Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
EKOLOGIJA
Eksplozije nafte u Kuvajtu

Pariška superkonferencija o klimi:
globalno zaglupljenje ili zbiljska želja za promjenama

Eksplozije nafte u Kuvajtu
Eksplozije nafte u Kuvajtu

Eksplozije nafte u Kuvajtu

– Milijuni građana širom svijeta zahtijevaju hitnu akciju na klimatske promjene! Okupili su se ovoga vikenda na više od 2400 prosvjeda širom planete kako bi još jednom ukazali na problem klimatskih promjena i kako bi od 150 šefova vlada koji se danas sastaju u Parizu zatražili hitnu akciju – kažu u Zelenoj akciji najavljujući sutrašnji početak UN-ove konferencije o klimi.

Naime, od 1. do 12. prosinca u Parizu se održava 21. UN-ova konferencija o klimi na kojoj vlade svijeta pokušavaju naći odgovor na problem klimatskih promjena, koje su rezultat prekomjernog spaljivanja fosilnih goriva u zadnjih 200-tinjak godina. Dogovor iz Pariza bi trebao biti u skladu s ranije usvojenim ciljem, a to je osigurati da porast globalne temperature ostane ispod 2°C, što je granica za koju znanstvenici ukazuju da ne smije biti pređena želimo li izbjeći katastrofalne posljedice po ljude i ekosustave.
– S velikim nestrpljenjem očekujemo današnji govor predsjednika Vlade RH gosp. Zorana Milanovića. Hrvatska kaska za ostatkom svijeta u implementaciji i poticanju razvoja novih obnovljivih izvora energije, ali prednjači u promoviranju štetnih projekata kao što su Plomin C na ugljen te projekt bušenja Jadrana zbog nafte, koji su prava suprotnost budućnosti o kakvoj se razgovara u Parizu. Ako bismo tražili kratak odgovor na pitanje – Što naša Vlada mora učiniti da doprinese globalnim naporima smanjenja emisija te prelaska na niskougljično društvo i poruku za premijera Milanovića?, prvenstveno, to je hitno odustajanje od tih po okoliš i gospodarstvo štetnih projekata – kaže Luka Tomac, voditelj klimatskog programa Zelene akcije

Fosilna era

Želimo li pak globalnu temperaturu zadržati ispod granice 2°C, 80% poznatih zaliha fosilnih goriva (ugljen, nafta, plin) mora ostati neiskorišteno te kao globalno društvo moramo izaći iz „fosilne ere“ do sredine stoljeća, smatra se. Potrebna nam je hitna transformacija energetskog sustava, ali i lokaliziranje proizvodnje, kažu u Zelenoj akciji i nadaju se kako bi konferencija u Parizu  trebala rezultirati novim globalnim dogovorom, jer će na njoj sudjelovati više od 40 000 tisuća stručnjaka, predstavnika vlada, medija te globalnog civilnog društva (među njima je i nekoliko predstavnika Zelene akcije). Brojne studije i primjeri iz prakse pokazuju da su obnovljivi izvori energije postali zrela i komercijalno dostupna tehnologija, koja ima svijetlu budućnost, otvara nova radna mjesta, omogućuje građanima da sami proizvode svoju energiju te je velik dio rješenja na klimatsku krizu, dodaju.
– Nažalost, vlade nisu jako ambiciozne. Gdje je predanost kako bi se hitnom akcijom spriječile nepovratne klimatske promjene i zaštitili ljudi od njihovih štetnih utjecaja? Na temelju predloženog teksta vidimo da ovaj pariški sporazum neće osigurati sigurnu klimu niti pravdu za oštećene narode. Ovo je u jakom kontrastu s akcijama građana koji se aktiviraju diljem svijeta, čime se povećava protivljenje prema vađenju fosilnih goriva i vodi ka klimatski sigurnim društvima – veli Jagoda Munić iz Zelene akcije, ujedno i predsjednica najveće svjetske mreže organizacija za zaštitu okoliša Friends of the Earth International.
Sudeći po takvim predviđanjima, u Parizu će se nastaviti s besmislenim globalnim zaglupljivanjem, odnosno nakon spektakularnog okupljanja i superkonferencije neće biti većeg pomaka. Što se zapravo može očekivati od aktualnih vodećih svjetskih političara oko rješavanja ovog pitanja, na neki način ilustrira i jučerašnja izjava francuskog predsjednika Hollandea, svojevrsnog domaćina skupa, a koji je pariške prosvjednike uoči ovog skupa  nazvao – običnim smutljivcima.
Nesreća kod Iraka (foto Wikipedia)

Nesreća kod Iraka (foto Wikipedia)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI