio autorskih prava za tu tragediju. I ta priča se savršeno uklapa u ono što tvrdim, da je posljednjih 20 postratnih godina dominacija HDZ-a i SDP-a uništila ovu državu. I uvijek se ponovno sjetim riječi pokojnoga Vlade Gotovca koji je rekao ‘moja je domovina zgažena’ – rekao je Baranović prozivajući Ministarstvo poljoprivrede i cijelu Vladu što se tzv. omotnica za poljoprivredu,  330 milijuna eura godišnje od 2014. do 2020. nije počela konzumirati.

 – Skandalozno je i poražavajuće. Hrvatskog seljaka baca na koljena. Osim činjenice da se kasni i da su izgubljene gotovo dvije godine, da smo na koncu smo 2015., a sredstva na koja imamo pravo iz 2014. godine još uvijek nisu konzumirana, natječaji su na takav način konstruirani pa čak i mijenjani, da pogoduju samo velikima i moćnima. Potpuno je jasno da će najveći dio kolača pokupiti nekoliko velikih igrača u Slavoniji, na čijim su se imanjima, pa čak i rođendanskim proslavama viđali svi, pa i premijer osobno. Da nije tragedija, bilo bi smiješno – rekao je Baranović.

On tvrdi da se natječaji i programi prilagođavaju na način koji hendikepira običnog seljaka, koji hendikepira male i srednje proizvođače, iako bi sukladno nekim europskim praksama prioritet trebali imati mali i srednji proizvođači.

– Sada imamo praksu da se, suprotno svim strateškim dokumentima u hrvatskoj poljoprivredi i realnim potrebama na terenu, plutokratski novac dijeli samo moćnima. Gdje je hrvatski seljak sutra? Kad tome još pribrojimo to što se u Ministarstvu poljošrivrede događa s kadroviranjem, iz kojeg odlaze ljudi koji su radili na određeno vrijeme, a dolaze samo podobni kadrovi, onda je slika o katastrofalnom vođenju resora kristalno jasna – rekao je Baranović.

Dopredsjednik Narodne stranke – Reformista buni i što HRT nije pozvao nikoga iz njegove stranke na finalno predizborno sučeljavanje.- Dižem svoj glas protiv skandalozne odluke HRT-a o završnom sučeljavanju na HRT-u i smatram da je to samo završna točka farse koju su uključeni čak i javni mediji koje plaćaju svi građani Hrvatske, pogodovanje dvama velikim strankama s jasnim ciljem da se u hrvatskoj očuva ovaj bolesni bipolarni sustav koji je zemlju bacio na koljena. Javna televizija mora biti u funkciji svih građana i na raspolaganju svim političkim strankama i dati svima jednaku šansu. Komercijalne si televizije mogu priuštiti nešto drugačiji pristup. ali javna ne  – rekao je Baranović.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI