Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
EKOLOGIJA
Prosvjed u Japanu (foto HINA/EPA/HITOSHI MAESHIRO)

Američka vojska bi asfaltirala japanski koraljni greben:
Japanci legli pod buldožere

Prosvjed u Japanu (foto HINA/EPA/HITOSHI MAESHIRO)
Prosvjed u Japanu (foto HINA/EPA/HITOSHI MAESHIRO)

Prosvjed u Japanu (foto HINA/EPA/HITOSHI MAESHIRO)

 U Okinawi u Japanu brojni Japanci su se ispružili, posjedali i polijegali po cesti ispred buldožera, kamiona i teške građevinske mehanizacije, na cesti koja vodi prema tamnošnjoj vojnoj bazi SAD-a na japanskom tlu. Zašto? Zato što su sjevernoamerički militaristi naumili su u zaljevu Henoko na Okinawi, koji je inače stanište oko 5300 raznih vrsta, izgraditi dvije nove piste za polijetanje i slijetanje ratnih zrakoplova. Ukratko, naumili su asfaltirati jedan od najosjetljivijih koraljnih grebena u tom dijelu svijeta.

Prosvjedi u Okinawi, Japan(foto HINA/EPA/HITOSHI MAESHIRO)

Prosvjedi u Okinawi, Japan(foto HINA/EPA/HITOSHI MAESHIRO)

Prosvjedi su žestoki, i lokalne vlasti se bune protiv te drske zamisli, no podržava je japanski državni vrh. Stoga je Greenpeace zatražio globalnu potpopru za sprječavanje uništavanja staništa čak 262 ugrožene vrste, kao i trajnu devastaciju podmorja i nadmorja u tom dijelu Japana.

dugong_macros_1

– Među ugroženim vrstama je i japanski dugong, koji bi uskoro mogao posve nestati. Zaljev Henoko u Okinawi je dom za 262 ugrožene vrste, uključujući rijetkog dugonga, plave koralje, morske kornjače i svih šest vrsta ribe-klaun koji se inače mogu naći u japanskim vodama. Nad njihov dom se sada nadvila prijetnja. Ako svi zajedno nešto ne učinimo , japanska vlada će uništiti Henoko kako bi sagradila dvije nove piste za američke vojne baze! Većina stanovina Okinawe je protiv ove ludosti. Lokalni guverner je također protiv, ali je sada potrebo da i vi date svoj glas kako bi našu poruku uputili izravno japanskom premijeru – kažu u Greenpeaceu, čiju peticiju se može pronaći OVDJE.

A evo i  video:

Right now in Okinawa, Japan, hundreds of people are putting their bodies in front of bulldozers. Why? Because a U.S….

Posted by Greenpeace International on 4. studeni 2015

 

 

https://act.greenpeace.org/ea-action/action?ea.client.id=1844&ea.campaign.id=43606&ea.url.id=489446

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI