Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
IZDVOJENO / UKRATKO
Papa Frane: Žalosno je vidjeti biskupe i svećenike zaljubljene u novac

Papa Frane:
Žalosno je vidjeti biskupe i svećenike zaljubljene u novac

Papa Frane nastavlja svoju misiju vraćanja Crkve njenim kršćanskim korijenima: U propovijedi u kapeli Doma svete Marte poručio je biskupima i svećenicima da trebaju pobijediti napast dvostruka života i prozvao špekulanate među njima, one zaljubljene u novac, koji Crkvi nanose veliko zlo.
Papa Frane  (Foto www.vatikan )

Papa Frane (Foto www.vatikan )

Papa Frane nastavlja svoju misiju vraćanja Crkve njenim kršćanskim korijenima: U propovijedi  u kapeli Doma svete Marte poručio je biskupima i svećenicima da trebaju  pobijediti napast dvostruka života i  prozvao špekulanate među njima, one zaljubljene u novac, koji Crkvi nanose veliko zlo.

U propovijedi je govorio o dvije vrste službenika, opisanih u liturgijskim čitanjima, javlja Vatikanski radio (POVEZNICA). O svetom Pavlu koji se posvema predao služenju; došao je u Rim gdje su ga neki njegovi izdali pa je završio u tamnici. – Odakle mu je dolazila tolika hrabrost – upitao je Papa odgovarajući: Od Isusa Krista, a Pavao se hvalio služenjem, Božjim odabirom, i snagom koju daje Duh Sveti. Služio je „upravljao, postavljao temelje, naviještajući Isusa Krista“, nikad se nije zaustavljao da stekne povlašteno mjesto i vlast, da mu drugi služe. Bio je sluga da služi, a ne da bude služen – istaknuo je papa.

Gospodin nam u Evanđelju – nastavio je Sveti Otac – predočava i sliku jednog drugog sluge, koji, umjesto da služi, čini da mu drugi služe.

– Čuli smo što je taj sluga učinio da ostane na svom mjestu. I u Crkvi ima takvih, oni se služe Crkvom umjesto da služe, da misle na druge, da postavljaju temelje: to su špekulanti, zaljubljeni u novac. Koliko smo vidjeli takvih biskupa i svećenika? Žalosno je to kazivati. Radikalnost Evanđelja i poziva Isusa Krista: treba služiti bez prestanka, ići naprijed, zaboravljajući na sebe – kazao je Sveti Otac.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI