Neovisni novinarski portal
20.9.2020.
KOMENTARI / KRONIKA 112 / POLITIKA / SCENA
Dražen Žanko pjeva i nalazi uporište u univerzalnoj ljubavi (foto prontscreen HTV)

25 godina ljubavi:
Mladež HDZ-a i dalje zabranjuje dijeljenje vlastite himne

Dražen Žanko pjeva i nalazi uporište u univerzalnoj ljubavi (foto prontscreen HTV)
Dražen Žanko pjeva i nalazi uporište u univerzalnoj ljubavi (foto prontscreen HTV)

 Žanko pjeva i nalazi uporište u univerzalnoj ljubavi (foto printscreen HTV)

Za tri dana će se moći obilježiti punih mjesec dana od postavljanja pjesme Dražena ŽankaHimna Mladeži HDZ-a – #25godinaLJUBAVI na istoimeni youtube kanal političke skupine Mladež HDZ.

– Datum objavljivanja: 6. lis. 2015. Poznati hrvatski pjevač Dražen Žanko poklonio je Mladeži Hrvatske demokratske zajednice himnu povodom 25. rođendana! Hvala Draženu od srca! – vele u Mladeži HDZ-a.
Kako se predstavlja, ova je pjesma svojevrsna himna Mladeži HDZ-a. No, unatoč eventualnom ushitu pripadnici Mladeži HDZ-a neće na youtubeu moći podijeliti svoje oduševljenje vlastitom himnom putem komentara, jer su komentari zabranjeni. Lijepo piše: Komentari su onemogućeni za ovaj videozapis. Ali nije to sve što je zabranjeno.
– Zabranjeno je svako neovlašteno kopiranje i daljna distribucija ove pjesme, kao i postavljanje iste na druge internet stranice te društvene mreže bez posebnog odobrenja Mladeži HDZ-a. Svako neovlašteno kopiranje ili korištenje pjesme smatra se kršenjem autorskih prava, i podložno je sudskoj tužbi – zaprijetili su mlađahni HDZ-ovci svima kojima padne napamet ‘neovlašteno’ podijeliti njihovu vlastitu himnu.
Zašto bi se netko bojao dijeljenja vlastite himne, te zazire od toga da ju čuje, zapjeva i podijeli što više ljudi? Hm, mogućih odgovora je više.
Dakle, poštivat ćemo želju, naputak i prijetnju Mladeži HDZ-a, pa nećemo podijelijeti link na kojemu se može naći spomenuta pjesma, pa će ju oni koje to zanima morati potražiti sami, kada će moći ocijeniti i glazbenoscenske i žanrovske domete autora i izvođača.
Ali, sadržaj odnosno stihove pjesme zato zbog moguće tužbe možemo prepričati ili približiti čitateljima uz pomoć forme pisanja lektire, kakvom su se učenici prisiljeni služiti u školi nakon što pročitaju neko književno djelo.

‘Uporište u univerzalnoj ljubavi’

Djelo: Himna mladeži HDZ-a (25 godina ljubavi)
Književni rod: lirika
Kratak sadržaj:   U pjesmi se predstavlja Mladež HDZ, uz napomenu kako su oni pripadnici najveće stranke, te kako rade najbolje za budućnost Hrvatske. Nadalje se poziva mladost da podigne ruke te da zapjeva, iz razloga jer su snaga, budućost i nada, a uz to su i najbolji. U trećoj strofi glavni likovi ovog književnog djela u prvom licu množnine tvrde kako se uči, te može, te kako se ujedno želi znati sve jer im nitko nije ravan. Potom glavni likovi sebe opisuju kao one u kojima je budućnost, ističući kako će ostvariti snove, jer su kao jedan ispod svoje zastave. U sljedećoj strofi glavni likovi za sebe ističu kako su najbolje što Hrvatska ima za nove pobjede, te zaključuju kako 25 godina nije puno godina, što znači da je onda pred njima čitav svijet. Na kraju, glavni likovi ističu kako je u njima život, te kako su spremni za let, ponavljaljući kako je pred njima čitav svijet.
Prostor i vrijeme djela: Hrvatska; sadašnjost, budućnost i prošlost
Bilješka o piscu: Dražen Žanko je hrvatski kantautor, pjevač zabavne muzike i kompozitor lakih nota. Najširem je auditoriju slušaoca poznat po brojnim pjesmama izvedenim na Splitskim festivalima od 1980. godine, koje su po mnogo čemu obilježile jedno vrijeme. Najveći dio Žankovih pjesama ima uporište u univerzalnoj ljubavi, ali i u ljubavi prema zavičaju. Rođeni Sinjanin u svojim je pjesmama, koje većinom autorski potpisuje sam, velikima dijelom opjevao svoj rodni kraj, dolinu rijeke Cetine, mediteranski život i ljude toga podneblja. Njegove su najpoznatije pjesme: “Od stoljeća sedmog”, “Cetina”, “Oj, joj vlaju moj”, “Zagora me rodila”, “Kad se čovik ovdi rodi”, “S kolina na kolino”, a 2007. napisao je glazbu i tekst nove himne stranke “HDZ zna”, koju je otpjevao Jacques Houdek.
Autora i pjevača Dražena Žanka, koji se u jeku osamostaljenja Hrvatske proslavio pjesmom “Od stoljeća sedmog”, bivša je HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević spomenula u svojemu iskazu USKOK-u kao jednu od osoba kojima je davala stranački novac. On ga je, pak, prema njezinim tvrdnjama, prosljeđivao pjevačima.

– Moja je uloga u cijeloj priči s HDZ-om bila umjetnička – pisao sam pjesme, kreirao program, ali nikada nisam govorio s izvođačima o novcima, niti sam ugovarao gaže. Ponekad bih im, kao kolega kolegi, odnio kuverte, ali nisam znao koliki su iznosi u njima. Nikad se nisam u to petljao, kratko je za Slobodnu Dalmaciju komentirao Žanko iskaz Branke Pavošević.
(izvori i citati: Wikipedia i Slobodna Dalmacija).

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI