Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
KULTURA
Sa sinoćnje dodjele Nagrada hrvatskog glumišta (Foto: HINA / Tomislav Pavlek)

Nagrade hrvatskog glumišta:
Opera ‘Okretaj zavrtnja’ nagrađena za najbolju žensku ulogu

Sa sinoćnje dodjele Nagrada hrvatskog glumišta (Foto: HINA / Tomislav Pavlek)

Opera praizvedena u HNK u Šibeniku imala je tri nominacije, a na jučerašnjoj svečanosti u Zagrebu nagradu je ponijela operna pjevačica Anamarija Knego za ulogu Gospođice Jessel.

Sa sinoćnje dodjele Nagrada hrvatskog glumišta (Foto: HINA / Tomislav Pavlek)

Sa sinoćnje dodjele Nagrada hrvatskog glumišta (Foto: HINA / Tomislav Pavlek)

Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u utorak navečer najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašena je predstava “260 dana” Marijana Gubine u režiji Dražena Ferenčine i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje u 2015. žiri za dramu dodijelio je Reneu Medvešeku za režiju predstave “Kristofor Kolumbo” Miroslava Krleže u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM).
Za ulogu u predstavi “Jazavac u Kerempuhu” zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, Borko Perić dobio je nagradu za glavnu mušku dramsku ulogu, dok je za glavnu žensku dramsku ulogu nagrađena Anja Šovagović Despot za ulogu Violet u predstavi “Kolovoz u okrugu Osage” (Gradsko dramsko kazalište Gavella, Zagreb).
Nagrade za najbolje sporedne uloge u drami osvojili su Katarina Bistrović Darvaš za ulogu Majke u “Antigoni” (Kazalište Ulysses, Zagreb) i Filip Križan za ulogu Kena u predstavi “Crveno” (Teatar Exit, Zagreb).
Ocjenjujući lutkarske predstave i predstave za djecu i mladež, žiri je najboljom proglasio predstavu “Moja obitelj i jedan jež” Hrvoja Zalara u režiji Ivane Boban i izvedbi Kazališta Smješko iz Zagreba. Za ulogu u toj predstavi Jelena Hadži-Manev dobila je nagradu za najbolje žensko glumačko ostvarenje u toj kategoriji, dok je uloga Vraga u predstavi “Postolar i Vrag” (Gradsko kazalište Trešnja, Zagreb) glumcu Deanu Krivačiću donijela nagradu za najbolju mušku ulogu u predstavi za djecu i mlade.
U području opere, najboljom predstavom u cjelini proglašena je opera “Mefistofele” redatelja Michala Znanieckog u izvedbi HNK-a Split, dok je Dori Ruždjak Podolski dodijeljena nagrada za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje u toj kategoriji za režiju opere “Madame Buffault” Borisa Papandopula u izvedbi 28. Muzičkog biennala Zagreb u suradnji s četiri zagrebačke umjetničke akademije.
Najbolju žensku opernu ulogu, po mišljenju žirija, ostvarila je Anamarija Knego u operi “Okrtaj zavrtnja” (HNK Ivana pl. Zajca Rijeka), a mušku Ivica Čikeš u operi “Mefistofele” (HNK Split).
Dodijeljena i posebna “Nagrada za izniman doprinos” kazališnoj umjetnici Mariji Sekelez za uspješno petnaestgodišnje ravnateljstvo Gradskoga kazališta “Žar ptica” iz Zagreba.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI