Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
POLITIKA
Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (Foto: Tris/H. Pavić)

Matijašević:
Ako neće moći sastaviti Vladu, nećemo dopustiti Saboru da se konstituira

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (Foto: Tris/H. Pavić)
Zdravko Burazer, Ozren Matijašević i Jakov Babić (Foto: Tris/H. Pavić)

Zdravko Burazer, Ozren Matijašević i Jakov Babić (Foto: Tris/H. Pavić)

Hrvatska udruga radničkih sindikata sa sjednice Predsjedništka koja se održava u Šibeniku uputila je apel Mostu, te koalicijama HDZ-a i SDP-a da čim prije postignu kompromis kako bi čim prije Vlada preuzela upravljanje državom i kako bi Sabor donio proračun.

– Vrijeme je apela. S obzirom da je Hrvatska u pet godina izgubila 106.000 radno aktivnih, ukupno je 76.000 zaposlenih manje, korisnika mirovina je 32,500 više,  u blokadi 36.777 poduzeća s15.000 radnika, dug države je skoro 300.000.000, blokiranih građana je 320.000 s ukupnim dugom preko 35 milijardi… To je Hrvatska danas, a u takvoj Hrvatskoj poslije izbora imamo jalove pregovore. Gubi se vrijeme, a živimo u okolnostima kada imamo najznačajni akt, državni proračun, usvojen s privremenim karakterom. Sve ovo skupa ukazuje da moramo ići s apelom i zahtjevom prema postizbornim pregovaračima, prema Mostu, HDZ-ovoj i SDP-ovoj koaliciji, da se potrude oko kompromisa. Građani su su vas uputili na kompromis, na kompromis koji ne smije akumilirati nove izdatke. To hrvatska ekonomija i proračun ne mogu podnijeti. Zato nam hitno treba kompromis, da bi se uspostavila vlada, da bi se do završetka razdoblja za koji vrijedi privremeni proračun novi mogao donijeti u normalnim okolnostima. Ako nedajbože ne možete postići konsenzus i ne možete skupiti dovoljan broj ruku u Saboru, odnda čim prije zaključite tu priču kako bi se mogli raspisati novi izbori – rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (Foto: Tris/H. Pavić)

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (Foto: Tris/H. Pavić)

– Ako se ovo ne napravi, a s obziriom na jako zahtjevnu 2017. godinu u kojoj na naplatu dolaze jako velike obveze, uslijedit će rasulo. Neće se moći ispalaćivati ni mirovine i Grčka će biti ništa u usporedbi s Hrvatkom. Zato upućujemo apel Mostu, HDZ-u i SDP-u da hitno postignu kompromis. Hoće li vladu sastaviti dvoje ili troje, to je nevažno, samo da bude što prije. Ako nema kompromisa, pošteno nam recite da ga nema i neka se raspišu novi izbori – traži Matijašević.
HURS, najavio je, neće dopustiti da se konstituira novi Sabor bez postignutog dogovora o većini. – Žestoko ćemo se suprostaviti pokušaju da izabrani zaštite svoje benefite i da konstituiraju Sabor ako se ne bude znalo mogu li sastaviti vladu, da i 151 novoizabrani zastupnik za samo tu jednu jedinu sjednicu ima pravo šest mjeseci primati punu plaću i još šest mjeseci pola te plaće. Sve to na teret ovog jadnog proračuna. Nemojte ići na tu varijantu, jer tome ćemo se žestoko suprostaviti. I ne znam što bi se još trebalo dogoditi ovom narodu da izađe na ulice i onemogući da u tom slučaju primaju te plaće – rekao je Matijašević.
Predsjedništvo HURS-a nije se slučajno sastalo u Šibeniku. – U Šibeniku smo zato jer ovdašnji TLM upravo proživljava svoju golgitu i želimo i na ovaj način dati podršku opravdanim zahtjevima radnika da se čim prije donesu odluke u cilju čuvanja radnih mjesta – rekao je Marijašević.

Apelirao je i na Trgovački sud u Zadru, ispostavu u Šibeniku, da čim prije riješi zahtjev HURS-a za pokretanje stečaja u TLM-u. – Imamo informaciju da je jedina sutkinja u šibenskoj ispostavi Trgovačkog suda u Zadru podnijela zahtjev za izuzećem. Apeliramo prema Trgovačkom sudu u Zadru da čim prije riješi taj zahtjev i nađe joj zamjenu, kako bi već danas imali suca kojem će u ruke doći zahtjev za stečaj valjaonica TLM-a – moli Matijašević.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI