Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
POLITIKA
Žale se i Tribunjci: ‘Još uvijek čekamo na proglašenje elementarne nepogode’

Žale se i Tribunjci:
‘Još uvijek čekamo na proglašenje elementarne nepogode’

Tišnjanska Dubrava danas (Foto: ŠKŽ)

Tišnjanska Dubrava danas (Foto: ŠKŽ)

Posljedice velikog nevremena s kišom i tučom koje je u srijedu navečer zahvatilo šibenski kraj otklanjaju se već treći dan. Vatrogasci, cestari i radnici ostalih javnih službi imat će posla na sanaciji šteta na cestama i ostaloj u infrastrukturi u Šibeniku, Drnišu, Kninu, Vodicama, Tribunju, Tisnom i drugim djelovima županije još danima, a štete na privatnim stambenim i gospodarskim objektima zahtijevat će još više vremena i novca.

Županija najavljuje pomoć, a da bi se građanima i jednicama lokalne samouprave u otklanjanju šteta pomoglo iz državnog proračuna trebala bi proglasiti stanje elementarne nepogode. To, međutim, Šibensko-kninska županija još nije učinila, jer, kako kažu, za to je propisana procedura koja zahtjeva vrijeme. Šibensko-kninski župan Goran Pauk, kao predsjednik županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje, treći dan od početka krize obišao je najpogođenija područja Tribunja i Tisnog.

Župan Goran Pauk s vatrogasnim zapovjednikom Darkom Dukićem i načelnikom Općine Tribunj razgledava bujicama razrovane tribunjske ulice (Foto: ŠKŽ)

Župan Goran Pauk s vatrogasnim zapovjednikom Darkom Dukićem i načelnikom Općine Tribunj danas je razgledavao bujicama razrovane tribunjske ulice (Foto: ŠKŽ)

– Proglašenje elementarne nepogode u Općinama Tribunj i Tisno je neosporno, a dalje sve ovisi o nadležnim državnim institucijama i državnome proračunu – rekao je župan Pauk. Zahtjeve za proglašenje elementarne nepogode zasad su podnijeli Tisno i Tribunj, a župan će je proglasiti kad budu gotova izvješća o štetama.

S obzirom da građani i gospodarstvo plaćaju naknade za slivne vode, župan je najavio i da će nadležnima iz Hrvatskih voda postaviti pitanje kako se ovako nešto moglo dogoditi.

Načelnik Općine Tribunj Damir Pilipac je rekao da je ovo nevrijeme u Tribunju prouzročilo tri puta veću štetu nego ono iz rujna prošle godine. Na području Tribunja i Sovlja najgore su stradale lokalne ceste i obiteljske kuće. Na području Općine Tisno, najteže je u Dubravi.
Državna uprava za zaštitu i spašavanje javlja da su tijekom nevremena i sutrašnjeg dana ŽC 112 Šibenik građani zvali oko 900 puta, te da je u istom razdoblju bilo ukupno 170 intervencija vatrogasnih postrojbi. No, posao vatrogasaca još nije gotov. Ostaju na terenu još danima.  – Ovo su velike štete s velikim posljedicama i mi radimo sve da, kao i uvijek pomognemo. Angažirano je više od dvjesto ljudi, ali je veliki prostor u pitanju tako da će trebati još koji dan da bismo koliko-toliko život doveli u red – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Stalno je na terenu više od 200 vatrogasaca - DVD Tisno u Tišnjanskoj Dubravu (Foto: ŠKŽ)

Stalno je na terenu više od 200 vatrogasaca – DVD Tisno danas u Tišnjanskoj Dubravu (Foto: ŠKŽ)

Načelnik Općine Tisno Ivan Klarin, kao  predsjednik Županijske organizacije SDP-a, prozvao je župana Pauka zašto još nije proglasio stanje elementarne nepogode, zaključujući da se županijska administracija nikako ne snalazi u izvanrednim situacijama (Priopcenje). No Županiju zbog kašnjenja ne prozivaju samo politički rivali. Općina Tribunj, gdje je kao i u Županiji na vlasti HDZ, večeras je na svojim službenim internetskim stranicama objavila post: ‘Još uvijek čekamo na proglašenje elementarne nepogode 16.10.2015. (POVEZNICA)’

– Dok svi zajedno čekamo da Županija proglasi stanje elementarne nepogode molimo sve mještane da sami slikaju svoje objekte i imovinu koja im je pretrpjela štetu. Po objavi stanja elementarne nepogode na teren će izaći članovi Povjerenstva za procjenu štete od elementarne nepogode i obići sva kućanstva pogođena nedavnom poplavom – poručili su iz Općine Tribunj sugrađanima.

Tribunj trećeg dana od nevremena (Foto ŠKŽ)

Tribunj trećeg dana od nevremena (Foto ŠKŽ)

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI