Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
POLITIKA
Goran Pauk i Stipe Petrina u koaliciju!? (Foto: H. Pavić)

Bez Mosta nema vlade – Goran Pauk:
‘Ako je Petrina spreman s nama i mi smo spremni s njim’

Goran Pauk i Stipe Petrina u koaliciju!? (Foto: H. Pavić)
Goran Pauk i Stipe Petrina u koaliciju!? (Foto: H. Pavić)

Goran Pauk i Stipe Petrina u koaliciju!? (Foto: H. Pavić)

DIP je u 22 počeo s objavljivanjem prvih službenih, ali nepotpunih rezultata izbora. Ovo su trenutno objavljeni rezultati s 40 posto obrađenih biračkih mjesta preračunati u mandate: HDZ-ova koalicija  60 (HDZ-u su pribrojana 3 mandata iz dijaspore), SDP-ova koalicija  54 (sa IDS-om 58), MOST 19, IDS 4, ŽIVI ZID  1, HDSSB 2 i Bandić  2.

Jasno je da prebrojavanje do kraja ne može donijeti neka veća iznenađenja i da izbornog pobjednika nema. Tko god bude sastavljao vladu, morat će se dogovarati s Mostom.

– Još jer rano za komentare, ali prema svemu sudeći u 9. izbornoj jedinici idemo prema tome da završimo na 9 – 3 – 2, ali još čekamo kraj prebrojavanja da vidimo je li tako. Pokazalo se da smo drastično bolje prošli u odnosu na izlazne ankete, a s obzirom na cijelu proceduru prebrojavanja glasova, u što su sad uključeni i preferencijalni, očitio će prebrojavanje ovaj put malo duže trajati i morat ćemo se strpiti do konačnih rezultata – rekao je šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji kao 6. na listi Domoljubne koalicije u 9. izbornoj jedinici sigurno ide u Sabor.

– Konačni rezultati će pokazati da je kukuriku koalicija kažnjena za ono što su napravili i ono što nisu napravili, da se kao jedna ozbiljna politička opcija nameće Most i da smo mi ovdje u 9. izbornoj jedinici i dalje stožerna snaga – rekao je Pauk.

No, izgleda da će Pauk, ako HDZ kani s Mostom sastavljati vladu, morati koalirati sa svojim najljućim političkim neprijateljem – Stipom Petrinom, koji kao nositelj i prvi na listi Mosta u 9. izbornoj jedinici također sasvim sigurno ulazi u Sabor.

Atmosfera u šibenskom stožeru Domoljubne koalicije (Foto: H. Pavić)

Atmosfera u šibenskom stožeru Domoljubne koalicije (Foto: H. Pavić)

– Ne! Ne! Nemojmo gledati Most kroz stipu Petrinu, Most je Most, a Stipe Petrina… Ovdje govorimo  političkim opcijama, a Stipe Petrina je kao Stipe Petrina ovdje imao dva posto, a kao Most mnogo više – rekao je Pauk.

No, na pitanje da li je spreman surađivati s Petrinom ako se Most dogovori s HDZ-om Pauk odgovara potvrdno. – Ako je on spreman s nama i mi smo spremni s njim. Pretpostavljam da će biti ozbiljnih opcija i u mostu koje će sagladati što mi želimo, kakve promjene želimo, da će im biti prihvatljive i da ćemo možda moći krenuti skupa. Ali, to je već na razini središnjice, na razini stranke na vrhu i teško mi je govoriti o tim opcijama u ovom momentu – rekao je Pauk.

U SDP-u se čude ovakoj HDZ-ovoj samouvjerenosti. Prema dosad prebrojenim glasovima HDZ ima 60, a SDP, pridruže li mu se mandati IDS-a s kojim je već sklopljen dogovor, 58, što i nije nenadoknadivo umješnim pregovaranjem.

– Vidjeli smo prve rezultate koji su objavljeni. Ja mislim da je koalicija Hrvatska raste napravila dobar rezultat. Čekaju nas očito pregovori s Mostom, čekaju nas pregovori i s drugim strankama. IDS se već vrlo jasno odredio… Sve je tu još otvoreno, ne vidim ja tu neku veliku prednost HDZ-a i ne vidim zbog čega euforija u njihovu stožeru – rekao je nam je predsjednik šivbenskog GO SDP-a Franko Vidović, koji kao peti na listi koalicije Hrvatska raste u 9. izbornoj jedinici očito ostaje kući.

Franko Vidović: Čekaju nas pregovori s Mostom i drugim strankama (Foto: H. Pavić)

Franko Vidović: Čekaju nas pregovori s Mostom i drugim strankama (Foto: H. Pavić)

 

Tags:

VEZANE VIJESTI