Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Kupari - kuhari

Kupari, od češkog kapitala i arhitekture, preko JNA do – (ruske) Avenue Grupe

Kupari - kuhari
Kupari - stubište hotela s početka 20. stoljeća

Kupari – stubište hotela s početka 20. stoljeća

Još uvijek aktualna, mada neoperativna i više figurativna, Kukuriku vlada prihvatila je na sjednici od 29.listopada ponudu Avenue Grupe za Projekt Kupari čija je procijenjena vrijednost oko sto milijuna eura. Radi se o grupaciji kojoj je sjedište u Beču, a iza koje, navodno, stoji ruski kapital.Očekuje se da će Avenue Grupa u Kupare dovesti i prestižni lanac Marriott s čuvenim hotelskim brandom Ritz Carlton. Nakon 24 godine napokon prilika da se devastirani kompleks u vlasništvu države, nekadašnje vojno odmaralište, primjereno valorizira i stavi u turističku funkciju na najvišoj razini. Hoće li Rusi obnoviti Kupare i njihov najveći biser, stari Grand hotel otvoren daleke 1913. češkim kapitalom, djelo čeških arhitekata Karela Parika i Jirija Stibrala, kojim su se gosti vabili na „češki Jadran“? Znamo li što dajemo u koncesiju i koliko realno vrijede Kupari?

Samo pet-šest kilometara od Dubrovnika i jedva kilometar od Srebrenog smjestilo se naselje Kupari u Župi dubrovačkoj. Iako se obično turistički uzlet ovog područja povezuje s izgradnjom hotelskog kompleksa pod upravom bivše JNA, u drugoj polovici 20.stoljeća, činjenica je da kuparski turizam datira još od 1913. kada je ovdje otvoren prvi hotel, Grand hotel Kupari, kojega su projektirali češki arhitekti Karel Parik i Jiri Stibral, a bio je u vlasništvu češkog kapitala. Kuparima je tada upravljalo Dubrovačko kupališno-hotelsko dioničko društvo koje je bilo registrirano u Pragu. Zahvaljujući obilju vode koja se slijevala s okolnih brda, imali su i vlastitu elektranu.

Kupari - stubište hotela s početka 21. stoljeća

Kupari – stubište hotela s početka 21. stoljeća

Vojni timbar Kupara

Kupari su ubrzo postali prvoklasno ljetovalište u kojemu se odmarala ugledna gospoda, visoki oficiri, poznati pisci, političari ( od Masarika do Stjepana Radića). Između dva svjetska rata bilo je to doista pravo mondeno ljetovalište, s vrhunskim koncertima, plesnim večerima, prvim „izborom Mis“, a snimani su i filmovi sa slavnim filmskim zvijezdama. No, sezona je i tada bila kratka, a poduzetni češki investitori htjeli su je produžiti. Najbolji način za to je bio zdravstveni turizam, baziran na izvorima ljekovitih voda kojih je u Župi dubrovačkoj nekoliko ( termalne vode, sumporni izvori). Doduše, kad se pogledaju stare geološke karte, to je područje označeno kao „nepoznato“, jer se htjelo zatajiti postojanje termalnih i sumpornih izvora. Kako bilo, Česi su izgradili prvoklasne hotelske kapacitete koji su bili popunjeni cijelu godinu, a boravak u Kuparima bila je stvar prestiža i pripadnosti visokoj klasi. Osobito vojnoj. Pa je tako Kupare gotovo od početka pratio glas svojevrsne ekskluzivne vojno-odmarališne destinacije.

Neke stare češke reklame

Neke stare češke reklame

Kupari su se reklamirali kao najljepše i najveće morsko kupalište na južnom Jadranu. U jednoj reklami iz 1928. gostima se predstavljaju svojom bogatom ponudom: “Pet prvorazrednih hotelskih zgrada na obali mora sa 200 moderno uređenih soba. Prvorazredna međunarodna kuhinja. Znatno snižene cijene. Sobe već od Din 15 – kompletan pension sa svim taksama i napojnicom od Din 84’50. Dve peskovite plaže za plivače i neplivače. Dva vlastita perivoja sa bujnom suptropičnom vegetacijom. Sport, tenis, ping-pong, wolley-ball, igrališta za djecu, čamci, izleti po moru i kopnu, dnevno koncerti, bar i dr. Vlastita električna centrala i tvornica leda. Vlasnik kupališta i parka u Srebrenom.” Pa ti vidi…

Ruski kapital za novi sjaj

Od 1941. do 1945. za njemačke okupacije, u Kuparima su boravili njemački oficiri, ranjenici koji su bili na liječenju i rehabilitaciji a pred hotelom se vijorila nacistička zastava. Ovdje je boravio i pukovnik njemačkog Wehrmachta Claus von Stauffenberg, poznat kao glavni akter neuspjelog atentata na Hitlera u srpnju 1944.  Od 1945. – 1948. ovdje su uživali, odmarali, liječili se u kuparskim banjama, „crvenoarmejci“, a onda je iza 1948. stigla JNA i ostala do 1990. i hrvatskog osamostaljivanja. Reklo bi se, Kuparima je vojska bila suđena…

Pred Domovinski rat bio je to kompleks sa sedam tisuća kreveta u hotelima, a u sklopu kojega su bile i vile za socijalističke prvokategornike, među kojima je bila i „Titova vila“ u kojoj su boravili brojni svjetski državnici i drugi uglednici, a svoju izdvojenu vilu imao je i Aleksandar Ranković.

Kupari - kuhari

Kupari –  neki davni kuhari pozirali su za češke novine

Tijekom Domovinskog rata cijeli je kompleks bio pod okupacijom JNA i četničkih postrojbi iza kojih je ostala pustoš. Svi su hoteli devastirani, uništeni, naselje opljačkano i zapaljeno. Ostale su ruševine nekadašnjih šest prvoklasnih hotela Mladost, Grand, Goričina, Pelegrin, Kupari, Galeb, te Titova vila, smještenih uz jednu od najljepših plaža u dubrovačkom području.Od hrvatskog Monte Carla, kako su Kupare nekad zvali, ostale su samo ruševne zgrade kao trag nekih blistavijih vremena.

Trebalo je proći više od 20 godina da bi Državni ured za upravljanje državnom imovinom napokon pripremio kompletnu dokumentaciju za obnovu Kupara, bisera hrvatskog Jadrana, duge turističke tradicije i mondene etikete. Raspisan je tender na koji su se javili i neki svjetski hotelski lanci, među kojima je bila i Avenue Grupa, ali i Karisma Hoteli Adriatic, spoj Todorićevog Agrokora, njemačkog touroperatora TUI i meksičkog lanca Karisma, za koje se vjerovalo da će potući svu konkurenciju. No, kad je u drugom krugu trebalo dati obvezujuću ponudu, ostala je samo Avenue Grupa kojoj je Vlada naposlijetku, dala i priliku da Kuparima udahne novi sjaj. Uostalom, izbora i nije bilo. Svi ostali su odustali. Smatra se da su razlog tomu rigorozna državna jamstva koja su bila propisana, a Vlada se brani kako je učinila sve da se zaštiti od novog slučaja Haludovo.

Kupari (2)

 Restauriranje Grand Hotela

S Avenue Grupom Vlada je prihvatila projekt vrijedan oko 100 milijuna eura, izgradnju 800 kreveta u dva hotela s pet zvjezdica. Iako su ambicije države bile znatno veće, šak šest hotela s kapacitetom  od nekoliko tisuća postelja. Grand Hotel, kao zaštićeno kulturno dobro, morat će se obnoviti u svom izvornom izdanju, onako kako su ga daleke 1913. projektirali češki arhitekti Parik i Stibral. Uostalom, riječ je o objektu iznimne povijesne i kulturne vrijednosti koji svjedoči o pionirskom dobu hrvatskog elitnog turizma. Prvi gosti u Kupare bi mogli stići za četiri godine.

Ruski investitor se obvezao na godišnju naknadu za osnivanje prava građenja u iznosu od 172 tisuće eura, zatim 58,5 tisuća eura na ime godišnjeg zakupa Grand hotela, 8,10 kuna po metru ( oko 640 tisuća kuna godišnje) naknade za koncesiju na pomorskom dobru-  što čini fiksni dio koncesije, dok je promjenjivi dio koncesijske naknade 3 posto ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog pružanjem usluga na plaži. Avenue Grupa koncesionirat će 79 tisuća četvornih metara zem ljišta i morskog akvatorija ( oko tri tisuće kvadrata u dva izdvojena sidrišta) od ukupno oko 170 tisuća kvadrata. Od koncesijskih prihoda koje ubire država, koristi će imati i lokalna zajednica, pa će Župi dubrovačkoj pripasti 25 posto prihoda koje će država ubirati od naknada.Kupari JPG 2

Četvrtina koncesijskog prihoda- lokalnoj zajednici

Ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom ( DUUDI) Mladen Pejnović zadovoljan je ponudom, makar je pristigla samo jedna ( ali je, kako kaže, vrijedna), zadovoljan je i ministar turizma darko Lorencin, i vjeruje se kako je Projekt Kupari najbolji primjer revitaliziranja i valorizacije bivših vojnih kompleksa u turističke svrhe, ali i egzemplarne decentralizacije, s obzirom da će i lokalna samouprava participirati u prihodima koje će država inkasirati od koncesije.

No, Kupari su i iznimno zanimljivo geološko područje. Osim što obiluje vodom, a što su Česi 1913. znali iskoristiti kanalizirajući je u električnu energiju, odnosno HE za vlastite potrebe, ovdje su i ljekoviti termalni izvori što hotelima omogućuje poslovanje tijekom cijele godine. Je li sve to valorizirano na primjereni način i ukalkulirano u cijenu koncesijske naknade? Može li nam se, recimo, dogoditi da jednog dana za račun golemih dugova koje je ova država natovarila na vrat generacijama koje dolaze, na najatraktivnijim turističkim lokacijama počnu nicati mega elektrane stranih vlasnika?

Kupari - jpg

 

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI