Neovisni novinarski portal
28.1.2021.
POLITIKA
Alarm: U Europskoj uniji svaki dan zbog nasilja umire sedam žena

Alarm:
U Europskoj uniji svaki dan zbog nasilja umire sedam žena

iz kampanje Moj glas protiv nasilja

U Hrvatskoj jeu prvih 9 mjeseci ove godine 9 019 žena bilo žrtvama obiteljskog nasilja (prekršajnog i kaznenog), a 14 žena je smrtno stradalo uslijed nasilja, upozoravaju podaci iz MUP-a. Nadalje, u zadnjih deset godina u Hrvatskoj je ubijeno čak 300 žena, a presudili su im partneri i supružnici koji su ih, najčešće, godinama maltretirali. Sama statistika, iako dovoljno poražavajuća, ne pokazuje pravu sliku jer još  uvijek se veliki broj slučajeva nasilja ne prijavljuje i ono bude otkriveno tek kada se dogodi ono “najgore”.

– Nasilje nad ženama i obiteljsko nasilje još uvijek je veliki problem. Na razini EU nemamo efikasne strategije kako bi se suzbilo nasilje koje je prisutno u svim zemljama pa tako i u Hrvatskoj-kaže ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, jednog dana u gosdini kada se ovom problemu posveti nešto veća pažnja.
No problem je, kažu, prepoznat i sustavno se provode različite kampanje i edukacije. Tako je Ured za ravnopravnost spolova uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama tiskao publikaciju o zaštiti žena od nasilja koju je izradio Europski institut za ravnopravnost spolova, a koja je  predstavljena javnosti.

Prijave nasilje, a sankcija nema

Publikacija “Nasilje nad ženama – podrška žrtvama” ističe kako obiteljsko nasilje nad ženama i dalje predstavlja jedno od najčešće kršenih ljudskih prava našeg doba, ali i jedan od najvećih globalnih problema. Devet od deset žrtava partnerskog nasilja u EU-i  su žene. U 27 država članica i Hrvatskoj fizičko nasilje barem jednom tijekom odraslog života doživjelo je između jedne petine i jedne četvrtine svih žena, dok je približno 12 – 15 % svih žena nakon dobi od 16 godina bilo u vezi koja je uključivala obiteljsko nasilje.
Da bi kriminalizacija obiteljskog nasilja nad ženama bila učinkovita, kazneni se zakoni moraju primjenjivati, a sankcije nametati. Unatoč većoj kriminalizaciji obiteljskog nasilja nad ženama, u provedbi i dalje postoji nerazmjer, pri čemu je kazneni progon često nizak u usporedbi s brojem prijavljenih slučajeva i sankcijama koje su rijetko kada dovoljne da djeluju kao čimbenik odvraćanja – ističe se u publikaciji.

11204460_1064011610289320_1656309536644269444_n

Europska komisija danas je uputila zajedničku izjavu o Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama:
U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama istupamo zajedno kako bi se okončalo nasilje nad ženama i djevojčicama. To nasilje predstavlja očito kršenje ljudskih prava i primjer je rodne diskriminacije koje degradira svaku zemlju u Europi i svijetu.-ističe se u zajedničkoj izjavi europske Komisije , objavljene u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Za Komisiju su podaci o učestalosti nasilja nad ženama zabrinjavajući ; svaka je treća žena u EU-u doživjela neki oblik rodno uvjetovanog nasilja u svojem životu-stoji između ostalog u zajedničkoj izjavi europske Komisije koja naglašava i kako je borba protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama i dalje visoko na listi njihovih prioriteta.

Dogodine ‘Europska godina borbe protiv nasilja nad ženama’?

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Europski parlament je postavio pitanje Europskoj komisiji o mjerama koje namjerava poduzeti kako bi se 2017. proglasila godinom borbe protiv nasilja. Naime Odbor za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta pokrenuo je pisanu deklaraciju kojom je tražio uspostavu 2016. kao europske godine borbe protiv nasilja nad ženama. Deklaracija je usvojena u svibnju, no Europska komisija je ocijenila kako nema dovoljno vremena kvalitetno pripremiti aktivnosti do 2016. godine. Odbor sada traži da to bude – 2017. godina.
– U EU sedam žena umre od posljedica nasilja svaki dan. To je nešto što ne smijemo ignorirati. Proglašenje 2017. europskom godinom protiv nasilja nad ženama bio bi snažan politički impuls koji bi stvorio temelje za razvoj obvezujućeg europskog zakonodavstva protiv nasilja nad ženama i djevojčicama – objašnjava hrvatska predstavnica u Odboru za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta Biljana Borzan.
Svoj glas protiv nasilja nad ženama danas su u Šibeniku digli članovi Foruma žena i Foruma mladih SDP-a Šibensko-kninske županije. Njih 30-ak je,kako su ga nazvali, Tihim mimohodom krenulo od Baldekina do Gradske vijećnice.
– Nasilje se nažalost događa prečesto, tragičan je podatak da je svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena i zato je naša poruka; prijavite nasilje! – poručili su sudionici tog mimohoda obilježavajući Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, dan u kojem je, sudeći prema statistikama, od nasilja smrtno stradalo još sedam žena.

mojglas430

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI