Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
KRONIKA 112 / LJUDI
Tomo Horvatinčić po izlasku iz sudnice (Foto: H. Pavić)

Iako kriv, Tomo Horvatinčić ne ide u zatvor – njegovi odvjetnici se žale, jer ovako od djece poginulih ne može naplatiti odštetu

Tomo Horvatinčić po izlasku iz sudnice (Foto: H. Pavić)
Tomo Horvatinčić na današnjem izricanju presude (Foto: H. Pavić)

Tomo Horvatinčić na današnjem izricanju presude (Foto: H. Pavić)

Tomo Horvatinčić (67) je na Općinskom sudu u Šibeniku danas očekivano proglašen krivim zbog pomorske tragedije u kojoj su prije četiri godine u primoštenskom akvatoriju u naletu njegova glisera smrtno stradali Marinelda Patel Salpetro (61) i Francesco Salpetro. No, također očekivano za osuđenika ovog kalibra, Horvatinčić neće ići u zatvor.

 Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Maje Šupe osudilo ga je ga je na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine i osam mjeseci, ali uvjetno na tri godine. To znači da ni za smrt talijanskih supružnika neće u zatvor. Presudom mu nije izrečena zabrana upravljanja brodom ni drugim motornim vozilima, a u zatvor će tek u slučaju da još neko nastrada. U kaznu će mu tada biti uračunato mjesec dana provedenih u pritvoru od 16. kolovoza do 16. rujna 2011. godine. Dužan je platiti platiti 167.365 kuna i 85 lipa sudskih troškova, dok je obitelj poginulih Talijana upućena da eventualnu odštetu traži u parničnom postupku.

– Jedrilici Santa Pacienca nije ustupio pravo prednosti prolaza, iako je to bio dužan jer mu je dolazila s njegove desne strane, a u trenutku kada jedrilica poduzima manevar izbjegavanja udesno presjekao joj je put kretanja, na način da je punom plovidbenom brzinom pramčanim dijelom udario i prešao preko nje, uslijed čega su oštećeni od ozljeda nespojivih sa životom trenutno preminuli na mjestu nesreće – rekla je, među ostalim, u 20-minutnom obrazloženju presude sutkinja Šupe.Horvatinčić - čitanje presude (Foto H. Pavić) (5)

Osuđen je za kršenje propisa o sigurnosti prometa iz nehaja kojim je ugrozio promet i čime je prouzročena smrt više osoba. – Time je počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti protiv ljudi i imovine i sigurnosti prometa – rekla je Šupe. Sud je ocijenio da u vrijeme nesreće promet nije bio gust, ali da je Horvatinčić lakomisleno glisirao brzinom od 26,4 čvora s uključenim automatskim pilotom, da nije nadzirao plovidnu iako je trebao biti svjestan da može ugroziti sigurnost prometa, te da nije ustupio pravo prednosti prolaza niti poduzeo bilo kakav manevar izbjegavanja sudara…

– Sud  je kao olakotne okolnosti cijenio žaljenje, odnos prema djelu i posljedicama djela, spremnost da naknadi štetu obitelji, činjenicu iz kaznene evidencije da je neosuđivan, te da je teškog zdravstvenog stanja, dok posebnih otegotnih okolnosti nije našao – zaključuje Šupe.

No, poznato je da je Horvatinčić i ranije prouzročio prometne nesreće u kojima je bilo mrtvih, zbog čega je sutkinja naglasila da je neosuđivan po podacima iz kaznene evidencije. Evidencija se, naime, briše nakon protoka vremena. O navodnom žaljenju i spremnosti da naknadi štetu također će još biti riječi, s obzirom da je na Trgovačkom sudu u Splitu u tijeku postupak kojim Tomo Horvatinčić od djece poginulih Talijana traži da plate štetu koju je njegov brod imao u sudaru.

Općinska državna odvjetnica Irena Senečić (Foto: H. Pavić)

Općinska državna odvjetnica Irena Senečić (Foto: H. Pavić)

Djece stradalih talijanskih nautičara na izricanju presude nije bilo, kao ni njihova pravnog zastupnika, odvjetnika Ognjena Frangeša. Očigledno je da su znali ili pretpostavljali kakva će biti presuda, pa su nedolaskom iskazali svoj protest. Općinska državna odvjetnica Irena Senečić je osupnuta presudom i najavljuje žalbu.

– Razočarana sam ovakvom presudom, podnijet ćemo žalbu. To je sasvim sigurno. Sud je djelo ocijenio kao blaže djelo, kao počinjeno iz nehaja, a mi smatramo da je djelo počinnjeno iz namjere. Zasmetala me najviše ta prekvalifikacija i s time ovako blaga sankcija za tako teško kazneno djelo. Kazna je sigurno preblaga, čak i za ovu utvrđenu kvalifikaciju – rekla je Senečić.

Tomo Horvatinčić po izlasku iz sudnice (Foto: H. Pavić)

Tomo Horvatinčić po izlasku iz sudnice (Foto: H. Pavić)

Sam Tomo Horvatinčić nije se očitovao je li zadovoljan presudom. – Još jedan put izražavam žaljenje za ovu nesreću i sućut djeci poginulih. Stojim na raspolaganju da se koliko-toliko ublaži ova nesreća s jednim našim dogovorom prije civilnog suda. O tome će vam više reći moji odvjetnici – rekao je Horvatinčić novinarima nakon izricanja presude.
No, njegovu namjeru da se barem materijalno oduži djeci poginulih njegovi odvjetnici su demantirali, najavom žalbe po čijem eventualnom prihvaćanju obitelj Salpietro neće imati prano ni na kakvu odštetu, pa čak ni onu od osiguranj.
– Vodi se parnica! Parnica se vodi! Pa inače zabranjeno je to komentirati. Dok se vodi parnica ne može se u kaznenom postupku raspravljati o imovinsko-pravnom zahtjevu. Postoji i pravilo zabrane dvostrukog suđenja po istom zahtjevu – rekao je odvjetnik Veljko Miljević.
Uvjetnu kaznu smatra uobičajenom i primjerenom utvrđenom djelu, ali on i ostali Horvatinčićevi odvjetnici, Branko Baica i Velimir Došen, ali svejedno najavljuju žalbu na ovakvu presudu.

Odvjetnik Miljević (Foto: H. Pavić)

Odvjetnik Miljević (Foto: H. Pavić)

– Minimalna kazna za utvrđeno djelo je šest mjeseci, a s oblikom krivnje koji se zove nehaj, imate  bezbroj presuda koje su uvjetne. To nije ništa neuobičajeno. Ali i mi ćemo se sasvim sigurno žaliti na ovu presudu jer smatramo da se posljedica ovog prometnog udesa nikako ne može stavljati u krivnju optuženika, jer sva vještačenja na koja se sud pozvao su posve suglasna u ključnoj činjenici da je neposredni uzrok ove posljedice koja je nastupila ponašanje talijanske jedrilice. Prema tome, tu je suglasno, od Conmara sve do Brodarskog instituta svi, apsolutno svi vještaci koji su angažirani u ovom postupku kažu da je neposredan uzrok nesreće ponašanje talijanske jedrilice. Dakle mi
tvrdimo da se posljedica za koju je optuženik ovdje tužen ne može pripisati bilo kome obliku krivnje, pa makar i u nehaju. A što se sankcije tiče, opet vam ponavljam, nije rijetka, naravno može se izreći bezuvjetna osuda, jer je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina. Sud je izrekao kaznu zatvora od jedne godine i osam mjeseci i sukladno kaznenom zakonu koji je bio na snazi u vrijeme nesreće primijenio je uvjetnu osudu. To nije ništa neuobičajeno – rekao je Miljević.
– Žalbu vjerujem da ćemo uložiti, kao što će je uložiti i Državno odvjetništvo. Ostajemo kod toga da je trebala biti donesena oslobađajuća presuda. Kazna s obzirom na obrazložemnje suda, na prekvalifikaciju i zapriječenu kaznu za ovo djelo za koje je proglašen krivim, ja mislim da je primjerena, cijenjeći dakle i ono što je sudsko vijeće reklo, dakle veliki doprinos oštećenika nastanku prometne nezgode, što je činjenica proizašla iz svih provedenih vještačenja – rekao je odvjetnik Branko Baica.
– Ponavljam da smo očekivali oslobađajuću presudu jer nije bilo dokaza za se naš branjenik proglasi krivim. Mi ćemo uložiti žalbu i očekujemo oslobađajuću presudu u konačnici. Dovoljno sam ja rekao – kaže odvjetnik Velimir Došen. O spremnosti da se obitelji Salpietro postigne dogovor i isplati nekakva odšteta, u što se Horvatinčić tijekom suđenja zaklinjao, ni riječi, kao ni o procesu u kojem od djece traži da mu plate 214.000 eura štete na brodu.

Odvjetnici Miljević, Baica i Došen nakon suđenja daju izjave (Foto: H. Pavić)

Odvjetnici Miljević, Baica i Došen nakon suđenja daju izjave (Foto: H. Pavić)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI