Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
KRONIKA 112
Plakat protiv vađenja prstzaca (izvor www.morsko-prase.hr, Zelena Istra)

Migranti ne mogu, prstaci mogu:
Uskok istražuje devetoricu koji su Slovencima prodali 645 kilograma prstaca iz pulskog podmorja

Plakat protiv vađenja prstzaca (izvor www.morsko-prase.hr, Zelena Istra)

Plakat protiv vađenja prstzaca (izvor www.morsko-prase.hr, Zelena Istra)

Plakat protiv vađenja prstaca (izvor www.morsko-prase.hr, Zelena Istra)

I dok Slovenci postavljaju bodljikavu žicu na granici s Hrvatskom, hrvatski policajci i državno odvjetništvo hvataju skupinu koja je slovenskim ugostiteljima prodala oko 645 kilograma prstaca, strogo zaštićene morske školjke, a koju su izranjali u pulskom akvatoriju, pritom uništavajući kamenitu obalu.

Kako javlja Hina, devet osoba s područja Istarske županije koje su udružile u vađenju prstaca te ih prodali više od 645 kilograma privedeno je nakon kriminalističkog istraživanja u srijedu u pritvorsku jedinicu primorsko-goranske Policijske uprave, a Uskoku je protiv njih podnesena kaznena prijava, izvijestila je u četvrtak navečer istarska policija.
U priopćenju za javnost policija navodi kako ih se tereti za vađenje i prodaju 645,55 kilograma prstaca, stjecanje materijalne koristi od 230 tisuća kuna te za štetu okolišu oko 3,2 milijuna kuna.
Po navodima iz priopćenja, policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da je od 23. lipnja do 28. rujna, 62-godišnjak “organizirao udruženje” koje se bavilo vađenjem strogo zaštićenih prstaca, prijevozom i nedopuštenim izvozom preko državne granice te prodajom ugostiteljima s područja Kopra i okolice. Prije toga na području Pule 43-godišnjak je organizirao ronioce koji su za njega vadili prstace i ostavljali mu ih na dogovorenim mjestima na području Bala i Sošića te u okolici.
Istarska policija navodi kako se osnovano se sumnja da su oni počinili teška kaznena djela protiv okoliša u vezi s trgovanjem zaštićenim prirodnim vrijednostima.
Jutros se pak u državnom odvjetništvu doznaje kako je Uskok pokrenuo istragu protiv skupine krijumčara prstaca za koje tvrde da su državu oštetili za više od 3,2 milijuna kuna.
Prstac kojinije na tanjuru nego ispod mora, izvirio iz kamena (izvor Wikipedia)

Prstac koji nije na tanjuru nego ispod mora, izvirio iz kamena (izvor Wikipedia)

Devetero hrvatskih državljana pod istragom je zbog sumnja da su od lipnja do rujna ove godine izlovljavali prstace, a potom ih krijumčarili i ilegalno prodavali slovenskim ugostiteljima. Time su, tvrdi Uskok, odgovorni za zločinačko udruživanje te trgovanje zaštićenim prirodnim vrijednostima i uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti.
Tužiteljstvo sumnja da je vođa skupine “u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike radi protuzakonitog izlova većih količina prstaca koji su zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode, a potom njihovog krijumčarenja i daljnje ilegalne prodaje u Sloveniji”.
Najprije je pronašao slovenske ugostitelje s kojima je dogovarao termin i mjesto primopredaje prstaca, a potom angažirao II. okrivljenika da organizira protuzakoniti izlov školjki. Nižerangirani članovi skupine zatim su, tvrdi tužiteljstvo, izronili najmanje 640 kila prstaca koji su ilegalno preneseni u Sloveniju i tamo prodani ugostiteljima za 40 eura po kilogramu.
Uskok tvrdi da su okrivljenici tako zaradili najmanje 22.222 eura, dok su državu istovremeno oštetili za najmanje 3,2 milijuna kuna. Od suca istrage riječkog Županijskog suda Uskok je zatražio istražni zatvor za trojicu navodnih članova skupine.
Inače, za useljavanje prstaca na kamenitu podlogu treba proći od  5 do 10 godina, nakon čega u kamenu rastu izuzetno sporo, te im je potrebno 10 do 20 godina da narastu do dužine od 5 cm. Primjerci koje vole ugostitelji i njihovi gosti (8 do 10 cm dužine) obično su stari 70 do 80 godina.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI