Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Sporni grafit na Medici (Foto: Centar za mirovne studije)

Dvoje pritvorenih zbog grafita ‘Otvorite granice za sve’

Sporni grafit na Medici (Foto: Centar za mirovne studije)

Grafit na zgradi AKC Medika u Zagrebu zamišljen je kao poruka europskim i svjetskim čelnicima.

Sporni grafit na Medici (Foto: Centar za mirovne studije)

Sporni grafit na Medici (Foto: Centar za mirovne studije)

Dvoje aktivista Inicijative „Dobrodošli!“, organizacije čiji su volonteri na terenu od prvog dana izbjegličke krize, privedeno je na obavijesne razgovore tijekom ispisivanja poruke „Open the borders for all“ (otvorite granice za sve) na krovu zagrebačkog AKC Medika, uoči današnjeg susreta premijera Zorana Milanovića i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska te sutrašnjeg summita s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović na koji dolazi i američki potpredsjednik Joe Biden.
Policija je u danas oko 13 sati privela aktiviste s argumentom da protokol organizacije navedenog summita traži uklanjanje grafita, navodi se na stranicama Centra za mirovne studije. Nakon toga su, ističe se, stigli i vatrogasci kako bi prebojali poruku europskim i američkim čelnicima koji se okupljaju danas i sutra u Zagrebu, a povodom aktualne prakse zemalja na tzv. Balkanskoj ruti da prihvaćaju samo izbjeglice koje dolaze iz Sirije, Afganistana i Iraka, dok ostalima priječe ulazak u Europu.
„Ovaj čin cenzure predstavlja ozbiljan udarac na slobodu govora i izražavanja. U zemlji u kojoj se ne brišu nacistička obilježja i druge poruke mržnje, istovremeno se brišu poruke protiv rata, nasilja i za zaštitu ljudskog dostojanstva. Također, žalosno je da je institucijama Republike Hrvatske bitnija zaštita stranih čelnika od izloženosti navodno neugodnim porukama od zaštite slobode mišljenja i izražavanja građana“, stoji u proglasu Centra za mirovne studije, koji završava parolom: „Zaustavite ratove, a ne ljude!“

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI