Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
POLITIKA
Dernek demokracije: Desni i lijevi izjednačeni, srpski premijer čestita T. Karamarku, a odlučuje 1,5 milijuna glasača koji – ne glasaju

Dernek demokracije:
Desni i lijevi izjednačeni, srpski premijer čestita T. Karamarku, a odlučuje 1,5 milijuna glasača koji – ne glasaju

Posebno je zanimljivo kako je dvoje državnika čestitalo čelniku HDZ-a Tomislavu Karamarku debelo prije objave konkretnijih izbornih rezultata: hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, te srpski premijer Aleksandar Vučić.
Glasački 'listić' (Foto: H. Pavić)

Glasački ‘listić’ (Foto: H. Pavić)

Aktualni hrvatski ‘praznik demokracije’, koji je mjestimično izgledao i kao izborni dernek bliži se kraju. Prema izvještaju iz Državnog izbornog povjetrenstva u 7.30 sati, do sada su izbrojani glasovi na 99,72 posto birališta, što onda dovodi do sljedećih rezultata:

 Čini se kako su tzv. lijevi i tzv. desni osvojili jednaku naklonost birača koji su izašli na birališta. HDZ-ova družina nazvana Domoljubna koalicija osvojila je 56 zastupničkih mjesta, čemu se onda pribrajaju i tri mandata koja dobijaju uz pomoć glasača koji ne žive u Hrvatskoj nego u inozemstvu, odnosno tzv. dijaspore.  SDP-ova koalicija naziva Hrvatska raste kao i HDZ-ova dobija 56 zastupnika. Nadalje, treći po redu je Most nezavisnih lista koji dobija 19 saborskih fotelja, a onda slijedi koalicija IDS PGS Lista za Rijeku s 3 osvojena mandata, pa Glavašev HDSSB, te Bandić Milanov 365 koji imaju  po dva mandata. Antideložacijski  Živi zid i Uspješna Hrvatska uspjeli su osvojiti po jedan mandat. Dakako, preostalih 8 mandata ‘automatski’ imaju zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Podrobnije o rezultatima doznajte na stranicama DIP-a.
Zanimljivo je pak kako je na izbore izašlo 60,8  posto građana ili oko 2,2 milijuna građana, dok gotovo 40 posto njih, čak oko 1,5 milijuna, smatra kako to nije njihov posao i  nije zainteresirano za ovaj demokratski blagdan.
Kao zaključak se nameće kako o političkoj i inoj budućnosti Hrvatske najvećim dijelom odlučuju oni koji nisu izašli na izbore i obavili svoju građansku dužnost.
Posebno je zanimljivo kako je dvoje državnika čestitalo čelniku HDZ-a Tomislavu Karamarku debelo prije objave konkretnijih izbornih rezultata: hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, te srpski premijer Aleksandar Vučić.
Dobro jutro Hrvatska.

 

 

Tags:

VEZANE VIJESTI