Neovisni novinarski portal
20.1.2021.
POLITIKA
Ilustracija: nekadašnji predizborni plakat HDZ-a

Dr. Ivo Sanader na slobodi

Ilustracija: nekadašnji predizborni plakat HDZ-a

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a izašao je u danas, iza 17,30 sati, iz istražnog zatvora u Remetincu.

Ivo Sanader (5)

Sanadera je ispred zatvora, uz mnoštvo novinara, dočekala i nekolicina njegovih ‘pristaša’. Neki od njih već su u ranim poslijepodnevnim satima ispred Remetinca istaknuli natpis na vjetrobranskom staklu parkiranog automobila “Ćaća dica te tvoja čekaju”, a jedan je nosio plavu vjetrovku sa znakom HDZ-a i sloganom iz Sanaderove posljednje izborne kampanje “Pobjednički tim dr. Ivo Sanader”. Među okupljenima je bio i Vitaly Zdorovetsky, rusko-američka zvijezda youtubea, koji se trenutno nalazi u Zagrebu.
Sanader je izašao na slobodu bez jamčevine i ikakvih mjera opreza, a Uskok je odmah nakon objavljivanja odluke najavio žalbu na tu odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koja ne odgađa njeno izvršenje.
Odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić ranije su kazali da je temelj za Sanaderovo puštanje na slobodu odluka Ustavnog suda. “Iz te odluke proizlazi da nema opasnosti od bijega te da ne postoji ni jedan drugi razlog za određivanje istražnog zatvora”, kazala je Sloković.
Ivo Sanader (6)
Zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak kazala je da je Županijski sud ukinuo istražni zatvor pozivajući se isključivo na odluku Ustavnog suda, koju tužiteljstvo iščitava na “malo drugačiji način”. “Smatramo da je ukidanje istražnog zatvora apsolutno zakonski neutemeljeno. Naravno imamo mogućnost žalbe višem sudu, ali nažalost kao ‘jocker’ nemamo ustavnu tužbu”, kazala je Mostečak.
Odluka Županijskog suda uslijedila je nakon što je Ustavni sud u utorak zaključio da je Vrhovni sud Sanaderu nezakonito produljio istražni zatvor kada je 30. rujna 2015. ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju Fimi media.

Ukinuta presuda

Sanader je u Remetincu bez prestanka od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.
Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u “slučaju Hypo” te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.
Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.
Prije dva tjedna na zagrebačkom Županijskom sudu odgođena su dva pripremna ročišta u kojima je Sanader glavni optuženik – za novo suđenje zbog štete nanesene HEP-u i ponovljeni postupak u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI